Insajder: Ko je uhapšeni Velibor Dunjić?

Izvor: B92

Subota, 20.04.2013.

19:12

Default images

Kako je Insajder objavio još 2009. godine u serijalu (Ne)moć države, protiv Dunjića je do 2008. godine podneto 19 krivičnih prijava u kojima mu je stavljeno na teret najmanje 31 krivično delo.

Velibor Dunjić jedan je od vodja navijača Crvene Zvezde kojim se 2009. godine bavio Insajder u serijalu (Ne)moć države, u kojem je otkriveno da pozivanje na ljubav prema sportu i patriotizam, pojedincima često služi samo kao paravan za razna krivična dela. Kako je tada objavljeno, protiv pojedinaca iz navijačkih grupa Zvezde, Partizana i Rada podnete su brojne prijave i to za teška krivična dela. Većina prijava medjutim nikada nije procesuirana, ili sudski postupci traju godinama, zbog čega su osumnjičeni ostajali na slobodi i činili nova krivična dela. Među njima je i Velibor Dunjić, rodjen 1985. godine koji je jedan je od vođa navijača Zvezde, grupe “Belgrade boys”.

Insert iz emisije Insajder – (Ne)moć države 1. deo (2009. godina):„Prema istraživanju “Insajdera”, do 2008. protiv Dunjća je podneto 19 krivičnih prijava, u kojima mu je stavljeno na teret da je izvršio najmanje 31 krivično delo. Dunjić je bio na slobodi, pa je tako u aprilu 2008. osumnjičen za pokušaj ubistva. Zajedno sa njim prijavljen je i Uroš Avramović, takođe jedan od vođa navijača Crvene zvezde.“ Do tada je Dunjić bio osumnjičen za više teških krivičnih dela: nasilničko ponašanje, napad na službeno lice u vršenju dužnosti i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, ometanje službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti, učestvovanje u tučama i pucnjavama, neovlašćena proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, više krivičnih dela teške krađe. U Insajderu je objavljen i snimak sa sigurnosnih kamera incidenta ispred kluba Brodarac avgusta 2007. godine. Grupa koju je predvodio Dunjić gađala je ciglama lokal i iz pištolja pucala u vazduh.

Pored svih prijava Dunjić je bio na slobodi sve do novembra 2008. godine kada je uhapšen u Švedskoj po poternici koja je za njim raspisana zbog pokušaja ubistva Andreja Čogurić na splavu Kalipso. Zbog istog dela Avramović uhapšen je u junu 2009. u Frankfurtu. 2010. godine osudjeni su prvostepeno na po 8 godina zatvora, jer su posle svađe napali Čogurića, udarali ga nogama, rukama i flašama, a zatim ga iz pištolja ranili u obe ruke. Čogurić je međutim tokom postupka promenio iskaz i negirao da su mu optuženi naneli povrede. Apelacioni sud ukinuo je ovu presudu, a u novom postupku Dunjić i Avramović osudjeni su na po 7 godina i dva meseca zatvora. Apelacioni sud medjutim u aprilu 2012. godine preničao krivično delo iz pokušaja ubistva u nanošenje teških telesnih povreda, a kaznu smanjio na 4 godine i 2 meseca zatvora.
Nakon emitovaja serijala (Ne)moć države Dunjić i Avramović tužili su autorku Insajdera Brankicu Stanković zbog neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, javnog komentarisanja sudskih postupaka i iznošenja ličnih i porodičnih prilika. Sud je pravoznažno odbacio tužbu Dunjića navodeći da su krivične prijave koje su objavljene u emisiji citirane, da su iznošene informacije dobijene od zvaničnih državnih organa, bez ikakvih ličnih komentara i stavova, malicioznih opaski koje bi ukazivale na nameru da se povredi pretpostavka nevinosti Dunjića ili nezavisnosti suda. Postupak po tužbi Avramovića jos je u toku. Podsetimo, nakon emitovanja serijala "Insajder (Ne)moć države", Brankici Stanković je, na osnovu bezbednosne procene, određeno 24oročasovno policijsko obezbeđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: