Brodogradilište ugrožava Carsku baru

Na Begeju, u blizini rezervata prirode "Carska bara", jednog od najvećih staništa ptica u Evropi, niče brodogradilište, uprkos rešenju kojim je Zavod za urbanizam naložio firmi "Bomeks grup" da obustavi radove.

Info

Izvor: Ðorðe Vojnoviæ

Ponedeljak, 30.07.2007.

12:35

Default images

Na Begeju, u blizini rezervata prirode "Carska bara", jednog od najvećih staništa ptica u Evropi, niče brodogradilište, uprkos rešenju kojim je Zavod za urbanizam naložio firmi "Bomeks grup" da obustavi radove.

Milenko Lepović, direktor te kompanije, tvrdi da nema osnova za izdavanje takvog naloga a kao argumente navodi građevinsku dozvolu i dokumente o urbanističko-tehničkim uslovima i prijavi radova koje je "Bomeks grupi" izdao upravo zrenjaninski Zavod za urbanizam.

Lepović kaže da su neargumentovane tvrdnje o navodnom ugrožavanju "Carske bare" i arheološkog lokaliteta "Batka", te da se radi o hajci u lokalnim medijima protiv njegovog preduzeća.

"Carska bara" ima tri zone zaštite, a mi nismo ni u jednoj od tih zona. Ptice više ugrožavaju turisti nego mi. Samo za specijalnu mašinu za sečenje lima sa filterima plaćeno je oko 95.000 evra, a za sve ostale filtere i najnovije izume još 250.000 evra", kaže Lepović.

Prema njegovim rečima, pri gradnji brodogradilišta nije oštećeno nikakvo arheološko nalazište. Pronađene su samo avionske bombe zaostale iz Drugog svetskog rata, o čemu je obaveštena policija koja ih je demontirala.

Lepović naglašava da bi zaustavljanje gradnje izazvalo neprocenjuvu štetu jer kad krenu kiše gotovo je sa radovima i oni bi mogli da se nastave tek sledeće godine u junu, kada vodostaj to dozvoli.

Nikola Halas, načelnik Zavoda za urbanizam, međutim, kaže da su dozvole na koje se Lepović poziva zapravo dozvole "za navoz, zemljane radove, betoniranje obale i pobijanje šipova", a ne za gradnju brodogradilišta.

"Osim toga i Plan detaljne regulacije tek treba da se uputi na javnu raspravu", kaže Halas.

Beogradsko preduzeće "Bomeks grup" je potpisalo ugovor o gradnji sa rukovodiocima zrenjaninske opštine krajem maja. Tom prilikom je saopšteno da je ta investicija vredna 14 miliona evra.

Brodogradilište će se, rečeno je tada, prostirati na 5,5 hektara površine i zapošljavaće oko četrdeset radnika, a u uslovima angažovanja svih proizvodnih kapaciteta broj radnika će biti povećan za još 400.

Investitori su nakon potpisivanja ugovora započeli radove na izgradnji brodogradilišta "Šipjard Bomeks 4M" na levoj obali Begeja, na magistralnom putu Beograd-Zrenjanin, između Stajićeva i Perleza.

Početak radova uznemirio je ekologe, ornitologe, arheologe, pa i vlasnike obližnjih vikendica, koji su uputili peticiju zrenjaninskim opštinarima, revoltirani činjenicom da će im mir ubuduće remetiti buka iz novog brodogradilišta.

Carska Bara, koja je od ovog gradilišta na drugoj obali Begeja udaljena pedesetak metara, specijalni je rezervat ptica pod zaštitom države, pa je postavljeno i pitanje realne opasnosti od ugrožavanja tih vrsta.

Reagovalo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, upozorivši investitore da nisu smeli da započinju gradnju bez procene uticaja tih radova na životnu sredinu.

Na mestu gde je započeta gradnja nalazi se arheološki lokalitet "Batka", pa je investitor upozoren i na to da je početkom gradnje brodogradilišta bez prethodnih konsultacija sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Opštine Zrenjanin i bez njihove saglasnosti, oštećen površinski sloj ovog nalazišta.

Prema rečima Snežane Marinković, arheologa u zrenjaninskom Narodnom muzeju, nalazište "Batka" je jedno od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na području srednjeg Banata u kojem su otkriveni tragovi Starčevačke i Vinčanske kulture.

Ovi radovi su započeti, inače, i bez neophodnih građevinskih dozvola i urbanističkih saglasnosti opštine Zrenjanin, što je utvrdila i građevinska inspekcija opštine Zrenjanin koja je o ovome izvestila nadležne u lokalnoj samoupravi, nakon čega je doneto rešenje o obustavi gradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: