Izbor iz britanske štampe

Svi britanski listovi opširno izveštavaju o događajima u Libiji i prkosnom govoru Moamera Gadafija za koji gotovo jednodušno ocenjuju da je dokaz koliko je izgubio vezu sa realnošću. Nekoliko listova se usredsređuje na bogatstvo koje je porodica Gadafi - libijski lider osmoro sinova iz dva braka - stekla tokom više od četiri decenije na vlasti u Tripoliju.

Info

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2011.

10:10

Default images

Fajnenšel tajms izveštava o pozivima antikorupcijskih organizacija da međunarodni inspektori otvore istragu o finansijama vladajuće porodice i u međuvremenu zamrznu svu njenu imovinu u inostranstvu, od računa u bankama, preko nekretnina u Londonu do deonica u velikim zapadnim kompanijama.

List prenosi sadržaj jedne američke diplomatske depeše iz Tripolija, koja je objavljena na Vikiliksu, u kojoj je Libija opisana kao "Gadafi DD" pošto je njegova porodica preko unosnih državnih ugovora postala vlasnik najvećeg dela privatnog sektora zemlje.

Gardijan piše da je porodica Gadafi najverovatnije sakrila nekoliko milijardi dolara u tajnim računima u banaka u Dubaiu, drugim zalivskim emiratima i u jugoistočnoj Aziji.

Izvor novca je u prvom redu nafta piše list i navodi jedno istraživanje prema kojem su godišnji prihodi od izvoza tog resursa po nekoliko milijardi dolara veći od rashoda libijske države u istom periodu.

Zamrzavanje imovine?

Sumnja se, pošto to još niko nije dokazao, da je novac otišao na privatne račune Gadafija i njegovih osmoro sinova od kojih se jedan, Saif al Islam, probio u, kako iscrpno izveštava Tajms, "srce britanske poslovne i političke elite".

List piše da je Saif Gadafi na tom putu koristio "lični, šarm, obećanja o političkoj reformi svoje domovine i milijarde od nafte" te da je čak bio gost kraljevske porodice u Bakinghemskoj palati i dvorcu u Vindzoru.

U redakcijskom komentaru na ovu temu, Tajms traži da Britanija odmah zamrzne imovinu porodice Gadafi, za koju tvrdi da pripada libijskom narodu, i zabrani njenim pripadnicima da London koriste kao "svoje privatno igralište".

"Postoji granica onoga što Britanija može da učini protiv gansterskog režima. To, međutim, nije opravdanje za pasivnost i vlada, kao i privatni građani, moraju da pokušaju sve što mogu da taj režim ode sa vlasti", konstatuje Tajms.

"Hipokrizija" britanske spoljne politike

Veliku pažnju privlači turneja premijera Kamerona po Bliskom istoku i njegov jučerašnji govor u Kuvajtu u kojem je pozvao vlade arapskih zemalja da ispune legitimne zahteve svojih građana i istovremeno priznao da je Britanija grešila kada je u prošlosti podržavala represivne režime u cilju stabilnosti tog dela sveta.

"Stav da Arapi nisu za demokratiju graniči se sa rasizmom", rekao je Kameron.

Indipendent navodi, međutim, da britanski premijer u svojoj pratnji ima i nekoliko direktora kompanija koje prodaju oružje te piše da je u "zabludi ako misli da istovremeno može da propoveda demokratiju i naoružava autokrate u regionu".

List piše da je Kameron, čiji ministar trgovine ovih dana prisustvuje sajmu oružja u Abi Dabiju, lako mogao da odloži turneju zbog nasilja koje režimi u regionu sa oružjem, kupljenim od Zapada, vrše nad svojim populacijama.

"To što to nije uradio govori, ili o njegovoj aroganciji, ili o velikom neznanju". "Koreni te greške leže u njegovoj odluci da u spoljnoj politici, umesto na pragmatizam, stavi naglasak na merkantilizam, odnosno, na promociju britanskog izvoza oslobođenu ikakvih etičkih dimenzija", piše list.

"Arapski svet je transformisan u poslednjih mesec dana. Svet nije video ništa slično od pada Berlinskog zida i ako Kameron brzo ne shvati tu novu realnost, njegova hipokrizija bi mogla da nanese trajnu štetu britanskim nacionalnim interesima", konstatuje Indipendent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: