Bauk monopola

Info

Izvor: R.D.

Sreda, 12.01.2005.

12:58

Default images

Vest koju smo objavili prekjuče o tome da postoji namera nemačke medijske grupe WAZ da kupi akcije Večernjih novosti - što je sam WAZ potom i potvrdio - izazvala je pravu buru u prostoru naše novinske industrije. Pa i šire. Novosti su velik zalogaj u svakom pogledu, i interesovanje koje se stvorilo u srazmeri je s njihovim gabaritima.

Međutim, sasvim precizno rečeno, stvari ipak stoje još tamo negde u bek-stejdžu. Trka je, očevidno, zakazana, igrači se zagrevaju, slikovito rečeno prilaze startnoj crti, ali pištolj tek treba da opali.

Dve su osnovne suprotstavljene teze u vezi sa ovom potencijalnom trgovinom. Ona, koju u ime SCG zastupa Slobodan Orlić , kaže da državni udeo - shodno navodnim zahtevima Oebsa (!) - a koji je u Novostima 30 odsto, ovako ili onako ide na prodaju; druga, koju promoviše suvereni lider Novosti Manjo Vukotić, veli da ako se o trgovini mora razgovarati, onda da strateški partner ne bi nipošto valjalo da bude sa strane.

Prevedeno: u sadašnjoj konstelaciji interesenata to bi značilo da je za Orlića WAZ prihvatljiva, a za Vukotića neprihvatljiva opcija. Leteće tu, očigledno, perje, pa će i srpska Vlada (i neke njene agencije) sigurno morati jasno kazati svoju poziciju. Ali, i pre toga, moguća je barem jedna načelna natuknica. Ona se tiče takvoga ishoda stvari u kojem bi WAZ izašao kao novi vlasnik. WAZ bi, dakle, na srpskom tržištu štampe imao Politiku, Novosti, novosadski Dnevnik, sa čitavom mrežom distribucije i prodaje, sa štamparijama... Jedan takav dinosaurus uzeo bi monopol, a gde je monopol tu je uvek komanda i diktat. I, u celoj stvari, to ponajviše brine. A kad se već Oebs javio da se interesuje, možda bi mogao da kaže šta misli i o ovoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: