Info

Četvrtak, 17.02.2005.

12:48

SCG ostaje bez parlamenta?

Izvor: T. M.

Default images

Iako će poslanici Skupštine SCG, bar prema predviđenom dnevnom redu, u četvrtak da raspravljaju o nekoliko izmena zakona i ratifikaciji međudržavnih sporazuma, glavna tema, kako diskusija sa skupštinske govornice, tako i kuloarskih razgovora, najverovatnije će da bude skori prestanak poslaničkih mandata i još nerešeno političko pitanje šta dalje činiti.

Viđenja Beograda i Podgorice, koliko se zna, nisu se primakla u pronalaženju kompromisa oko toga hoće li, kada i kakvih izbora da bude, iako su, prema tvrdnjama upućenih, na direktnoj vezi sa Briselom svakodnevno i Vojislav Koštunica i Milo Đukanović. Dok spor ne bude rešen, međutim, može da se dogodi da SCG ostane bez svoje najvažnije institucije, jer poslanicima parlamenta državne zajednice za koji dan prestaje mandat, i da današnja sednica, bude njihovo poslednje poslaničko okupljanje.

Različitih tumačenja, međutim, ima i oko datuma prestanka mandata. dok jedni veruju da je to 25. februar, dan kada su parlamenti dve države članice delegirali svoje poslanike u Skupštini SCG, drugima je bliža varijanta da im mandat prestaje na dan kada im je i verifikovan u parlamentu državne zajednice - 3. marta. U tom slučaju, otvara se dodatno pitanje na koje zvaničnici još nemaju odgovor - šta će da se dogodi ukoliko poslanicima istekne mandat, a bude dogovorena izmena Ustavne povelje, koja proceduralno podrazumeva "overu", ne samo u skupštinama država članica, nego i u samoj Skupštini SCG.

Prema nezvaničnim informacijama, svim ovim temama bavili su se juče i poslanički klubovi, a da će i danas o njima da bude reči najavljuje i Toplica Đorđević, šef poslaničkog kluba DS. Đorđević za "Novosti", ističe da će demokrate da traže tumačenje Suda SCG o poslaničkim mandatima. - Ulazimo u ustavnu krizu. Država ne može da bude bez Skupštine. Sami sebi da produžimo mandat ne možemo. Zato ćemo da tražimo tumačenje Suda SCG šta činiti posle 3. marta, u kojem bi trebalo da nam kažu da li ostajemo poslanici do izbora novog skupštinskog saziva ili nam madat u potpunosti prestaje. Želimo da bude pronađeno pragmatično rešenje kako država ne bi bila u ustavnoj krizi - kaže Đorđević.

"Novosti" nezvanično saznaju da postoje pravna tumačenja Ustavne povelje prema kojima je odredba da mandat poslanika traje četiri godine "starija" od one koja propisuje izuzetak - da posle dve godine moraju da budu raspisani neposredni izbori. Da li će to da bude "ključ" za produžetak mandata, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: