Matis: Turci su nas unapred obavestili o operaciji

Turska je unapred obavestila Vašington o nameri da pokrene operaciju protiv sirijsko-kurdskih snaga koje podržavaju SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

22:33

Matis: Turci su nas unapred obavestili o operaciji
Thinkstock

To je izjavio američki ministar odbrane Džejms Matis.

"Turska je bila otvorena. Oni su nas obavestili pre nego što su pokrenuli letelice da to nameravaju da učine u dogovoru s nama", rekao je Matis novinarima.

Matis je rekao da je Turska jedina članica NATO-a koja ima "aktivnu pobunu unutar svojih granica" i dodao da Ankara ; "opravdanu zabrinutost za bezbednost", aludirajući na Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja je zabranjena u Turskoj, a koja se decenijama bori protiv turske vlasti, preneo je Frans pres.

Turska vojska je juče započela operaciju "Maslinova grana", i pokrenula vazdušne i artiljerijske napade na kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) u oblasti Afrin, a danas je započela i kopnenu ofanzivu.

Borci YPG bili su ključni partneri SAD u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država i doprineli proterivanju boraca te grupe sa teritorije Sirije, uključujući iz uporišta Rake.

Ankara pripadnike YPG smatra teroristima povezanim s PKK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: