Sutra sastanak šefova diplomatije Makedonije i Grčke

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov sutra će se sastati sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom.

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

22:12

Sutra sastanak šefova diplomatije Makedonije i Grčke
Ilustracija: Thinkstock

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će u fokusu njihovog razgovora biti "pitanja od bilateralnog interesa, kao i dalje jačanje mera za građenje poverenja".

U kratkom najavnom saopštenju nije navedeno mesto gde će se sastati Dimitrov i Kocijas, ni satnica sastanka.

Njihov sastanak uslediće dva dana pošto se vicepremijer Makedonije Bujar Osmani sastao s Kocijasom u Atini, a jedna od tema razgovora bio je 25-godišnji spor dve susedne zemlje oko imena Makedonije.

Osmani je posle jučerašnjeg sastanka izjavio da misli da je kraj tog spora blizu i da postoji obostrano prihvatljivo rešenje.

Nova runda razgovora Makedonije i Grčke o sporu oko imena, uz posredovanje medijatora Ujedinjenih nacija Metjua Nimica, zakazana je za 17. januar u Njujorku.

Evropske integracije Makedonije i njen ulazak u NATO godinama blokira taj spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Republika Makedonija koje je isto kao ime severne grčke oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: