Napad razbesneo Trampa, definitivno menja politiku

Nakon napada ručno izrađenom bombom u Njujorku, američki predsednik poručio da je potrebna hitna imigraciona reforma.

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

07:14

Napad razbesneo Trampa, definitivno menja politiku
Getty images

Podsetimo, u ponedeljak je, u podzemnom tunelu za putnike koji spaja više gradskih linija došlo do eksplozije. Policija je navela da je reč o napadu koji je izveo jedan državljanin Bangladeša, koji je uhapšen.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio nakon tog napada da je osumnjičeni ušao u SAD na osnovu porodične imigrantske vize, koristeći američku politiku poznatu kao lančana migracija, za koju je američki predsednik zaključio da "nije u skladu sa nacionalnom bezbednošću", prenosi Rojters.

Prethodno je i portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da eksplozija improvizovane bombe u njujorškoj podzemnoj železnici pokazuje potrebu za "imigracionom reformom" i navela da bi Kongres trebalo da sarađuje s Trampom, istakavši potrebu za "zaštitom američkih granica" i pozvavši na imigracioni sistem "zasnovan na zaslugama", preneo je AP.

Američke vlasti su kao počinioca današnjeg napada na stanici njujorškog metroa identifikovale Akajeda Ulaha iz Bangladeša, za koga navode da je u SAD iz rodne zemlje došao pre sedam godina sa vrstom povlašćene vize za ljude čiji su rođaci američki državljani ili imaju trajnu boravišnu dozvolu.

Ulah je detonirao cevnu bombu zalepljenu za svoje telo u podzemnoj železnici u Njujorku i tom prilikom povredio tri osobe i sebe, a incident se dogodio u jutarnjim satima po lokalnom vremenu na stanici u blizini Tajms skvera.

Komesar njujorške policije Džejms O"Nil saopštio je da je eksplozija u podzemnoj železnici povezana sa terorizmom.

Organi reda navode da je počinilac našao inspiraciju u terorističkoj grupi, tzv. Islamskoj državi, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa tom grupom.

Vlasti u Bangladešu su, u međuvremenu, saopštile da Ulah u rodnoj zemlji nema kriminalnu prošlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: