Misterija nestale podmornice: Neobičan signal, eksplozija?

Detektovan je "neobičan signal" prošle sedmice u blizini mesta gde je nestala podmornica argentinske vojske.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.11.2017.

21:09

Misterija nestale podmornice: Neobičan signal, eksplozija?
Foto: Gettyimages

To je saopštila Međunarodna organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) koja prati tajne atomske eksplozije.

CTBTO rukovodi posmatračkim stanicama opremljenim brojnim instrumentima uključujući hidrofone - podvodne mikrofone koji skeniraju zvučne talase okeana.

"Podvodni imulsivan događaj koji je detektovan 15. novembra bio je kratak, neuobičajen i neprirodnog porekla", rekao je inženjer hidroakustike Mario Zampoli za Rojters.

Kako je dodao, zvuk bi mogao da "ima veze sa eksplozijom ali nije sigurno".

Argentinska vojna mornarica saopštila je ranije da je zabeležila nešto što "odgovara eksploziji" u blizini područja u južnom delu Atlantskog okeana u vreme kada je poslednji signal iz te zone 15. novembra uputila podmornica "ARA San Huan" sa 44 člana posade.

AP prenosi da je portparol mornarice Enrike Balbi izjavio da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu.

Rojters prenosi da je saopšteno da se radilo o "abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera".

Pre nekoliko dana zabeleženi su zvuci za koje se u prvi mah verovalo da potiču sa nestale podmornice, međutim ubrzo je to opovrgnuto. Zvuci otkriveni u južnom Atlantiku ipak nisu poticali s nestale argentinske podmornice.

Argentinski brodovi su u ponedeljak objavili da su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove. Mornarica je saopštila kako su zvukovi ipak biološkog porekla i da ne radi se o porukama Morzeovom azbukom.

Podmornica s kojom je argentinska mornarica poslednji put bila u kontaktu u prošle srede ima kiseonika za sedam dana.

U najgorem slučaju, podmornica nije mogla da izroni na površinu i uzme svež vazduh, što znači da ima kiseonika za sedam dana nakon nestanka, ističe Enrike Balbi, portparol argentinske mornarice.

Potragu su prethodnih dana otežavali talasi visoki do osam metara i snažni vetrovi.

Argentinska podmornica je krenula iz baze na Ognjenoj zemlji do Mar del Plate u Argentini. Trebalo je da tamo stigne u nedelju.

CNN navodi i da je kapetan prijavio kvar na sistemu akumulatora nešto pre nego što je plovilo nestalo prošle nedelje.

To je potvrdio portparol mornarice Gabrijel Galeaci.

Takav kvar je, kako je rekao, nešto što je rutina i saopšteno je da je posada u redu.

Mornarica je pre nestanka podmornice imala još jedan kontakt sa kapetanom, ali detalji te poslednje komunikacije nisu objavljeni.

U subotu je saopšteno da su brodovi detektovali sedam poziva, odnosno pokušaj komuniciranja članova posade sa kopnom. Međutim, zvaničnici su demantovali, navodeći da pozivi nisu stizali sa nestale podmornice.

Poslednji kontakt, kako je potvrđeno, uspostavljen je još prošle srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: