Zaev: Prijatelji - Srbija povukla jednog čoveka i mi smo

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Beogradu da Makedonija poštuje dijalog Beograda i Prištine i da je u interesu Srbije da se pronađe rešenje.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

11:54

Zaev: Prijatelji - Srbija povukla jednog čoveka i mi smo
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić Zaev je rekao da veruje da će uskoro biti nađeno rešenje jer je to važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, ali i za evropsku perspektivu celog regiona.

Na pitanje novinara o slučaju srpskog diplomate i obaveštajca Gorana Živaljevića, koji je bio u makedonskom Sobranju kada su upali demonstranti, Zaev je rekao da je pronađeno diplomatsko rešenje, "onako kako to rade prijatelji".

"Srbija je povukla svog čoveka, mi smo povukli jednog svog čoveka", rekao je Zaev.

"Vučić i ja smo razgovarali i pronašli prijateljsko rešenje. (...) To je obaveza političara, jer građani žele da se unapređuje saradnja", dodao je Zaev.

Brnabićeva je rekla da je sa premijerom Makedonije pričala i o Kosovu i o članstvu u Unesku i da bi bilo neozbiljno da nisu.

"Niko ne sklanja probleme ispod tepiha, ali važno je da imamo dijalog i da se komunicira o međusobnim potezima pre nego što se oni zvanično dese", rekla je premijerka.

Ona je dodala da će i ubuduće biti tenzija u regionu oko nekih otvorenih pitanja i da je važno da se problemi rešavaju kroz dijalog.
Premijerka Ana Brnabić takođe je izjavila da je sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom dogovorena sednica dveju vlada krajem februara ili početkom marta.

Osim toga, ona je naglasila da je njegova poseta važna za ceo region i za produbljivanje saradnje između dve zemlje.

"Regionalna saradnja i regionalno povezivanje je veoma važno, jer bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija Zapadnog Balkana", rekla je Brnabićeva posle sastanka sa Zaevom u Palati "Srbija".

Zaev je još dodao da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski.

Kako kaže, Srbiju i Makedoniju, "sada kao i pre", povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

On se nakon toga sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je poklonio dres FK Vardar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: