"Prvi prioritet je prerada otpadnih voda"

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je u Kragujevcu da je prvi prioritet tog ministarstva prerada otpadnih voda u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

00:12

Tanjug, arhiva

On je istakao u preradu treba da se uloži oko pet milijardi evra.

Trivan je rekao da će taj proces teći narednih "par destina godina" i da Srbija nema toliko para tako da će, kako je objasnio, morati novac da potraži na drugom mestu, "da uzme kredite ili kroz javno-privatno partnerstvo"

Ministar je kazao novinarima i da je rešavanje prikupljanja i prerade otpadnih voda "pitanje svih pitanja" jer se time rešava i problem zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i podzemnih voda.

Prema njegovim rečima Srbija ima zagađenih voda "koliko hoćete" i država time mora ozbiljno da se pozabavi.

"Plan za celu Srbiju se očitava u jednoj reči, koja je mantra - projekti, za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ili komunalnog otpada. Ako njih nema, neće biti ni investicija", rekao je Trivan.

On je rekao da je to i poruka za sve lokalne samouprave jer, kako je ocenio, svaka samouprava u svom budžetu ima sredstava za izradu projekta.

"Bez izrađenog projekta ne možete nigde da aplicirate, niti možete da trošite sopstveni novac, niti novac Vlade Srbije, ni iz inostranih fondova", rekao Trivan.

On je istakao da su projekti najvažnija stvar koja mora da se uradi i najavio za 24.oktobar sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava o tome.

Trivan je dodao da je zbog toga formiran i poseban sektor koji će se baviti samo projektima.

Prema njegovim rečima, Srbija ima svega nekoliko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja funkcionišu, ima onih koji ne rade punim kapacitetom ili uopšte ne postoje.

Kragujevac je jedan od boljih primera, ima postrojenje za preradu otpadnih voda koje je staro nekoliko desetina godina i "zrelo je" za doradu i rekonstrukciju, dodao je on.

Trivan je obišao postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu, posle čega se obratio i učesnicima Međunarodnog stručno- naučnog skupa na temu "Vodovod i kanalizacija 2017".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: