EK predlaže prihvat 50.000 izbeglica, za svakog po 10.000

Evropska komisija predložila da zemlje EU treba da prime najmanje 50.000 izbeglica u toku dve godine direktno iz Afrike, sa Bliskog istoka i iz Turske.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

14:35

EK predlaže prihvat 50.000 izbeglica, za svakog po 10.000
Tanjug-AP, arhiva

Predlaže se novi, neobavezujući program premeštaja kojim bi se tokom naredne dve godine u Evropu dovelo najmanje 50.000 najosetljivijih ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita, navela je Komisija u saopštenju.

Budžet od 500 milona evra izdvojen je za podršku zemljama članicama koje bi prihvatile da prime izbeglice, sa predviđenih 10.000 evra pomoći po osobi.

Posebna pažnja treba da se prida relokaciji osoba iz Libije, Egipta, Nigera, Sudana, Čada i Etiopije navela je Komisija i pozvala evropske zemlje da nastave premeštaje migranata iz Turske i sa Bliskog istoka.

Brisel je odredio ovu novu kvotu na dan kada ističe program premeštaja tražilaca azila iz Italije i Grčke. Prema tom programu dozvoljeno je da tokom dve godine 29.000 osoba dođe u EU iz Grčke i Italije, u odnosu na prvobitni cilj od 160.000 ljudi.

Za razliku od kvota o premeštaju migranata koju su zemlje EU odlučile većinskim glasanjem i koja je naištla na žestoka protivljenja nekih članica, ovog puta predlog nije obavezujući i zemlje članice imaju diskreciono pravo da ga prihvate ili ne. Brisel može samo da apeluje na njih da ponudi mesta za prihvat.

Tokom protekle dve godine evropske zemlje su sprovele premeštaj 23.000 izbeglica ulgavnom iz Turske i sa Bliskog Istoka u okviru programa koji takodje ističu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: