Vučić: Hvala SAD, iako mislimo drugačije VIDEO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su SAD i Srbija saglasne u tome da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu najvažniji prioritet.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

12:09

Vučić: Hvala SAD, iako mislimo drugačije VIDEO
Tanjug

On je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jijem, rekao da su bilateralni odnosi Srbije sa SAD dobri, kao i da je za nas od izuzetnog značaja da imamo odlične odnose.

Ukazao je da nemamo iste poglede po pitanju Kosova i Metohije i zahvalio se SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosovu, zbog kojeg se srpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije. Isto tako, zahvalio se i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja vojske Kosova.

Zahvalio se što SAD razgovaraju sa nama i kada imamo drugačije viđenje, jer i to pokazuje poštovanje prema Srbiji. „Saglasni smo da očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu predstavlja najviši cilj. Zato smo spremni da uvek razgovaramo na otvoren i najiskreniji način, rešavamo probleme, kako bi sačuvali mir i stabilnost, i kako bi ekonomija bila glavna tema razgovora", kazao je premijer Vučić.

Rekao je i da je gostu iz SAD preneo brige, posebno oko mogućnosti izbora novog premijera na Kosovu, ako bi to bio Ramuš Haradinaj,dodajući da će Srbija biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima.

„Očekujem i večeras da nastavimo razgovore u Briselu. To ćemo činiti i ubuduće. Važno je da se dijalog nastavi, moramo sve probleme da rešavamo na miran način, dijalogom, razgovorom“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je Ji lično pomagao u više navrata otvaranju pojedinih poglavlja i sprovođenju dogovora sa Albancima. „Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahvalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu“, rekao je premijer.

On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije i činjenici da imamo nedvosmislenu želju da ne pripadamo nijednom paktu. Takođe, zamolio je Jija da utiče da još više američkih investitora dolazi u našu zemlju, poput Ameteka. „Ako bi se to nastavilo, to bi bio najbolji način za pravljenje odličnih odnosa između Srbije i SAD u budućnosti“, naglasio je Vučić.

"Vučić učvrstio mandat"

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja čestitao je premijeru Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju, a to je EU i njene institucije.

Ji je takođe preneo Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima. On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

Ji je dodao da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija.

Kada je reč o regionu, Ji je dodao da je na današnjem sastanku sa Vučićem razmenio mišljenje o različitim pitanjima i izazovima, kao i o načinu na koji Srbija, SAD i ostali partneri mogu da pomognu celom regionu da krene napred, da postane uspešniji, stabilniji i integralan deo EU i evroatlantskih institucija.

"Da bude region koji je oslobođen korupcije, trgovine drogom, kriminala, koji je u mogućnosti da privuče sve više investicije, koje će otvoriti nova radna mesta", rekao je Ji.

Ji je dodao da je bilo reči o nastavku dijaloga između država Zapadnog Balkana, uključujući i proces pomirenja. "Ali ne samo pomirenja, već i saradnje na praktičnom nivou, poput ekonomskih pitanja, bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma, odnosno o svim područjima saradnje koje su sada snažne, a mogu da budu još snažnije", rekao je Ji.

On je istakao da je bilo reči i o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. "SAD su srećne što mogu da pomognu u tom procesu, kao i u procesu pomirenja i saradnje u regionu", rekao je Ji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: