"Evropa rizikuje da Zapadni Balkan pređe u rusku orbitu"

Zapadnom Balkanu koji želi u EU dati jasnu perspektivu članstva da ne bi dospeo u "rusku orbitu", kaže predsednik poslaničke grupe socijalista i demokrata u EP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

11:29

Foto: Thinkstock

"Balkan prolazi kroz vrlo problematično razdoblje. U Makedoniji, Albaniji, BiH i Srbiji deluju jaki destabilizacioni pritisci", kazao je Đani Pitela za današnji ljubljanski Dnevnik, a prenosi Hina.

On je dodao da je Balkan sastavni deo Evrope i susedstvo EU i da je prema tom regionu "potrebna aktivna politika i politička mobilizacija evropskih snaga".

Inače, rekao je Pitela, "rizikujemo da celo to područje pređe u rusku orbitu. Taj je rizik vrlo realan, a ruska privlačnost je velika".

Pitela je naglasio da je jedina politika koja balkanske države drži sigurnim od Rusije otvorena perspektiva članstva u EU. "Ta perspektiva podstiče i ekonomski, socijalni i demokratski napredak tamošnjih društava. Tim državama koje se kandiduju za članstvo i mogle bi se pridružiti EU nakon 2019. godine, moramo dati jasan odgovor koji će delovati stabilizaciono", kazao je Pitela.

Ali, dodao je, pomenute države moraju sasvim jasno ispuniti kriterijume i obvezati se da će poštovati pravnu tekovinu EU i njena demokratska načela, inače će im vrata u EU biti zatvorena.

Čelnik evropskih socijalista upozorio je i na jake tendencije napredovanja nacionalističkih stranaka u državama srednje i istočne Evrope, koje su, kako je rekao, mnogo stekle velikim proširenjem EU, a sada ne žele da prihvate njene vrednosti i da budu solidarne u prihvatanju izbeglica i migranata.

"Uspon nacionalizma u istočnoj Evropi shvatam kao relikt sovjetskog režima koji je imao jaku nacionalističku notu i bio u sebe zatvoren sistem. Ulazak tih država u EU nije u celini prevladao takav model", kazao je Pitela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: