Subota, 13.05.2017.

00:23

Ministarstvo: Edukacijom protiv opasnih internet "igara"

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić, saopštila je da su edukacija i prevencija ključni faktori u suzbijanju zloupotrebe novih tehnologija.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo: Edukacijom protiv opasnih internet
Foto: Sxc

To se naročito odnosi, kako je rekla, na decu i mlade.

Povodom medijskih navoda i upozorenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o prisutnosti navodne opasne internet "igre izazova" u regionu, koja je popularno nazvana "plavi kit", državni sekretar je potvrdila da takva pojava nije prijavljena Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.

Ona je pozvala građane, kao i decu, da se jave tom centru kako bi dobili savet u vezi sa potencijalno opasnim situacijama prilikom korišćenja novih tehnologija, kao i u slučaju potrebe za prijavom bilo koje vrste uznemiravanja i zloupotrebe.

"Od početka rada Nacionalog kontakt centra, od 27. februara 2017. godine, imali smo 1.528 poziva, a najčešće postavljana pitanja bila su kako bezbedno koristiti društvene mreže i kako instalirati filter za roditeljsku kontrolu. To znači da postoji svest građana o potrebi za zaštitom dece na internetu", istakla je Matić.

Ona je napomenula da su prijavljeni i određeni slučajevi zloupotrebe interneta, sa elementima krivičnih dela i digitalnog nasilja, koji su prosleđeni nadležnim institucijama, ali da među njima nije bilo takozvanih "igara izazova".

Broj telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu je 19833, poziv je besplatan, a pitanja i prijave mogu se poslati i elektronskim putem, van radnog vremena, preko internet sajta www.pametnoibezbedno.gov.rs <http://www.pametnoibezbedno.gov.rs> ili na mejl bit@mtt.gov.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: