Predsednik UNS: Mediji slobodniji nego pod Tadićem

Nivo slobode medija u Srbiji je bio mnogo lošiji dok je na vlasti bio Boris Tadić, izjavio je za Danas novi predsednik UNS Vladimir Radomirović, prenosi Fonet.

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2017.

15:38

Predsednik UNS: Mediji slobodniji nego pod Tadićem
Foto: Thinkstock

Kako je rekao, komenatrišući navode Reportera bez granica da je nivo slobode medija u opadanju od kako je na vlasti Aleksandar Vučić, situacija za novinare je bila "mnogo teža do 2012. godine".

"Za vreme njegovog mandata 2009. godine je usvojen drakonski zakon o javnom informisanju, koji je kasnije proglašen neustavnim. U to vreme je bilo masovnog otpuštanja novinara iz političkih razloga, a čini mi se da je napad na medije bio samo uvod u katastrofalnu reformu pravosuđa", podsetio je Radomirović.

Tada su i neke uticajne dnevne novine bile u vlasništvu Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa, iako Đilas to nikada javno nije priznao, dodao je on.

Radomirović je istakao da je država izašla iz medija posle usvajanja Zakona o javnom informisanju 2014. godine, ali je sa sobom povukla i najveći deo novca koji je bio određen za medije, ostavljajući novinare u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Taj težak materijalni položaj neminovno dovodi i do raznih kompromisa koje novinari prave da bi došli do nekih osnovnih primanja. Sve to utiče na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji, kazao je Radomirović.

Radomirović je rekao da će se kao predsednik UNS zalagati za jačanje lokalnih medija i da se novac iz budžeta lokalnih samouprava raspoređuje na transparentan način.

Bez jakih i slobodnih lokalnih medija nema ni demokratskog društva, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: