Mosul: Iračani imaju novu taktiku protiv ID

Iračke snage koriste opsadu i opreznu taktiku da isteraju pripadnike takozvane ID iz starog dela grada Mosul.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

22:32

Mosul: Iračani imaju novu taktiku protiv ID
Foto: Gettyimages

Na taj način umanjuju štetu za civile zarobljene u tom području, rekao je danas general iračkih snaga Abdul Gani al Asadi, a prenosi Rojters.

"Kuće u Starom gradu su većinom veoma stare i njihove ulice i prilazi su veoma uski. Zato, da bismo izbegli civilne žrtve, koristimo opsadu, ali to ne znači da nećemo ući u Stari grad", rekao je Al Asadi.

Kako je naveo, njegove jedinice ne napadaju neprijateljske snage na područjima gde oni koriste civile kao ljudski štit.

"Koristeći se veoma opreznim metodama i razmatranjima, oslobodićemo naše ljude od ID", rekao je Al Asadi.

Snage vlade opkolile su ekstremiste u severozapadnoj četvrti, uključujući i Stari grad.

Ekstremno desničarski sunitski muslimanski borci pružaju otpor postavljajući zamke, izvodeći samoubilačke napade, napade mitraljezima, požarima i ponekad granatama ispunjenim otrovnim gasom.

Sa nestašicom vode i hrane u delovima Mosula koji su i dalje pod kontrolom ID, smatra se da je do pola miliona ljudi bilo zarobljeno tu, uključujuči 400.000 osoba samo u Starom gradu, prema procenama UN.

Koordinator mirovnih snaga UN u Iraku Lisa Grande rekla je prošle nedelje za Rojters da bi sukobi u Starom gradu mogli da dovedu do "humanitarne katastrofe, možda najgore" u trogodišnjem ratu za proteravanje ekstremista ID iz Mosula.

Međunarodne organizacije za pružanje pomoći procenile su da je broj civilnih i vojni žrtava oko nekoliko hiljada, od kako je započela ofanziva SAD uz podršku snaga vlade Iraka za preuzimanje kontrole nad Mosulom u oktobru.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od 330.000 osoba je iseljeno do sada.

Mosul koji je drugi najveći grad u Iraku, pao je pod kontrolu ID, na leto 2014, ali su snage vlade uspele da preuzmu kontrolu nad većim delom grada, podseća agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: