Crna Gora će uništiti 403 tone viška naoružanja

Crna Gora će u narednih 15 meseci uništiti 403 tone viška naoružanja.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2017.

14:06

Crna Gora će uništiti 403 tone viška naoružanja
Foto: Thinkstock

To će biti početak projekta NATO Fonda poverenja za demilitarizaciju, saopšteno je danas zvanično u Podgorici.

Naoružanje će, kako se navodi, biti uništeno zahvaljujući sredstvima iz pomenutog fonda.

Na predstavljanju projekta u Ministarstvu odbrane saopšteno je da je cilj projekta pružanje podrške Ministarstvu odbrane u delu demilitarizacije oko 403 tone viška naoružanja na način koji garantuje bezbednost i odgovoran odnos prema očuvanju životne sredine, prenela je RTCG.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u vojnim skladištima trenutno ima oko 2.000 tona viška naoružanja. Nakon planiranog uništenja 403 tone, ostaće oko 1.600 tona. Višak naoružanja biće uništen na nekoj od lokacija u Crnoj Gori.

Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, kazao je da se govori o višku naoružanja, treba sagledati istorijski kontekst i konfliktna dešavanja na ovim prostorima, kao i brojnost i funkcionisaje nekadašnje vojske.

„Nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora je nasledila velike količine zastarelog naoružanja i ubojnih sredstava koja su bila nefunkcionalna za dalje potrebe Vojske Crne Gore. Važno je napomenuti da je Crna Gora predano radila na rešavanju ovog problema, kroz MONDEM projekat, čime smo uspeli da ukupne količine viška naoružanja od preko 10.000 tona smanjimo za oko 85 odsto", rekao je on.

U tom kontekstu, kazao je, NATO fond za demilitarizaciju smatramo izuzetno korisnim.

Prema zvaničnoj potvrdi NATO-a, prikupljena su neophodna sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 700.000 evra, rekao je Filipović.

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Jan Viting kazao je da će proces uništenja 403 tone stare municije trajati 15 meseci i da će doprineti sigurnosti crnogorskih građana.

Manje količine ispravne municije u modernim skladištima su dobra vest i za stanovništvo i za državu Crnu Goru i za region.

"Ovo je takođe dobrodošao praktičan primer saradnje u toku procesa pristupanja Crne Gore u NATO“, kazao je Viting.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: