"Neizvesnost - sa izborom Trampa svet 20. veka prevaziđen"

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da izbor Donalda Trampa za predsednika SAD predstavlja prekid sa starim poretkom.

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

13:19

Foto: GettyImages

Štajnmajer je predvideo neizvesna vremena za svet.

"Sa izborom Donalda Trampa, svet 20. veka je definitivno prevaziden", napisao je šef nemacke diplomatije u uvodniku objavljenom u listu "Bild am Zontag", dva dana posle inauguracije Trampa za 45. predsednika SAD.

"Koji koncepti svetskog poretka će se nametnuti u 21. veku, kako će izgledati sutrašnji svet, ništa se ne zna, sve je potpuno otvoreno", naveo je Štajnmajer, socijaldemokrata, inače oštar kritičar Trampa tokom američke izborne kampanje.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, po njegovom mišljenju, svet treba da bude spreman za "uzburkana vremena".

On je rekao da kao prilikom svake političke tranzicije ima neizvesnosti, ali da u ovim vremenima "novog globalnog nereda" to ide dalje i da je "mnogo toga u igri".

Štajnmajer, za koga se očekuje da će sredinom februara biti izabran za predsednika Nemačke, poručio je da će se Nemačka truditi da uspostavi dijalog sa Trampovim timom i da "izloži novoj administraciji naš stav, naše vrednosti i naše interese", rekao je Štajnmajer.

Nemački ministar je rekao da je siguran da će u Vašingtonu naći sagovornike koji znaju da su velikim zemljama takođe potrebni partneri, prenosi RSE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: