Kancelar u bunkeru iz Hladnog rata: Možda nam zatreba...

Austrijski kancelar Kristijan Kern obišao je vladin bunker, u koji bi u slučaju krize bila smeštena austrijska vlada.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

07:32

Kancelar u bunkeru iz Hladnog rata: Možda nam zatreba...
screenshot

Zamisao da bi bunker iz doba Hladnog rata u nekom trenutku mogao biti potreban još uvek deluje nerealno, ali zbog savremenih pretnji sasvim opravdano da se ovo zdanje i dalje održava, istakao je ministar odbrane Hans Peter Doskocil, koji je u pratnji Kerna obišao bunker u mestu Sankt Johan im Pongao, koji je najčuvanija državna tajna.

Kern je istakao da svet nije postao bezbedniji i izrazio nadu da austrijska vlada nikada neće koristiti ovaj bunker, ali je želeo, kako je dodao, da se, za slučaj potrebe, sam uveri u stanje.

Podaci o bunkeru, koji je izgrađen tokom 1980-tih godina duboko u planini kod Sankt Johana im Pongau, nisu poznati.

Međutim luksuza nema, na šta ukazuje i pitanje kancelara Kerna, prilikom obilaska spartanski opremljene kancelarije "imamo li barem neki kaktus ili nešto slično“, prenosi APA.

Njegova kancelarija u bunkeru ima samo jedan običan radni sto, telefon.

"Staviću na zid poster bečke "Austrije“ (trofejni bečki fudbalski klub“, rekao je Kern, na šta je Doskocil, koji navija za Rapid, odgovorio: „to i nije potrebno“.

Novinari koji su bili u pratnji kancelara morali su, pre ulaska, predati mobilne telefone i računare, a fotografima je dozvoljeno samo ograničeno slikanje.

Osoblje – vojno i civilno, koje radi na održavanju bunkera obavezalo se na strogo čuvanje tajne, pa se i njihove porodice redovno "skeniraju“.

Na „nivou 4“ nalaze se prostorije namenjene za vladu, za slučaj da ne može više upravljati zemljom iz Beča i mora biti evakuisana u slučaju epidemije, terorističkog napada ili drugih pretnji.

U tom slučaju bi državno rukovodstvo moglo da opstane na duže vreme u bunkeru.

U praksi bunker do sada nikada nije bio korišćen, a i političke posete ovom mestu su bile veoma retke. Pre tri decenije je poslednji put jedan kancelar, Franc Vranicki, obišao ovo podzemno zdanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: