Napadač iz Berlina živeo kod "Srbina Bobana S."

Tunišanin koji je osumnjičen da je upravljao kamionom smrti u Berlinu bio je član džihadističke grupe u kojoj važnu funkciju ima i jedan srpski državljanin.

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2016.

14:15

Napadač iz Berlina živeo kod
Getty Images

Kako su preneli svetski mediji, Anis A. je navodno u Nemačkoj živeo kod salafiste Abu Vale, koji je uhapšen prošlog meseca pod optužbom za terorizam.

Istovremeno, uhapšen je i Srbin Boban S., koji je takođe optužen da je regrutovao i naoružavao borce Islamske države. Zidojče cajtung navodi da je Anis živeo kod Bobana u Dortmundu.

Takođe, objavljeno je da je osumnjičeni Anis A. 2012. godine registrovan u Italiji, a da je od 2015. njegovo prisustvo registrovano u Nemačkoj. Ipak, nije poznato kada i kako je tačno stigao u tu zemlju.

Nemački mediji navode da je Anis A. rođen 1992. godine u gradu Tatauinu u Tunisu, koji je leglo islamskog radikalizma, kao i da je hapšen zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Podneo je zahtev za azil u aprilu, ali postoje i dokazi da je trebalo da bude deportovan.

Podjednaka misterija je i identitet Bobana S. za koga je početkom novembra Dojče vele pisao da je dugo u fokusu nemačkih obaveštajnih službi i policije. Kako je navedeno, on ima srpski, ali i nemački pasoš i živi u Dortmundu.

Ponegde piše da je “konvertit“, ali se ne navodi da li je rođen u Nemačkoj ili u Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila 8. novembra u velikoj akciji protiv glavnih pomagača Islamske države u Nemačkoj.

Prvi čovek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Vala. On je delovao u mestašcu Bad Zalcdetfurt kod grada Hideshajma u Donjoj Saksoniji.

Uhapšeni kvintet je prilično šaren. Tako, pored Abu Vale i Bobana S., u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima nemački pasoš.

Ranije je objavljeno da je Anis A. imao čak osam identiteta, kao i da je jednom prilikom uhapšen sa lažnim italijanskim papirima, ali je neposredno zatim pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: