Politiko: Jelena Milić među ličnostima koje oblikuju 2017.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić je među 28 ličnosti koje će u 2017. oblikovati i menjati evropsku politiku, u izboru portala Politiko.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.12.2016.

09:24

Politiko: Jelena Milić među ličnostima koje oblikuju 2017.
Foto: Screenshot / Politico.eu

Reč je o drugoj godišnjoj listi 28 "mislilaca i aktera koji tansformišu evropsku politiku" saopštio je Politiko. Jelena Milić se nalazni na 25. poziciji i opisana je kao "odvažna atlantistkinja".

Na ovogošnjoj listi su još gradonačelnik Londona Sadik Kan, direktor Rajanera Majkl O'Liri, bivši poljski premijer Jaroslav Kačinski, visoka predstavnica EU Fedreika Mogerini, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, generalna direktorka Uneska Irina Bokova, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, magnat i investitor Džordž Soroš.

Jelena Milić se nalazi na 25 mestu i uz naslov "Odvažna atlantistkinja" se navodi da je ona "u zemlji koja stalno gleda preko ramena" otelotvorenje aforizma "to što si paranoičan ne znači da te ne jure".

"Ona je jedan od najglasnijih zagovornika članstva u EU i NATO i verovatno najglasniji kritičar ruskog uticaja u zemlji. Takve pozicije ne bi bile značajne u ostatku Istočne Evrope, ali u Srbiji, zemlji koja se i dalje trudi da se otrese duhova dezintegracije Jugoslavije, one su polarizujuće", navodi Politiko.

Kako se ističe, njeni stavovi, među kojima je i onaj da je politika "i Istok i Zapad" šizofrenična i neodrživa, kao i sukobi sa nacionalistima su je "pretvorili u metu".

"Borimo se da zaštitimo slabo seme demokratije u zemlji. To je borba koju bi trebalo da vodimo, a to je borba koju gubimo", citirana je direktorka CEAS u članku.

"Lista Politiko 28 je naš vodič za ljude koji će verovatno oblikovati 2017. godinu i posle nje", obrazložio je izvršni direktor Politika Metju Kaminski.

Prema njegovim rečima, funkcija u nekoj evropskoj zemlji ne obezbeđuje sama po sebi mesto na toj listi.

Prilikom njenog sastavljanja konsultovani su čitaoci a zatim su urednici napravili uži izbor i rangirali po uticaju ličnosti koje su u stanju da "uzdrmaju, pokrenu i oblikuju naš svet", naveo je on.

Poltiko je globalna nestranačka novinska organizacija sa sedištem u Vašingtonu. U aprilu 2015. pokrenula je pored američkog i evropsko izdanje Politika zajedno sa evropskim Aksel Springerom.

Sa sedištem u Briselu, evropsko izdanje Politika pokriva politiku i ličnosti Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: