Albanci s Kosova poručuju: Ostajemo verni porodici Klinton

Na Kosovu Srbi slave pobedu Donalda Trampa na predsednickim izborima, dok za Albance to predstavlja veliko iznenađenje.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2016.

16:30

Albanci s Kosova poručuju: Ostajemo verni porodici Klinton

U Prištini ne očekuju promenu politike SAD prema Kosovu i naglašavaju da ostaju verni porodici Klinton.

Očekivali su pobedu, kako kažu u Prištini, velike prijateljice Kosova Hilari Klinton. Pobeda Trampa predstavlja iznenađenje.

"I Demokratska i Republikanska partija su za nas, Albance, dobrodošli. Naravno da je nama Hilari Klinton simpatičnija, ali se narod odlučio za Trampa i mi ne možemo u to da se mešamo", kaže Šukri Madžuni, profesor.

"Mi nismo očekivali pobedu Trampa, mislili smo da će Klintonova da pobedi, ali je to izbor Amerike, mi na Kosovu o tome ne odlučujemo, tako da sada možemo možda da očekujemo neke promene u pristupu", navodi Kimete Bajrami, student.

"Ne mislim da će se promeniti odnosi između Kosova i SAD, u Americi ne odlučuje samo predsednik, on ima i svoje savetnike, tu odlučuje i Kongres i Senat i mislim da će sve biti u redu", smatra Kadrije Neziri, profesorka.

U Prištini veruju da se odnosi Kosova i SAD neće promeniti i da će porodica Klinton uvek biti voljena i poštovana zbog podrške kosovskom narodu. Čestitaju Trampu, ali naglašavaju da ostaju privrženi Klintonovima.

Butici, trgovi, statue posvećene porodici Klinton postali su neki od zaštitnih znakova Prištine i jedinstveni u regionu. Nadaju se da će novi američki predsednik nastaviti dobre odnose sa Kosovom.

"Činjenica je da je podrška za sekretarku Klinton bila mnogo veća, bez obzira na partiju. Predsednik Bil Klinton, njen suprug, je doneo jako bitne odluke koje su sprečile genocid na Kosovu i dovele do stabilizacije regije i formiranje nezavisne države Kosovo. Mislim da će Kosovo održati dobre odnose sa SAD, može doći do promene nekih finesa, ali mislim da će budući predsednik nastaviti politiku dobrih odnosa sa Kosovom koje već dugo traju", kaže Agim Redžepi iz udruženja Prijatelji Amerike.

Američki uticaj na Kosovo je ogroman. Ipak, ima i onih koji očekuju da vlasti u Prištini promene svoj politički pravac.

"Najveća prednost dobrih odnosa sa SAD je jačanje pozicije Kosova na međunarodnoj sceni. Mislim da bi prioritet Kosova trebalo da bude stvaranje boljih odnosa sa zemljama u regionu", smatra Una Hajdari, novinarka.

Za kosovske Srbe nije bilo dileme koga su želeli za novog predsednik SAD. Bilbord u severnom delu Mitrovice sve govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: