"Razotkrili smo tajnu taktiku Kremlja za Srbiju, Bugarsku"

Rusija nastoji da prikrivenim ekonomskim i političkim merama manipuliše s 5 zemalja srednje i istočne Evrope, navodi se u izveštaju američke istraživačke grupe.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Četvrtak, 13.10.2016.

17:48

Foto: Tanjug, arhiva

Kako se upozorava u izveštaju, Rusija će pokušati i da diskredituje liberalni demokratski model Zapada i potkopa transatlantske veze.

Kako prenosi Rojters, u izveštaju se otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji da uspostavi dominaciju na energetskim tržištima i u drugim ekonomskim sektorima i da potkopava borbu protiv korupcije ne bi li preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Letoniji, Srbiji i Slovačkoj.

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije.

Kao konkretni primeri navode se neki "megaprojekti" kao što je ugovor o gradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj u vrednosti od 12,2 milijarde evra, dodeljen Rusiji u mutnim okolnostima,i unapređenje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim dužnostima štite ruske interese.

Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014.

Publikacija pod nazivom "Taktika Kremlja: Razumevanje ruskog uticaja u istočnoj i srednjoj Evropi", podudara se s nezapamćenom raspravom u SAD o tome pokušava li se Rusija umešati u predsedničke izbore 8. novembra hakerskim napadima.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na upit da prokomentiriše izveštaj, koji će biti predstavljen u četvrtak u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: