Četvrtak, 13.10.2016.

17:48

"Razotkrili smo tajnu taktiku Kremlja za Srbiju, Bugarsku"

Rusija nastoji da prikrivenim ekonomskim i političkim merama manipuliše s 5 zemalja srednje i istočne Evrope, navodi se u izveštaju američke istraživačke grupe.

Izvor: B92

"Razotkrili smo tajnu taktiku Kremlja za Srbiju, Bugarsku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Djurra

pre 7 godina

Zanimljivo je to sto Rusija kao drzava vodi neku politiku koja nema cilj.Zivot u Rusiji zbog te politike ne ide ka boljem, nego ka gorem.Sovjetski savez je imao takodje neku politiku zahvaljujuci kojoj je narod Sovjetskog saveza ziveo tesko i sve teze, dok kao drzava i ekonomija nisu pukli skroz.Naravno politicka elita i u Sovjetskom savezu kao i sada u Rusiji zivi, nikad bolje.Za sve ostale Zapadne zemlje,proizvod njihove politike je sve bolji i bolji zivot njihovih naroda.Cak i ostale drzave koje nisu Zapad imaju korist kada kopiraju takav nacin zivota.Naravno i u Rusiji se kopira zapadni nacin zivota.Oni od svog nacina nisu sacuvali nista autenticno, tako da njihova politika deluje kao licno dokazivanje kompleksiranih pojedinaca.Naravno u takvim drustvima gde ljudi postuju autoritet, ne postoji, a i zabranjeno je drugacije razmisljanje.Na sta ce to da izadje, to cemo da vidimo.

Otvorite oči!

pre 7 godina

(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)

Rusija je GLAVNI RAZBIJAC Jugoslavije, uz pomoc pojedinih domacih pomagaca, kojima je Rusija vaznija od Srbije. Tako da im se racun za svu stetu, ukljucujuci izginule, osakacene, raseljene, emigrirale, ... moze ispostaviti. Da je sa njima dobro, ne bi gomila zemalja pobegla od njih glavom bez obzira. Doduse, mozemo i dalje da tvrdimo da nas "uciteljica mrzi" a nikako da se zapitamo zasto NIKO nece sa nama.
(Milena, 13. oktobar 2016 23:19)

Volim ove komentare jer pokazuju dozu ograničenosti. Nije zapadni Balkan jedino okruženje. Ako Hrvati, Albanci i Bošnjaci neće sa nama treba se pitati kako to da Mađari, Bugari i Rumuni (Vlasi) hoće. Jer kao što rekoh nisu nam komšije samo gore pomenuti.

Dobronamernik

pre 7 godina

Definitvno Amerikanci misle da u Srbiji živi tupav narod kada ovo javno objavljuju.
(vlad, 13. oktobar 2016 23:44)

Ma ne, u Srbiji živi jako oštrouman narod. Ovo što nam se događa od 1989. je sve čista slučajnost.

saca

pre 7 godina

Nisu slatki ni jedni ni drugi. Sta da radimo, na nezgodnom smo mestu i nikada nas nece pustiti na miru. Ako treba neko da me stiti, ja bi izabrao onog koji je blizi.

Mufljuz

pre 7 godina

"ugovor o gradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj u vrednosti od 12,2 milijarde evra, dodeljen Rusiji u mutnim okolnostima"
... a da je gradnja dodeljena Americi onda bi bile BISTRE okolnosti?

Lacerta

pre 7 godina

Ako je američki,njemački, engleski uticaj onda je to uredu još ako donosi zlo I krvoproliće ondaje to super I demokratski.Na ruske pare se gadite a na američke ne koje donose samo zlo.
(Boško, 13. oktobar 2016 20:03)

Izvini, koje ruske pare?! Ti si video neke ruske pare u Srbiji?!!

Rusi samo iznose pare iz Srbije (na primer, kroz NIS i onu smejuriju od rudne rente koja je za Ruse tri puta manja u Srbiji nego u samoj Rusiji), ali se baš i nisu nešto pretrgli od ulaganja u Srbiju. A da, pošto znaju da mi mnogo volimo obećanja, obećali su nam grdnu lovu od Južnog toka. I ispalili nas. Ali nisu oni krivi, kriv je "taj Zapad", kao i uvek...

Obećali su nam i pomoć "za Kosovo". I kao što lepo vidimo, ispalili nas. Ponovo. Ali ne, nisu Rusi krivi. Krivi smo mi i samo mi!

Milena

pre 7 godina

(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)

Rusija je GLAVNI RAZBIJAC Jugoslavije, uz pomoc pojedinih domacih pomagaca, kojima je Rusija vaznija od Srbije. Tako da im se racun za svu stetu, ukljucujuci izginule, osakacene, raseljene, emigrirale, ... moze ispostaviti. Da je sa njima dobro, ne bi gomila zemalja pobegla od njih glavom bez obzira. Doduse, mozemo i dalje da tvrdimo da nas "uciteljica mrzi" a nikako da se zapitamo zasto NIKO nece sa nama.

Petar

pre 7 godina

E jaki su ti strucnjaci. Ja nisam strucnjak i znam da me je bombardovala NATO vojska, znam da u SAD ima previshe beskucnika (u Rusiji mnogo manje), znam da u SAD na ulazima u osnovne skole stoje policjaci i detektori metala (traze pistolje i puske koje deca nose), znam da svaki treci amerikanac nema para da se leci, skoluje.... Doduse to su samo cifre sa zvanicnih portala, nema veze sa politikom ....

sokirani

pre 7 godina

A za koliko su nas prodali kada su nas bombardovali? Kao nesto oni to nece dozvoliti a sve su mirno posmatrali i brojali dolare. Idi bre, tesko nama ako nas bilo ko od tih drzava bude branio. Neka oni nas ostave da mi resimo ovu borbu.

Logika je čudo

pre 7 godina

Kako želi da živi prosečan Srbin ? Kao prosečan Rus ili kao prosečan Amerikanac ?
(Hugo Soss, 13. oktobar 2016 20:46)

Ja bih kao prosečan Norvežanin, ako može. Živi bolje i od Rusa i od Amera, i ne gura nos tamo gde mu nije mesto. Može i kao prosečan Šveđanin, Belgijanac, Luksemburžanin, Danac ...
Kao prosečan Amerikanac ili prosečan Rus, ne bih, hvala.

Jednom Cvorovic, uvek Cvorovic

pre 7 godina

Samo teske naivcine veruju da bi nam zaista bilo bolje pod rusima. Evo Moldavija i Belorusija cvetaju, med i mleko od zivota.

drekavac

pre 7 godina

Da je SSSR zeleo da nas nasilno ukljuci u Varsavski pakt, svakako ga u tome ne bi sprecili Brozovi partizani. Nisu mogli Nemce, svakako ne bi mogli ni Sovjete. Privilegovani polozaj Jugoslavije tokom hladnog rata je bilo "oduzivanje" Sovjeta za znacajan doprinos koji je Srbija dala u odlaganju operacije Barbarosa. Na zalost, korist od nase zrtve izvukli su nasi tadasnji sunarodnici, koji su Hitlera docekali cvecem. Obozavam rusofobe koji se gadjaju nekakvim zapadnim donacijama, a prenebregavaju stetu koju nam je Zapad prouzrokovao. Na svaki evro uzeli su nam tri. Pa i te donacije koje daju, uslivljene su angazmanom njihovih "strucnjaka", tako da pare u sustini ostaju kod njih. Odrastao sam na zapadnoj pop kulturi, nisam igrao kazacok vec cepao pank, ali zna se ko nas nikada nije bombardovao i ko je uvek pomagao koliko je mogao.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

Ne znam ko nam je pomogao,ali sigurno znam ko nas nije bombardovao celih 78 dana.
(Klop, 13. oktobar 2016 19:10)
Bombardovanje je bilo velika nepravda prema srpskom narodu.Egzodus iz Krajine takodje.Medjutim i pre toga je bilo bombardovanja. Sarajevo,Srebrenica, Vukovar i mnogi drugi gradovi preziveli su pravi pakao. Samo u Sarajevu od granata i snajpera stradalo je vise dece, nego civila u bombardovanju SRJ od strane NATO.Svi se na Balkanu zarad mira i spokojnijeg zivota nase dece moramo okrenuti ka buducnosti, a ne tragicnoj proslosti.
Ovaj prostor je duboko pod bezbedonosnim, ekonomskim i politickim ,,kisobranom" EU i NATO. Nasa drzava je sa svih strana okruzena clanicama Unije i atlanskog saveza.Stati na stranu Rusije u nekom eventualnom konfliktu sa Zapadom,znacilo bi gurnuti drzavu, u tom slucaju, u totalno neprijateljsko okruzenje i izolaciju. Potpuno bi bio olaksan posao, onima koji bi da ukinu RS, dovrse etnicko ciscenje Srba sa KiM, a stekli bi se i uslovi za dalje rasparcavanje Srbije.
Na Japan su SAD bacile dve nuklearne bombe. Japance je to itekako zabolelo, ali su zbog opstanka i svoje buducnosti pruzili ruku Americi i danas su prva ekonomija na svetu. Francuzi i Nemci su u medjusobnim ratovima imali milionske zrtve, a danas su glavna politicka, ekonomska i vojna osovina EU. Drzavotvorna politika se vodi interesima naroda, a ne emocijama.Ruse volimo, ali ne smemo pristati da budemo talac njihovog garda prema Zapadu. Za to nemamo snage i kapaciteta...

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Jel moze neko da mi kaze da li postoji jedna drzava na svetu koja je pro-ruski orijentisana a da gradjani imaju odlican zivotni standard?
(Povidon, 13. oktobar 2016 21:16)
Evo onako iz prve - Belorusija čak veći standard od većine njenih suseda. Eto :-)

aooo

pre 7 godina

Kako želi da živi prosečan Srbin ? Kao prosečan Rus ili kao prosečan Amerikanac ?
(Hugo Soss, 13. oktobar 2016 20:46)

Nisam rusofil ali ovakvi komentari kao tvoj su cisti spin I glupost.Prosecan Srbin u Srbiji nikada nece ziveti ni kao prosecan Rus a kamoli Amer ma sta uradili i bilo kojoj strani se priklonili.I jednima I drugima je u interesu je da budemo beda da bi nas lakse drzali u saci.A sto se tice ove analize cista je glupost,politicki I ekonomski uticaj Rusije na Srbiju je 10 puta manji od zapadnog.Ekonomska steta koju je Srbija dozivela Dinkicevom liberalizacijom trzista u korist EU kompanija sahranila je proizvodnju Srbije i mnogo je veca nego steta od bombardovanja.Nisu nama krivi ni Rusi ni Ameri (oni gledaju svoje intetese)vec mi sami zato sto vise od cetvrt veka biramo ljude koji umesto da stite interese Srbije stite interese Rusa I zapada.

nebitno

pre 7 godina

Ako pobedi ona Klinton bice propast u svetu i bar jos 10 rasturenih drzava ..Ameri zele da vladaju apsolutno celim svetom po svaku cenu ..medjutim Putin ne zeli da gleda vise kako Ameri jasu ceo svet i svakog ko mu se ne podcini i neki sukob je tu neminovan ..Amerika je ekonomski jaca ,ima duplo vise stanovnika,mnogo vazalnih drzava ali opet nema to nesto i u nekom ratu ja bi se pre na Ruse kladio

Streptomicin

pre 7 godina

@Povidon
pre nego sto se frljas laznim brojevima, mozda ne bi bilo lose da se informises sta su to robne liste, barter aranzmani I kliring, ili pitaj tatu. Do 1990 Cela SFRJ je zivela iskljucivo I najvise od izvoza nekvalitetne socijalisticke robe,kao sto su bile Borovo cipele, za izuzetno kvalitetne sirovine,pogotovo proizvode organske hemije I petrohemije. Do skoro su Hrvatska I Srbija popunjavali svoje rezervne delove u vazduhoplovstvu I raketnim jedinicama iz klirinskog duga koji je ostao iz vremena SSSR. Mozda bi trebao da citas malo vise a ne samo da gledas Farmu I velikog Brata.

pitanje

pre 7 godina

Kome da se okrene narod bez posla, prava i buducnosti? Hoce li se zapad setiti demokratije i ljudskih prava, ili ce ih prokockati zarad interesa?

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

I jos da napomenem,kad se ukinuo Warsavski pakt,Rusi su se nadali da ce nestati i NATO ali ne on im je dosao do praga,zato je glupo uopste ovde nesto komentarisati .Rusi okrecu plocu i sad svira druga muzika .

ronin

pre 7 godina

cccccc, vidis ti kakvi su ti rusi!!! samo bi da sire svoj uticaj i da koriste korumpirane politicare za svoje interese - tako nesto amerikancima nikad ne bi palo na pamet.
samo mi nije jasno kako ih provalise - svaka cast. hahaha

Marko

pre 7 godina

Americku administraciju hvata kolektivna sizofrenija.
Vide Rusa iza svakog coska.
Verujem da je Frojd ziv danas imao bi sta da kaze na sve to.
Lavrov je samo spomeno kljuc problema a Frojd bi to objasnio u detalje.

Povidon

pre 7 godina

Jel moze neko da mi kaze da li postoji jedna drzava na svetu koja je pro-ruski orijentisana a da gradjani imaju odlican zivotni standard?

miks

pre 7 godina

@buzzz 13.oktobar 2016. 20:15

Gluposti i prazne price....Rusija je pomogla Srbiji da se oslobodi od Turaka?!?
Pa kad to?!? Posle 4 veka?!?

A kad je sklapala mir sa Turskom, poklonila 5-6 srpskih gradova Bugarskoj, 1878....pa je Bugarska zbog toga napala Srbiju u Drugom balkanskom ratu i u oba svetska ratovala na strani fasista da bi povratila taj deo Srbije...srecom, nije uspela...

I sad ne pusta svoje pipke ovde zato sto nas mnogo voli, nego zato sto hoce da tera kontru Zapadu...

A mi budale, po obicaju nasedamo...bar neki od nas...

Bane

pre 7 godina

Ne znam ko nam je pomogao,ali sigurno znam ko nas nije bombardovao celih 78 dana.
(Klop, 13. oktobar 2016 19:10)

A jel znaš zbog čega? Da je SB odobrio akciju ceo svet bi nas gađao. A, aludiraš na Rusiju, nije nas bombardovala. Nisu, eno ih sada u Siriji, bacaju "poštene" bombe.

Naš

pre 7 godina

@Pedja, 13. oktobar 2016 18:38
Tebi stvarno nije dobro,ako bi da probaš sa Rusima prvo malo popričaj sa Slovacima,Poljacima,Madjarima i.t.d. da ti objasne zašto su pobegli od Rusa i koliko im je sa "trulim" zapadom bolje nego sa Rusima i dali bi ikad da se vrate pod Ruski uticaj pa ako i posle toga budeš hteo da probaš sa Rusima onda ti nema pomoći.Ali i većina komentara ovde samo potvrdjuje da proruska propaganda u Srbiji je sve agresivnija i agresivnija.

Vladimir

pre 7 godina

Jedno drugo istrazivanje kaze da Amerika pojacava sferu uticaja u istocnoj Evropi obecavajuci narodu zivot kakav bljesti sa televizije, istovremeno instalirajuci svoje rakete i vojne baze u tim zemljama. Takodje se naglasava da ona, pod laznim plastom demokratije, postavlja sebe za mentora ovih drzava, vodi njihovu spoljnu i unutrasnju politiku i tako pravi sebi stit, koji bi prvi stradao u eventualnom sukobu RUS-SAD.

Povidon

pre 7 godina

Rusija nije bombardovala nasu zemlju, direktnu ekonomsku stetu nikad nije nanela. Tako da i ako ulozi 2 milijarde u nasu zemlju vise je nego u poredjenju zapadnih invensticija.
Pozdrav
(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)
Rusija je 50tih ubila vise od 200 nasih vojnika na granici sa Bugarskom i Rumunijom zato sto je Tito otkazao poslusnost Staljinu koji je pod izgovorom oslobadjanja pola Evrope drzao pod okupacijom. Ceo nas sistem odbrane je izgradjen za odbranu od Ruske/SSSR agresije. Okupacija je trajala do raspada SSSRa 1990g. Steta koja je i nama naneta i ako smo uspeli delimicno da se odupremo je takva da se ni za 100g necemo oporaviti. Sta je sa bivsom ministarkom koja je zarad ruskih interesa ostetila Srbiju za 400 miliona evra?

dositeej obradovic

pre 7 godina

Sudeci po komentarima Kremlj je najvise ucinio na propagandi, recimo i na ovom portalu. A rezon im je kao i Vucicev - narod u kojem pojedinac nema svoj stav lako je obrlatiti na kolektivno halakanje.Zato ja ne verujem ni prvim ni drugom.

Boško

pre 7 godina

Ako je američki,njemački, engleski uticaj onda je to uredu još ako donosi zlo I krvoproliće ondaje to super I demokratski.Na ruske pare se gadite a na američke ne koje donose samo zlo.

buzzz

pre 7 godina

Ruski uticaj na Balkanu je prisutan nekoliko vekova i za razliku od zapada ovdašnji narodi su od toga imali velikih koristi.Rusija je pomogla da se balkanski narodi oslobode Osamanskog ropstva i Germanske okupacije.Posle nekoliko decenija odsustva Rusija se ponovo vraća.Da je Rusija bila ovako jaka 90-ih ne verujem da bi došlo do građanskih ratova na područiju bivše SFRJ.Od pada berlinskog zida najveći uticaj na Balkan ima Nemačka,koja je i inicijator dezintegracije i sukoba u bivšoj Jugoslaviji.Od 2008-e godine i svetske ekonomske krize,cela Evropa je talac politike,koja se vodi u Berlinu i sve je podređeno nemačkim interesima.Dok su ostale zemlje EU doživele veliki ekonomski pad i još se nisu oporavile Nemačka beleži kontinuinirani rast svoje privrede.

Djura

pre 7 godina

Ovi botovi bas rade svoj posao sa ovim komentarima.. Nije dobro biti pod uticajem bilo koje sile, ali koliko ja znam i rusi i ameri su nas bombardovali, jedni 45. ovi drugi 99. .... Poljaci, Cesi, Slovaci ..svi oni su bili pod rusima i glavu gubili da se otatase istih...Sada kad su pod americkim uticajem, zive daleko bolje i niko se ne buni. Hrvati, Slovenci....svi pod Amerima i niko se ne buni, a pitajte nekog iz Gruzije, Cecenije...kako to izgledi biti ruska kolonija...procvetase svi... Niko pametan ne bezi u Rusiju, svo odose u Ameriku, Nemacku, Svajcarsku... Nzm ko je ovde lud

nasa samoobmana

pre 7 godina

@obi van,
a da mi malo potrazimo uzroke nasih problema u nama samima?
Kada kazes nije bilo veceg prozapadnjaka od tebe. Ali prozapadnjaka pod tvojim uslovima. Ne vidim da su ti zapadne ideje bliske. Zato ih sada prezires. Vecini ovde je bila pred ocima slika blagostanja ali da se mi sami ne promenimo....

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije.

U Srbiji se partijaštvo toliko raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje i njen opstanak...

nele

pre 7 godina

"Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a"
pitanje za bracu rusofile:
a koliki je kod nas? ima li 1 posto? ili je rec u promilima mozda..
toliko o tome..
(moon-em, 13. oktobar 2016 18:20)
Iako pitanje nije upuceno meni (nisam Rusofil,ali svejedno ne volim lazi i obmane), ne mogu tacno odgovoriti s obzirom da nemam tacan podatak. Mogu da pretpostavim da je preko 10%. Ne znam odakle ti takva ideja da je 1% ili manje. Ili ne znas kako se racuna BDP, ili si zaboravio na NIS i SrbijaGas. Inace, da je srece pa da ni Rusija niti ijedna druga strana zemlja nemaju preko 1% ucesca u nasem BDP. To je samo pokazatelj koliki deo privrede se nalazi u rukama stranih investitora.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Cinjenica je da svi svi slovenski narodi osecaju medjusobnu bliskost,a ovi koji to nisu kulturoloski se ne razlikuju puno tj vekovima zive zajedno(Grci,Madjari,Rumuni,pa cak i Austrijanci),a da nije manipulacije od starijih imerijalista od amera davno bi jedina super sila u svetu bila konfederacija svih navedenih.Varsavski pakt je bio sansa za to,ali pogresna ideologija koja je to omogucila.Rasizam je nesto sto nam je strano i tesko se prima,dok nacionalizam duboko ukorenjen(pre svega religijom i korupcijom -zavadi pa vladaj).Copor vukova gde neki hoce da budu alfe,a nemaju nacin da to ostvare tj. nikako da skontaju gde im je mesto u hijerarhiji.(Poljaci i Hrvati)

runner

pre 7 godina

Baš me zanima, hipotetski, kad bi morali biti 51. država SAD-a, ili jos jedna Ruska republika, što bi Srbija izabrala? Mi u Hrvaskoj oko toga imamo konsezus, i hvala bogu da je tako.
(toni zd, 13. oktobar 2016 18:42)
E moj Toni pa zar te istorija nije ničemu naučila! Mi Srbi uvek i vazda biramo da budemo svoji na svome što se za vas ne bi baš moglo reći. Vi biste malo uz(I)talijane, malo uz Nemce, malo uz Amerikance a bude li tas geopolitičkih previranja prevagnuo na rusku stranu evo vas i uz Rusiju. Uvek kako vetar duva. Da smo se vodili vašim načinom razmišljanja, što za opstanak jedne male države i nije loše, bilo bi nas danas koliko i Francuza, Španaca ili Britanaca a ne ova "šaka jada" što reče donedavni predsednik vaše Vlade, štovani Z.M.

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

Americka propaganda je obecanje ludom radovanje ili beskamatni krediti,u vreme kad su minus kamate .I kad bi bili voljni pomoci nemaju ni sami jer su siromasniji od crkvenog misa i kvartalno idu 40 milijardi dolara u deficit .

Саша

pre 7 godina

Немојте бити у заблуди неће нама помоћи ни једни ни други. Сви они имају свој интерес на нашу штету. Док ми сами себи не помогнемо и не станемо на своје ноге, бићемо само "монета за поткусуривање". Нисмо ми ни САД држава ни Руска губернија, ово овде је Србија и то је људи моји, једина држава коју имамо! Све друге приче су или из интереса или из глупости!
Живи били и памет у главу!
Ко је има...

laki78

pre 7 godina

I?U cemu je tu problem?Jel jedino SAD imaju monopol na sirenje svog uticaja po svetu?Rusiji je istocna Evropa komsiluk i normalno da kao velika sila zele da uticu na te male zemlje.Amerika je sa druge strane prosirila uticaj na ceo svet i tom prilikom podelila zemlje u tri kategorije.Samo vaznije zapadne zemlje su imale odredjene koristi a mi bogme spadamo u tu trecu kategoriju protektorata kome je namenjena totalna beda.

Paul Kersey

pre 7 godina

 Znaci potvrdjeno nisu od pomoci, znaci da je vreme da se okrenemo Rusiji pa da probamo.(Pedja, 13. oktobar 2016 18:38)

Zapravo, od Miloševića na dalje to konstantno isprobavamo, razbijamo glavu i nismo sposobni da shvatimo da za nas od toga nema koristi.

bora

pre 7 godina

@zoran
Nikada oni nisu bili svetionik!
Demokratija je obična šarena laža i zabava za sirotinju.Nje u rudimentarnom obliku i smislu nema nigde!
A što se tiče "ljudskih prava",ja sam ih (59 mi je) živeći ovde imao nekada više nego što će ih ikada ijedan Amerikanac imati!!?
-Besplatno školovanje
-Besplatno lečenje
-Posao po završetku školovanja
-Stan od firme
-Apsolutnu sigurnost na ulici...
To su ljudska prava!! Sve ostalo je manipulacija i zamlaćivanje!!

Mirko

pre 7 godina

Zapadne zemlje iz NATO nanele su u bombardovanju Srbije stetu reda 100 milijardi dolara.
Sad imamo njihove donacije, koje gledam iskljucivo za vracanje nenesene stete.
Za sad su donirali 5 milijardi.

Rusija nije bombardovala nasu zemlju, direktnu ekonomsku stetu nikad nije nanela. Tako da i ako ulozi 2 milijarde u nasu zemlju vise je nego u poredjenju zapadnih invensticija.

Pozdrav

Срба

pre 7 godina

Пре бих рекао да народима тих земаља долази из задњице у главу, ко их мамуза деценијама под окриљем демократије.

Nikodije IV

pre 7 godina

Istrazivaci, da li ste mozda istrazivali dejstvovanje SAD u zadnjih stotinak godina? Ako jeste, onda ste sigurno otkrili da su SAD master manipulacije, zlupotrebe i nasilja na 'demokratski' nacin.

obi van

pre 7 godina

80tih nije bilo veceg prozapadnjaka od mene i moga drustva. Danas vas svi mi preziremo. A da malo potrazite uzroke negdje drugdje ne samo u Putinu...

Zoran

pre 7 godina

"potkopava borbu protiv korupcije" -сад ће Путин да буде крив и за мито и корупцију у Србији и Бугарској :-)
Колико је Запад ниско пао. А били су светионик демократије и људских права.

ilija

pre 7 godina

Onda ceo svet može postati Rusija, svi smo mi možemo biti Rusi a da to i ne primetimo. Eto ulaže se novac, prodaje se nafta, prave se nuklerane elektrane, organizuju zajednička istraživanja i to baš u zemljama bivšeg istočnog bloka, kao da je geopolitika i ta geografija, reke, planine, mora, rasursi, transport, nekakva čudna tajnovita sila u evropi, sa nepredvidivim zakonima. Na nju je samo SAD izgleda imuna, jer sa nikim ništa nikada nije morala da deli, ili da se otima, samo su morali da ih isćuškaju dovoljno daleko od sebe. Pa gde ćemo sada, na Mars možda, jel to dovoljno daleko da se SAD osete bezbedno? Ruska pasta za zube, pa zejtin, pa nafta, pa nuklerke, sve su to velike i opasne moći sa skrivenim tajnama u budućem vremenu. Počinjem da mislim da je čovek kao biće i napredovao, pravo je čudo da se ovakvi kakvi jesu mlate samo u Siriji i tako što se bezbedno jedni od drugih sile nad trećim.

Pedja

pre 7 godina

Amerikanci, Nemci, Francuzi..celokupna zapadna bulumenta nam NISU POMOGLI, a za one sa kratkim pamcenjem oni su nas bomardovali. Znaci potvrdjeno nisu od pomoci, znaci da je vreme da se okrenemo Rusiji pa da probamo.

Duda

pre 7 godina

Mnogi su u istoriji , kao neki na istoku,umisljali da mogu da pokore ceo svet,ali su svi do jednog neslavno zavrsili .
Sve je relativno u prostoru i vremenu.

Robot

pre 7 godina

Dobro i? Dzabe ste trosili pare na studiju, ovo je ocigledno svima. Naravno da sto je Rusija jaca, jacaju i njene ekonomske i politicke veze sa drugim zemljama. A liberalno demokratski model je ukopao sam sebe jer je nista drugo do sarena laza ciji je cilj da odrzi svetski kapitalisticki poredak i americki imperijalizam. Doduse alternativa koju nude Rusi je isto mlaka.

Nije sandžak nego RAŠKA

pre 7 godina

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja.

Pa odakle prozapadna orijentacija? Normalno, od zapadnog uticaja. Znači, zapadni uticaj nam donosi stabilnost, 15% manju teritoriju, subvencije o trošku poreskih obveznike za zapadne poslodavce, poklanjanje energetskog sektora, telekomunikacija, plodne zemlje i pitke vode.

Ne treba mi takva stabilnost.

moon-em

pre 7 godina

"Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a"

pitanje za bracu rusofile:
a koliki je kod nas? ima li 1 posto? ili je rec u promilima mozda..

toliko o tome..

X

pre 7 godina

... једини спас за амере јесте Трамп, управо што је такав какав јесте, јер је Клинтонка пропаст, управо што је таква каква јесте - он користи законе да сачува што има, а она користи законе да опљачка што год може ...

toni zd

pre 7 godina

Baš me zanima, hipotetski, kad bi morali biti 51. država SAD-a, ili jos jedna Ruska republika, što bi Srbija izabrala? Mi u Hrvaskoj oko toga imamo konsezus, i hvala bogu da je tako.

Samouki analitičar

pre 7 godina

Ja ne vidim neku veliku razliku u ponašanju između Moskve i Vašingtona. Što se nas tiče, jedina razlika je što nas Rusi nisu nikada bombardovali bez naše saglasnosti.

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Znači ako sam dobro razumeo, sve što nema veze sa Zapadom automatski je nedemokratski ako razumem ove sjajne centre za širenje Američkog interesa, ops pardon demokratije. Evo naprimer Rumunija nije uzela Ruske reaktore već demokratske. Samo eto čeka 12 godina na njih iako ih je platila. Dobiće ih po demokratskih merilima- jednog dana a možda ni tad. Kao i autoput. Znači ako Mađarska, Bugarska ili npr Grčka i Turska slučajno uzmu nešto što je jeftinije i gle čuda mogu da dobiju ono što plate, eeee pa to je krah demokratije i širenje Ruskog uticaja. Na kraju krajeva možda i jeste tako.

Zoran

pre 7 godina

"potkopava borbu protiv korupcije" -сад ће Путин да буде крив и за мито и корупцију у Србији и Бугарској :-)
Колико је Запад ниско пао. А били су светионик демократије и људских права.

popeye

pre 7 godina

Па све ово што они наводно поткопавају, ви сте већ сами добро поткопали, обесмислили и урушили?

Obraznici i bezobraznici

pre 7 godina

Bezobraznici Rusi, hoce da pozitivno uticu na ekonomiju drugih drzava i da na taj nacin stvore pozitivno misljenje o sebi umesto da kao posteni Ameri potplate i ucene par ljudi na vrhu a zemlju puste da ode u propast. Ako se ne varam, tako radi mafija.

Obraznici i bezobraznici

pre 7 godina

Bezobraznici Rusi, hoce da pozitivno uticu na ekonomiju drugih drzava i da na taj nacin stvore pozitivno misljenje o sebi umesto da kao posteni Ameri potplate i ucene par ljudi na vrhu a zemlju puste da ode u propast. Ako se ne varam, tako radi mafija.

popeye

pre 7 godina

Па све ово што они наводно поткопавају, ви сте већ сами добро поткопали, обесмислили и урушили?

Nije sandžak nego RAŠKA

pre 7 godina

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja.

Pa odakle prozapadna orijentacija? Normalno, od zapadnog uticaja. Znači, zapadni uticaj nam donosi stabilnost, 15% manju teritoriju, subvencije o trošku poreskih obveznike za zapadne poslodavce, poklanjanje energetskog sektora, telekomunikacija, plodne zemlje i pitke vode.

Ne treba mi takva stabilnost.

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Znači ako sam dobro razumeo, sve što nema veze sa Zapadom automatski je nedemokratski ako razumem ove sjajne centre za širenje Američkog interesa, ops pardon demokratije. Evo naprimer Rumunija nije uzela Ruske reaktore već demokratske. Samo eto čeka 12 godina na njih iako ih je platila. Dobiće ih po demokratskih merilima- jednog dana a možda ni tad. Kao i autoput. Znači ako Mađarska, Bugarska ili npr Grčka i Turska slučajno uzmu nešto što je jeftinije i gle čuda mogu da dobiju ono što plate, eeee pa to je krah demokratije i širenje Ruskog uticaja. Na kraju krajeva možda i jeste tako.

Zoran

pre 7 godina

"potkopava borbu protiv korupcije" -сад ће Путин да буде крив и за мито и корупцију у Србији и Бугарској :-)
Колико је Запад ниско пао. А били су светионик демократије и људских права.

Pedja

pre 7 godina

Amerikanci, Nemci, Francuzi..celokupna zapadna bulumenta nam NISU POMOGLI, a za one sa kratkim pamcenjem oni su nas bomardovali. Znaci potvrdjeno nisu od pomoci, znaci da je vreme da se okrenemo Rusiji pa da probamo.

X

pre 7 godina

... једини спас за амере јесте Трамп, управо што је такав какав јесте, јер је Клинтонка пропаст, управо што је таква каква јесте - он користи законе да сачува што има, а она користи законе да опљачка што год може ...

Samouki analitičar

pre 7 godina

Ja ne vidim neku veliku razliku u ponašanju između Moskve i Vašingtona. Što se nas tiče, jedina razlika je što nas Rusi nisu nikada bombardovali bez naše saglasnosti.

bora

pre 7 godina

@zoran
Nikada oni nisu bili svetionik!
Demokratija je obična šarena laža i zabava za sirotinju.Nje u rudimentarnom obliku i smislu nema nigde!
A što se tiče "ljudskih prava",ja sam ih (59 mi je) živeći ovde imao nekada više nego što će ih ikada ijedan Amerikanac imati!!?
-Besplatno školovanje
-Besplatno lečenje
-Posao po završetku školovanja
-Stan od firme
-Apsolutnu sigurnost na ulici...
To su ljudska prava!! Sve ostalo je manipulacija i zamlaćivanje!!

Robot

pre 7 godina

Dobro i? Dzabe ste trosili pare na studiju, ovo je ocigledno svima. Naravno da sto je Rusija jaca, jacaju i njene ekonomske i politicke veze sa drugim zemljama. A liberalno demokratski model je ukopao sam sebe jer je nista drugo do sarena laza ciji je cilj da odrzi svetski kapitalisticki poredak i americki imperijalizam. Doduse alternativa koju nude Rusi je isto mlaka.

runner

pre 7 godina

Baš me zanima, hipotetski, kad bi morali biti 51. država SAD-a, ili jos jedna Ruska republika, što bi Srbija izabrala? Mi u Hrvaskoj oko toga imamo konsezus, i hvala bogu da je tako.
(toni zd, 13. oktobar 2016 18:42)
E moj Toni pa zar te istorija nije ničemu naučila! Mi Srbi uvek i vazda biramo da budemo svoji na svome što se za vas ne bi baš moglo reći. Vi biste malo uz(I)talijane, malo uz Nemce, malo uz Amerikance a bude li tas geopolitičkih previranja prevagnuo na rusku stranu evo vas i uz Rusiju. Uvek kako vetar duva. Da smo se vodili vašim načinom razmišljanja, što za opstanak jedne male države i nije loše, bilo bi nas danas koliko i Francuza, Španaca ili Britanaca a ne ova "šaka jada" što reče donedavni predsednik vaše Vlade, štovani Z.M.

buzzz

pre 7 godina

Ruski uticaj na Balkanu je prisutan nekoliko vekova i za razliku od zapada ovdašnji narodi su od toga imali velikih koristi.Rusija je pomogla da se balkanski narodi oslobode Osamanskog ropstva i Germanske okupacije.Posle nekoliko decenija odsustva Rusija se ponovo vraća.Da je Rusija bila ovako jaka 90-ih ne verujem da bi došlo do građanskih ratova na područiju bivše SFRJ.Od pada berlinskog zida najveći uticaj na Balkan ima Nemačka,koja je i inicijator dezintegracije i sukoba u bivšoj Jugoslaviji.Od 2008-e godine i svetske ekonomske krize,cela Evropa je talac politike,koja se vodi u Berlinu i sve je podređeno nemačkim interesima.Dok su ostale zemlje EU doživele veliki ekonomski pad i još se nisu oporavile Nemačka beleži kontinuinirani rast svoje privrede.

obi van

pre 7 godina

80tih nije bilo veceg prozapadnjaka od mene i moga drustva. Danas vas svi mi preziremo. A da malo potrazite uzroke negdje drugdje ne samo u Putinu...

Petar

pre 7 godina

E jaki su ti strucnjaci. Ja nisam strucnjak i znam da me je bombardovala NATO vojska, znam da u SAD ima previshe beskucnika (u Rusiji mnogo manje), znam da u SAD na ulazima u osnovne skole stoje policjaci i detektori metala (traze pistolje i puske koje deca nose), znam da svaki treci amerikanac nema para da se leci, skoluje.... Doduse to su samo cifre sa zvanicnih portala, nema veze sa politikom ....

Mirko

pre 7 godina

Zapadne zemlje iz NATO nanele su u bombardovanju Srbije stetu reda 100 milijardi dolara.
Sad imamo njihove donacije, koje gledam iskljucivo za vracanje nenesene stete.
Za sad su donirali 5 milijardi.

Rusija nije bombardovala nasu zemlju, direktnu ekonomsku stetu nikad nije nanela. Tako da i ako ulozi 2 milijarde u nasu zemlju vise je nego u poredjenju zapadnih invensticija.

Pozdrav

Nikodije IV

pre 7 godina

Istrazivaci, da li ste mozda istrazivali dejstvovanje SAD u zadnjih stotinak godina? Ako jeste, onda ste sigurno otkrili da su SAD master manipulacije, zlupotrebe i nasilja na 'demokratski' nacin.

Boško

pre 7 godina

Ako je američki,njemački, engleski uticaj onda je to uredu još ako donosi zlo I krvoproliće ondaje to super I demokratski.Na ruske pare se gadite a na američke ne koje donose samo zlo.

Logika je čudo

pre 7 godina

Kako želi da živi prosečan Srbin ? Kao prosečan Rus ili kao prosečan Amerikanac ?
(Hugo Soss, 13. oktobar 2016 20:46)

Ja bih kao prosečan Norvežanin, ako može. Živi bolje i od Rusa i od Amera, i ne gura nos tamo gde mu nije mesto. Može i kao prosečan Šveđanin, Belgijanac, Luksemburžanin, Danac ...
Kao prosečan Amerikanac ili prosečan Rus, ne bih, hvala.

Lacerta

pre 7 godina

Ako je američki,njemački, engleski uticaj onda je to uredu još ako donosi zlo I krvoproliće ondaje to super I demokratski.Na ruske pare se gadite a na američke ne koje donose samo zlo.
(Boško, 13. oktobar 2016 20:03)

Izvini, koje ruske pare?! Ti si video neke ruske pare u Srbiji?!!

Rusi samo iznose pare iz Srbije (na primer, kroz NIS i onu smejuriju od rudne rente koja je za Ruse tri puta manja u Srbiji nego u samoj Rusiji), ali se baš i nisu nešto pretrgli od ulaganja u Srbiju. A da, pošto znaju da mi mnogo volimo obećanja, obećali su nam grdnu lovu od Južnog toka. I ispalili nas. Ali nisu oni krivi, kriv je "taj Zapad", kao i uvek...

Obećali su nam i pomoć "za Kosovo". I kao što lepo vidimo, ispalili nas. Ponovo. Ali ne, nisu Rusi krivi. Krivi smo mi i samo mi!

ilija

pre 7 godina

Onda ceo svet može postati Rusija, svi smo mi možemo biti Rusi a da to i ne primetimo. Eto ulaže se novac, prodaje se nafta, prave se nuklerane elektrane, organizuju zajednička istraživanja i to baš u zemljama bivšeg istočnog bloka, kao da je geopolitika i ta geografija, reke, planine, mora, rasursi, transport, nekakva čudna tajnovita sila u evropi, sa nepredvidivim zakonima. Na nju je samo SAD izgleda imuna, jer sa nikim ništa nikada nije morala da deli, ili da se otima, samo su morali da ih isćuškaju dovoljno daleko od sebe. Pa gde ćemo sada, na Mars možda, jel to dovoljno daleko da se SAD osete bezbedno? Ruska pasta za zube, pa zejtin, pa nafta, pa nuklerke, sve su to velike i opasne moći sa skrivenim tajnama u budućem vremenu. Počinjem da mislim da je čovek kao biće i napredovao, pravo je čudo da se ovakvi kakvi jesu mlate samo u Siriji i tako što se bezbedno jedni od drugih sile nad trećim.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije.

U Srbiji se partijaštvo toliko raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje i njen opstanak...

ronin

pre 7 godina

cccccc, vidis ti kakvi su ti rusi!!! samo bi da sire svoj uticaj i da koriste korumpirane politicare za svoje interese - tako nesto amerikancima nikad ne bi palo na pamet.
samo mi nije jasno kako ih provalise - svaka cast. hahaha

moon-em

pre 7 godina

"Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a"

pitanje za bracu rusofile:
a koliki je kod nas? ima li 1 posto? ili je rec u promilima mozda..

toliko o tome..

toni zd

pre 7 godina

Baš me zanima, hipotetski, kad bi morali biti 51. država SAD-a, ili jos jedna Ruska republika, što bi Srbija izabrala? Mi u Hrvaskoj oko toga imamo konsezus, i hvala bogu da je tako.

Djura

pre 7 godina

Ovi botovi bas rade svoj posao sa ovim komentarima.. Nije dobro biti pod uticajem bilo koje sile, ali koliko ja znam i rusi i ameri su nas bombardovali, jedni 45. ovi drugi 99. .... Poljaci, Cesi, Slovaci ..svi oni su bili pod rusima i glavu gubili da se otatase istih...Sada kad su pod americkim uticajem, zive daleko bolje i niko se ne buni. Hrvati, Slovenci....svi pod Amerima i niko se ne buni, a pitajte nekog iz Gruzije, Cecenije...kako to izgledi biti ruska kolonija...procvetase svi... Niko pametan ne bezi u Rusiju, svo odose u Ameriku, Nemacku, Svajcarsku... Nzm ko je ovde lud

Duda

pre 7 godina

Mnogi su u istoriji , kao neki na istoku,umisljali da mogu da pokore ceo svet,ali su svi do jednog neslavno zavrsili .
Sve je relativno u prostoru i vremenu.

laki78

pre 7 godina

I?U cemu je tu problem?Jel jedino SAD imaju monopol na sirenje svog uticaja po svetu?Rusiji je istocna Evropa komsiluk i normalno da kao velika sila zele da uticu na te male zemlje.Amerika je sa druge strane prosirila uticaj na ceo svet i tom prilikom podelila zemlje u tri kategorije.Samo vaznije zapadne zemlje su imale odredjene koristi a mi bogme spadamo u tu trecu kategoriju protektorata kome je namenjena totalna beda.

drekavac

pre 7 godina

Da je SSSR zeleo da nas nasilno ukljuci u Varsavski pakt, svakako ga u tome ne bi sprecili Brozovi partizani. Nisu mogli Nemce, svakako ne bi mogli ni Sovjete. Privilegovani polozaj Jugoslavije tokom hladnog rata je bilo "oduzivanje" Sovjeta za znacajan doprinos koji je Srbija dala u odlaganju operacije Barbarosa. Na zalost, korist od nase zrtve izvukli su nasi tadasnji sunarodnici, koji su Hitlera docekali cvecem. Obozavam rusofobe koji se gadjaju nekakvim zapadnim donacijama, a prenebregavaju stetu koju nam je Zapad prouzrokovao. Na svaki evro uzeli su nam tri. Pa i te donacije koje daju, uslivljene su angazmanom njihovih "strucnjaka", tako da pare u sustini ostaju kod njih. Odrastao sam na zapadnoj pop kulturi, nisam igrao kazacok vec cepao pank, ali zna se ko nas nikada nije bombardovao i ko je uvek pomagao koliko je mogao.

Milena

pre 7 godina

(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)

Rusija je GLAVNI RAZBIJAC Jugoslavije, uz pomoc pojedinih domacih pomagaca, kojima je Rusija vaznija od Srbije. Tako da im se racun za svu stetu, ukljucujuci izginule, osakacene, raseljene, emigrirale, ... moze ispostaviti. Da je sa njima dobro, ne bi gomila zemalja pobegla od njih glavom bez obzira. Doduse, mozemo i dalje da tvrdimo da nas "uciteljica mrzi" a nikako da se zapitamo zasto NIKO nece sa nama.

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

I jos da napomenem,kad se ukinuo Warsavski pakt,Rusi su se nadali da ce nestati i NATO ali ne on im je dosao do praga,zato je glupo uopste ovde nesto komentarisati .Rusi okrecu plocu i sad svira druga muzika .

aooo

pre 7 godina

Kako želi da živi prosečan Srbin ? Kao prosečan Rus ili kao prosečan Amerikanac ?
(Hugo Soss, 13. oktobar 2016 20:46)

Nisam rusofil ali ovakvi komentari kao tvoj su cisti spin I glupost.Prosecan Srbin u Srbiji nikada nece ziveti ni kao prosecan Rus a kamoli Amer ma sta uradili i bilo kojoj strani se priklonili.I jednima I drugima je u interesu je da budemo beda da bi nas lakse drzali u saci.A sto se tice ove analize cista je glupost,politicki I ekonomski uticaj Rusije na Srbiju je 10 puta manji od zapadnog.Ekonomska steta koju je Srbija dozivela Dinkicevom liberalizacijom trzista u korist EU kompanija sahranila je proizvodnju Srbije i mnogo je veca nego steta od bombardovanja.Nisu nama krivi ni Rusi ni Ameri (oni gledaju svoje intetese)vec mi sami zato sto vise od cetvrt veka biramo ljude koji umesto da stite interese Srbije stite interese Rusa I zapada.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

Ne znam ko nam je pomogao,ali sigurno znam ko nas nije bombardovao celih 78 dana.
(Klop, 13. oktobar 2016 19:10)
Bombardovanje je bilo velika nepravda prema srpskom narodu.Egzodus iz Krajine takodje.Medjutim i pre toga je bilo bombardovanja. Sarajevo,Srebrenica, Vukovar i mnogi drugi gradovi preziveli su pravi pakao. Samo u Sarajevu od granata i snajpera stradalo je vise dece, nego civila u bombardovanju SRJ od strane NATO.Svi se na Balkanu zarad mira i spokojnijeg zivota nase dece moramo okrenuti ka buducnosti, a ne tragicnoj proslosti.
Ovaj prostor je duboko pod bezbedonosnim, ekonomskim i politickim ,,kisobranom" EU i NATO. Nasa drzava je sa svih strana okruzena clanicama Unije i atlanskog saveza.Stati na stranu Rusije u nekom eventualnom konfliktu sa Zapadom,znacilo bi gurnuti drzavu, u tom slucaju, u totalno neprijateljsko okruzenje i izolaciju. Potpuno bi bio olaksan posao, onima koji bi da ukinu RS, dovrse etnicko ciscenje Srba sa KiM, a stekli bi se i uslovi za dalje rasparcavanje Srbije.
Na Japan su SAD bacile dve nuklearne bombe. Japance je to itekako zabolelo, ali su zbog opstanka i svoje buducnosti pruzili ruku Americi i danas su prva ekonomija na svetu. Francuzi i Nemci su u medjusobnim ratovima imali milionske zrtve, a danas su glavna politicka, ekonomska i vojna osovina EU. Drzavotvorna politika se vodi interesima naroda, a ne emocijama.Ruse volimo, ali ne smemo pristati da budemo talac njihovog garda prema Zapadu. Za to nemamo snage i kapaciteta...

nele

pre 7 godina

"Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a"
pitanje za bracu rusofile:
a koliki je kod nas? ima li 1 posto? ili je rec u promilima mozda..
toliko o tome..
(moon-em, 13. oktobar 2016 18:20)
Iako pitanje nije upuceno meni (nisam Rusofil,ali svejedno ne volim lazi i obmane), ne mogu tacno odgovoriti s obzirom da nemam tacan podatak. Mogu da pretpostavim da je preko 10%. Ne znam odakle ti takva ideja da je 1% ili manje. Ili ne znas kako se racuna BDP, ili si zaboravio na NIS i SrbijaGas. Inace, da je srece pa da ni Rusija niti ijedna druga strana zemlja nemaju preko 1% ucesca u nasem BDP. To je samo pokazatelj koliki deo privrede se nalazi u rukama stranih investitora.

Marko

pre 7 godina

Americku administraciju hvata kolektivna sizofrenija.
Vide Rusa iza svakog coska.
Verujem da je Frojd ziv danas imao bi sta da kaze na sve to.
Lavrov je samo spomeno kljuc problema a Frojd bi to objasnio u detalje.

Саша

pre 7 godina

Немојте бити у заблуди неће нама помоћи ни једни ни други. Сви они имају свој интерес на нашу штету. Док ми сами себи не помогнемо и не станемо на своје ноге, бићемо само "монета за поткусуривање". Нисмо ми ни САД држава ни Руска губернија, ово овде је Србија и то је људи моји, једина држава коју имамо! Све друге приче су или из интереса или из глупости!
Живи били и памет у главу!
Ко је има...

Naš

pre 7 godina

@Pedja, 13. oktobar 2016 18:38
Tebi stvarno nije dobro,ako bi da probaš sa Rusima prvo malo popričaj sa Slovacima,Poljacima,Madjarima i.t.d. da ti objasne zašto su pobegli od Rusa i koliko im je sa "trulim" zapadom bolje nego sa Rusima i dali bi ikad da se vrate pod Ruski uticaj pa ako i posle toga budeš hteo da probaš sa Rusima onda ti nema pomoći.Ali i većina komentara ovde samo potvrdjuje da proruska propaganda u Srbiji je sve agresivnija i agresivnija.

Срба

pre 7 godina

Пре бих рекао да народима тих земаља долази из задњице у главу, ко их мамуза деценијама под окриљем демократије.

sokirani

pre 7 godina

A za koliko su nas prodali kada su nas bombardovali? Kao nesto oni to nece dozvoliti a sve su mirno posmatrali i brojali dolare. Idi bre, tesko nama ako nas bilo ko od tih drzava bude branio. Neka oni nas ostave da mi resimo ovu borbu.

Dobronamernik

pre 7 godina

Definitvno Amerikanci misle da u Srbiji živi tupav narod kada ovo javno objavljuju.
(vlad, 13. oktobar 2016 23:44)

Ma ne, u Srbiji živi jako oštrouman narod. Ovo što nam se događa od 1989. je sve čista slučajnost.

Zoran

pre 7 godina

"potkopava borbu protiv korupcije" -сад ће Путин да буде крив и за мито и корупцију у Србији и Бугарској :-)
Колико је Запад ниско пао. А били су светионик демократије и људских права.

dositeej obradovic

pre 7 godina

Sudeci po komentarima Kremlj je najvise ucinio na propagandi, recimo i na ovom portalu. A rezon im je kao i Vucicev - narod u kojem pojedinac nema svoj stav lako je obrlatiti na kolektivno halakanje.Zato ja ne verujem ni prvim ni drugom.

Vladimir

pre 7 godina

Jedno drugo istrazivanje kaze da Amerika pojacava sferu uticaja u istocnoj Evropi obecavajuci narodu zivot kakav bljesti sa televizije, istovremeno instalirajuci svoje rakete i vojne baze u tim zemljama. Takodje se naglasava da ona, pod laznim plastom demokratije, postavlja sebe za mentora ovih drzava, vodi njihovu spoljnu i unutrasnju politiku i tako pravi sebi stit, koji bi prvi stradao u eventualnom sukobu RUS-SAD.

Povidon

pre 7 godina

Jel moze neko da mi kaze da li postoji jedna drzava na svetu koja je pro-ruski orijentisana a da gradjani imaju odlican zivotni standard?

Neko iz Banata

pre 7 godina

Cinjenica je da svi svi slovenski narodi osecaju medjusobnu bliskost,a ovi koji to nisu kulturoloski se ne razlikuju puno tj vekovima zive zajedno(Grci,Madjari,Rumuni,pa cak i Austrijanci),a da nije manipulacije od starijih imerijalista od amera davno bi jedina super sila u svetu bila konfederacija svih navedenih.Varsavski pakt je bio sansa za to,ali pogresna ideologija koja je to omogucila.Rasizam je nesto sto nam je strano i tesko se prima,dok nacionalizam duboko ukorenjen(pre svega religijom i korupcijom -zavadi pa vladaj).Copor vukova gde neki hoce da budu alfe,a nemaju nacin da to ostvare tj. nikako da skontaju gde im je mesto u hijerarhiji.(Poljaci i Hrvati)

Povidon

pre 7 godina

Rusija nije bombardovala nasu zemlju, direktnu ekonomsku stetu nikad nije nanela. Tako da i ako ulozi 2 milijarde u nasu zemlju vise je nego u poredjenju zapadnih invensticija.
Pozdrav
(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)
Rusija je 50tih ubila vise od 200 nasih vojnika na granici sa Bugarskom i Rumunijom zato sto je Tito otkazao poslusnost Staljinu koji je pod izgovorom oslobadjanja pola Evrope drzao pod okupacijom. Ceo nas sistem odbrane je izgradjen za odbranu od Ruske/SSSR agresije. Okupacija je trajala do raspada SSSRa 1990g. Steta koja je i nama naneta i ako smo uspeli delimicno da se odupremo je takva da se ni za 100g necemo oporaviti. Sta je sa bivsom ministarkom koja je zarad ruskih interesa ostetila Srbiju za 400 miliona evra?

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Jel moze neko da mi kaze da li postoji jedna drzava na svetu koja je pro-ruski orijentisana a da gradjani imaju odlican zivotni standard?
(Povidon, 13. oktobar 2016 21:16)
Evo onako iz prve - Belorusija čak veći standard od većine njenih suseda. Eto :-)

miks

pre 7 godina

@buzzz 13.oktobar 2016. 20:15

Gluposti i prazne price....Rusija je pomogla Srbiji da se oslobodi od Turaka?!?
Pa kad to?!? Posle 4 veka?!?

A kad je sklapala mir sa Turskom, poklonila 5-6 srpskih gradova Bugarskoj, 1878....pa je Bugarska zbog toga napala Srbiju u Drugom balkanskom ratu i u oba svetska ratovala na strani fasista da bi povratila taj deo Srbije...srecom, nije uspela...

I sad ne pusta svoje pipke ovde zato sto nas mnogo voli, nego zato sto hoce da tera kontru Zapadu...

A mi budale, po obicaju nasedamo...bar neki od nas...

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

Americka propaganda je obecanje ludom radovanje ili beskamatni krediti,u vreme kad su minus kamate .I kad bi bili voljni pomoci nemaju ni sami jer su siromasniji od crkvenog misa i kvartalno idu 40 milijardi dolara u deficit .

Paul Kersey

pre 7 godina

 Znaci potvrdjeno nisu od pomoci, znaci da je vreme da se okrenemo Rusiji pa da probamo.(Pedja, 13. oktobar 2016 18:38)

Zapravo, od Miloševića na dalje to konstantno isprobavamo, razbijamo glavu i nismo sposobni da shvatimo da za nas od toga nema koristi.

Streptomicin

pre 7 godina

@Povidon
pre nego sto se frljas laznim brojevima, mozda ne bi bilo lose da se informises sta su to robne liste, barter aranzmani I kliring, ili pitaj tatu. Do 1990 Cela SFRJ je zivela iskljucivo I najvise od izvoza nekvalitetne socijalisticke robe,kao sto su bile Borovo cipele, za izuzetno kvalitetne sirovine,pogotovo proizvode organske hemije I petrohemije. Do skoro su Hrvatska I Srbija popunjavali svoje rezervne delove u vazduhoplovstvu I raketnim jedinicama iz klirinskog duga koji je ostao iz vremena SSSR. Mozda bi trebao da citas malo vise a ne samo da gledas Farmu I velikog Brata.

nebitno

pre 7 godina

Ako pobedi ona Klinton bice propast u svetu i bar jos 10 rasturenih drzava ..Ameri zele da vladaju apsolutno celim svetom po svaku cenu ..medjutim Putin ne zeli da gleda vise kako Ameri jasu ceo svet i svakog ko mu se ne podcini i neki sukob je tu neminovan ..Amerika je ekonomski jaca ,ima duplo vise stanovnika,mnogo vazalnih drzava ali opet nema to nesto i u nekom ratu ja bi se pre na Ruse kladio

Bane

pre 7 godina

Ne znam ko nam je pomogao,ali sigurno znam ko nas nije bombardovao celih 78 dana.
(Klop, 13. oktobar 2016 19:10)

A jel znaš zbog čega? Da je SB odobrio akciju ceo svet bi nas gađao. A, aludiraš na Rusiju, nije nas bombardovala. Nisu, eno ih sada u Siriji, bacaju "poštene" bombe.

Jednom Cvorovic, uvek Cvorovic

pre 7 godina

Samo teske naivcine veruju da bi nam zaista bilo bolje pod rusima. Evo Moldavija i Belorusija cvetaju, med i mleko od zivota.

nasa samoobmana

pre 7 godina

@obi van,
a da mi malo potrazimo uzroke nasih problema u nama samima?
Kada kazes nije bilo veceg prozapadnjaka od tebe. Ali prozapadnjaka pod tvojim uslovima. Ne vidim da su ti zapadne ideje bliske. Zato ih sada prezires. Vecini ovde je bila pred ocima slika blagostanja ali da se mi sami ne promenimo....

Otvorite oči!

pre 7 godina

(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)

Rusija je GLAVNI RAZBIJAC Jugoslavije, uz pomoc pojedinih domacih pomagaca, kojima je Rusija vaznija od Srbije. Tako da im se racun za svu stetu, ukljucujuci izginule, osakacene, raseljene, emigrirale, ... moze ispostaviti. Da je sa njima dobro, ne bi gomila zemalja pobegla od njih glavom bez obzira. Doduse, mozemo i dalje da tvrdimo da nas "uciteljica mrzi" a nikako da se zapitamo zasto NIKO nece sa nama.
(Milena, 13. oktobar 2016 23:19)

Volim ove komentare jer pokazuju dozu ograničenosti. Nije zapadni Balkan jedino okruženje. Ako Hrvati, Albanci i Bošnjaci neće sa nama treba se pitati kako to da Mađari, Bugari i Rumuni (Vlasi) hoće. Jer kao što rekoh nisu nam komšije samo gore pomenuti.

Mufljuz

pre 7 godina

"ugovor o gradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj u vrednosti od 12,2 milijarde evra, dodeljen Rusiji u mutnim okolnostima"
... a da je gradnja dodeljena Americi onda bi bile BISTRE okolnosti?

pitanje

pre 7 godina

Kome da se okrene narod bez posla, prava i buducnosti? Hoce li se zapad setiti demokratije i ljudskih prava, ili ce ih prokockati zarad interesa?

saca

pre 7 godina

Nisu slatki ni jedni ni drugi. Sta da radimo, na nezgodnom smo mestu i nikada nas nece pustiti na miru. Ako treba neko da me stiti, ja bi izabrao onog koji je blizi.

Djurra

pre 7 godina

Zanimljivo je to sto Rusija kao drzava vodi neku politiku koja nema cilj.Zivot u Rusiji zbog te politike ne ide ka boljem, nego ka gorem.Sovjetski savez je imao takodje neku politiku zahvaljujuci kojoj je narod Sovjetskog saveza ziveo tesko i sve teze, dok kao drzava i ekonomija nisu pukli skroz.Naravno politicka elita i u Sovjetskom savezu kao i sada u Rusiji zivi, nikad bolje.Za sve ostale Zapadne zemlje,proizvod njihove politike je sve bolji i bolji zivot njihovih naroda.Cak i ostale drzave koje nisu Zapad imaju korist kada kopiraju takav nacin zivota.Naravno i u Rusiji se kopira zapadni nacin zivota.Oni od svog nacina nisu sacuvali nista autenticno, tako da njihova politika deluje kao licno dokazivanje kompleksiranih pojedinaca.Naravno u takvim drustvima gde ljudi postuju autoritet, ne postoji, a i zabranjeno je drugacije razmisljanje.Na sta ce to da izadje, to cemo da vidimo.

moon-em

pre 7 godina

"Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a"

pitanje za bracu rusofile:
a koliki je kod nas? ima li 1 posto? ili je rec u promilima mozda..

toliko o tome..

Milena

pre 7 godina

(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)

Rusija je GLAVNI RAZBIJAC Jugoslavije, uz pomoc pojedinih domacih pomagaca, kojima je Rusija vaznija od Srbije. Tako da im se racun za svu stetu, ukljucujuci izginule, osakacene, raseljene, emigrirale, ... moze ispostaviti. Da je sa njima dobro, ne bi gomila zemalja pobegla od njih glavom bez obzira. Doduse, mozemo i dalje da tvrdimo da nas "uciteljica mrzi" a nikako da se zapitamo zasto NIKO nece sa nama.

toni zd

pre 7 godina

Baš me zanima, hipotetski, kad bi morali biti 51. država SAD-a, ili jos jedna Ruska republika, što bi Srbija izabrala? Mi u Hrvaskoj oko toga imamo konsezus, i hvala bogu da je tako.

Pedja

pre 7 godina

Amerikanci, Nemci, Francuzi..celokupna zapadna bulumenta nam NISU POMOGLI, a za one sa kratkim pamcenjem oni su nas bomardovali. Znaci potvrdjeno nisu od pomoci, znaci da je vreme da se okrenemo Rusiji pa da probamo.

Obraznici i bezobraznici

pre 7 godina

Bezobraznici Rusi, hoce da pozitivno uticu na ekonomiju drugih drzava i da na taj nacin stvore pozitivno misljenje o sebi umesto da kao posteni Ameri potplate i ucene par ljudi na vrhu a zemlju puste da ode u propast. Ako se ne varam, tako radi mafija.

Djura

pre 7 godina

Ovi botovi bas rade svoj posao sa ovim komentarima.. Nije dobro biti pod uticajem bilo koje sile, ali koliko ja znam i rusi i ameri su nas bombardovali, jedni 45. ovi drugi 99. .... Poljaci, Cesi, Slovaci ..svi oni su bili pod rusima i glavu gubili da se otatase istih...Sada kad su pod americkim uticajem, zive daleko bolje i niko se ne buni. Hrvati, Slovenci....svi pod Amerima i niko se ne buni, a pitajte nekog iz Gruzije, Cecenije...kako to izgledi biti ruska kolonija...procvetase svi... Niko pametan ne bezi u Rusiju, svo odose u Ameriku, Nemacku, Svajcarsku... Nzm ko je ovde lud

Bane

pre 7 godina

Ne znam ko nam je pomogao,ali sigurno znam ko nas nije bombardovao celih 78 dana.
(Klop, 13. oktobar 2016 19:10)

A jel znaš zbog čega? Da je SB odobrio akciju ceo svet bi nas gađao. A, aludiraš na Rusiju, nije nas bombardovala. Nisu, eno ih sada u Siriji, bacaju "poštene" bombe.

Lacerta

pre 7 godina

Ako je američki,njemački, engleski uticaj onda je to uredu još ako donosi zlo I krvoproliće ondaje to super I demokratski.Na ruske pare se gadite a na američke ne koje donose samo zlo.
(Boško, 13. oktobar 2016 20:03)

Izvini, koje ruske pare?! Ti si video neke ruske pare u Srbiji?!!

Rusi samo iznose pare iz Srbije (na primer, kroz NIS i onu smejuriju od rudne rente koja je za Ruse tri puta manja u Srbiji nego u samoj Rusiji), ali se baš i nisu nešto pretrgli od ulaganja u Srbiju. A da, pošto znaju da mi mnogo volimo obećanja, obećali su nam grdnu lovu od Južnog toka. I ispalili nas. Ali nisu oni krivi, kriv je "taj Zapad", kao i uvek...

Obećali su nam i pomoć "za Kosovo". I kao što lepo vidimo, ispalili nas. Ponovo. Ali ne, nisu Rusi krivi. Krivi smo mi i samo mi!

Zemun grad SPO

pre 7 godina

Ne znam ko nam je pomogao,ali sigurno znam ko nas nije bombardovao celih 78 dana.
(Klop, 13. oktobar 2016 19:10)
Bombardovanje je bilo velika nepravda prema srpskom narodu.Egzodus iz Krajine takodje.Medjutim i pre toga je bilo bombardovanja. Sarajevo,Srebrenica, Vukovar i mnogi drugi gradovi preziveli su pravi pakao. Samo u Sarajevu od granata i snajpera stradalo je vise dece, nego civila u bombardovanju SRJ od strane NATO.Svi se na Balkanu zarad mira i spokojnijeg zivota nase dece moramo okrenuti ka buducnosti, a ne tragicnoj proslosti.
Ovaj prostor je duboko pod bezbedonosnim, ekonomskim i politickim ,,kisobranom" EU i NATO. Nasa drzava je sa svih strana okruzena clanicama Unije i atlanskog saveza.Stati na stranu Rusije u nekom eventualnom konfliktu sa Zapadom,znacilo bi gurnuti drzavu, u tom slucaju, u totalno neprijateljsko okruzenje i izolaciju. Potpuno bi bio olaksan posao, onima koji bi da ukinu RS, dovrse etnicko ciscenje Srba sa KiM, a stekli bi se i uslovi za dalje rasparcavanje Srbije.
Na Japan su SAD bacile dve nuklearne bombe. Japance je to itekako zabolelo, ali su zbog opstanka i svoje buducnosti pruzili ruku Americi i danas su prva ekonomija na svetu. Francuzi i Nemci su u medjusobnim ratovima imali milionske zrtve, a danas su glavna politicka, ekonomska i vojna osovina EU. Drzavotvorna politika se vodi interesima naroda, a ne emocijama.Ruse volimo, ali ne smemo pristati da budemo talac njihovog garda prema Zapadu. Za to nemamo snage i kapaciteta...

Naš

pre 7 godina

@Pedja, 13. oktobar 2016 18:38
Tebi stvarno nije dobro,ako bi da probaš sa Rusima prvo malo popričaj sa Slovacima,Poljacima,Madjarima i.t.d. da ti objasne zašto su pobegli od Rusa i koliko im je sa "trulim" zapadom bolje nego sa Rusima i dali bi ikad da se vrate pod Ruski uticaj pa ako i posle toga budeš hteo da probaš sa Rusima onda ti nema pomoći.Ali i većina komentara ovde samo potvrdjuje da proruska propaganda u Srbiji je sve agresivnija i agresivnija.

Povidon

pre 7 godina

Rusija nije bombardovala nasu zemlju, direktnu ekonomsku stetu nikad nije nanela. Tako da i ako ulozi 2 milijarde u nasu zemlju vise je nego u poredjenju zapadnih invensticija.
Pozdrav
(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)
Rusija je 50tih ubila vise od 200 nasih vojnika na granici sa Bugarskom i Rumunijom zato sto je Tito otkazao poslusnost Staljinu koji je pod izgovorom oslobadjanja pola Evrope drzao pod okupacijom. Ceo nas sistem odbrane je izgradjen za odbranu od Ruske/SSSR agresije. Okupacija je trajala do raspada SSSRa 1990g. Steta koja je i nama naneta i ako smo uspeli delimicno da se odupremo je takva da se ni za 100g necemo oporaviti. Sta je sa bivsom ministarkom koja je zarad ruskih interesa ostetila Srbiju za 400 miliona evra?

Povidon

pre 7 godina

Jel moze neko da mi kaze da li postoji jedna drzava na svetu koja je pro-ruski orijentisana a da gradjani imaju odlican zivotni standard?

Nije sandžak nego RAŠKA

pre 7 godina

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja.

Pa odakle prozapadna orijentacija? Normalno, od zapadnog uticaja. Znači, zapadni uticaj nam donosi stabilnost, 15% manju teritoriju, subvencije o trošku poreskih obveznike za zapadne poslodavce, poklanjanje energetskog sektora, telekomunikacija, plodne zemlje i pitke vode.

Ne treba mi takva stabilnost.

Jednom Cvorovic, uvek Cvorovic

pre 7 godina

Samo teske naivcine veruju da bi nam zaista bilo bolje pod rusima. Evo Moldavija i Belorusija cvetaju, med i mleko od zivota.

Samouki analitičar

pre 7 godina

Ja ne vidim neku veliku razliku u ponašanju između Moskve i Vašingtona. Što se nas tiče, jedina razlika je što nas Rusi nisu nikada bombardovali bez naše saglasnosti.

Petar

pre 7 godina

E jaki su ti strucnjaci. Ja nisam strucnjak i znam da me je bombardovala NATO vojska, znam da u SAD ima previshe beskucnika (u Rusiji mnogo manje), znam da u SAD na ulazima u osnovne skole stoje policjaci i detektori metala (traze pistolje i puske koje deca nose), znam da svaki treci amerikanac nema para da se leci, skoluje.... Doduse to su samo cifre sa zvanicnih portala, nema veze sa politikom ....

buzzz

pre 7 godina

Ruski uticaj na Balkanu je prisutan nekoliko vekova i za razliku od zapada ovdašnji narodi su od toga imali velikih koristi.Rusija je pomogla da se balkanski narodi oslobode Osamanskog ropstva i Germanske okupacije.Posle nekoliko decenija odsustva Rusija se ponovo vraća.Da je Rusija bila ovako jaka 90-ih ne verujem da bi došlo do građanskih ratova na područiju bivše SFRJ.Od pada berlinskog zida najveći uticaj na Balkan ima Nemačka,koja je i inicijator dezintegracije i sukoba u bivšoj Jugoslaviji.Od 2008-e godine i svetske ekonomske krize,cela Evropa je talac politike,koja se vodi u Berlinu i sve je podređeno nemačkim interesima.Dok su ostale zemlje EU doživele veliki ekonomski pad i još se nisu oporavile Nemačka beleži kontinuinirani rast svoje privrede.

miks

pre 7 godina

@buzzz 13.oktobar 2016. 20:15

Gluposti i prazne price....Rusija je pomogla Srbiji da se oslobodi od Turaka?!?
Pa kad to?!? Posle 4 veka?!?

A kad je sklapala mir sa Turskom, poklonila 5-6 srpskih gradova Bugarskoj, 1878....pa je Bugarska zbog toga napala Srbiju u Drugom balkanskom ratu i u oba svetska ratovala na strani fasista da bi povratila taj deo Srbije...srecom, nije uspela...

I sad ne pusta svoje pipke ovde zato sto nas mnogo voli, nego zato sto hoce da tera kontru Zapadu...

A mi budale, po obicaju nasedamo...bar neki od nas...

Zoran

pre 7 godina

"potkopava borbu protiv korupcije" -сад ће Путин да буде крив и за мито и корупцију у Србији и Бугарској :-)
Колико је Запад ниско пао. А били су светионик демократије и људских права.

popeye

pre 7 godina

Па све ово што они наводно поткопавају, ви сте већ сами добро поткопали, обесмислили и урушили?

X

pre 7 godina

... једини спас за амере јесте Трамп, управо што је такав какав јесте, јер је Клинтонка пропаст, управо што је таква каква јесте - он користи законе да сачува што има, а она користи законе да опљачка што год може ...

Paul Kersey

pre 7 godina

 Znaci potvrdjeno nisu od pomoci, znaci da je vreme da se okrenemo Rusiji pa da probamo.(Pedja, 13. oktobar 2016 18:38)

Zapravo, od Miloševića na dalje to konstantno isprobavamo, razbijamo glavu i nismo sposobni da shvatimo da za nas od toga nema koristi.

dositeej obradovic

pre 7 godina

Sudeci po komentarima Kremlj je najvise ucinio na propagandi, recimo i na ovom portalu. A rezon im je kao i Vucicev - narod u kojem pojedinac nema svoj stav lako je obrlatiti na kolektivno halakanje.Zato ja ne verujem ni prvim ni drugom.

drekavac

pre 7 godina

Da je SSSR zeleo da nas nasilno ukljuci u Varsavski pakt, svakako ga u tome ne bi sprecili Brozovi partizani. Nisu mogli Nemce, svakako ne bi mogli ni Sovjete. Privilegovani polozaj Jugoslavije tokom hladnog rata je bilo "oduzivanje" Sovjeta za znacajan doprinos koji je Srbija dala u odlaganju operacije Barbarosa. Na zalost, korist od nase zrtve izvukli su nasi tadasnji sunarodnici, koji su Hitlera docekali cvecem. Obozavam rusofobe koji se gadjaju nekakvim zapadnim donacijama, a prenebregavaju stetu koju nam je Zapad prouzrokovao. Na svaki evro uzeli su nam tri. Pa i te donacije koje daju, uslivljene su angazmanom njihovih "strucnjaka", tako da pare u sustini ostaju kod njih. Odrastao sam na zapadnoj pop kulturi, nisam igrao kazacok vec cepao pank, ali zna se ko nas nikada nije bombardovao i ko je uvek pomagao koliko je mogao.

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Znači ako sam dobro razumeo, sve što nema veze sa Zapadom automatski je nedemokratski ako razumem ove sjajne centre za širenje Američkog interesa, ops pardon demokratije. Evo naprimer Rumunija nije uzela Ruske reaktore već demokratske. Samo eto čeka 12 godina na njih iako ih je platila. Dobiće ih po demokratskih merilima- jednog dana a možda ni tad. Kao i autoput. Znači ako Mađarska, Bugarska ili npr Grčka i Turska slučajno uzmu nešto što je jeftinije i gle čuda mogu da dobiju ono što plate, eeee pa to je krah demokratije i širenje Ruskog uticaja. Na kraju krajeva možda i jeste tako.

runner

pre 7 godina

Baš me zanima, hipotetski, kad bi morali biti 51. država SAD-a, ili jos jedna Ruska republika, što bi Srbija izabrala? Mi u Hrvaskoj oko toga imamo konsezus, i hvala bogu da je tako.
(toni zd, 13. oktobar 2016 18:42)
E moj Toni pa zar te istorija nije ničemu naučila! Mi Srbi uvek i vazda biramo da budemo svoji na svome što se za vas ne bi baš moglo reći. Vi biste malo uz(I)talijane, malo uz Nemce, malo uz Amerikance a bude li tas geopolitičkih previranja prevagnuo na rusku stranu evo vas i uz Rusiju. Uvek kako vetar duva. Da smo se vodili vašim načinom razmišljanja, što za opstanak jedne male države i nije loše, bilo bi nas danas koliko i Francuza, Španaca ili Britanaca a ne ova "šaka jada" što reče donedavni predsednik vaše Vlade, štovani Z.M.

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Jel moze neko da mi kaze da li postoji jedna drzava na svetu koja je pro-ruski orijentisana a da gradjani imaju odlican zivotni standard?
(Povidon, 13. oktobar 2016 21:16)
Evo onako iz prve - Belorusija čak veći standard od većine njenih suseda. Eto :-)

sokirani

pre 7 godina

A za koliko su nas prodali kada su nas bombardovali? Kao nesto oni to nece dozvoliti a sve su mirno posmatrali i brojali dolare. Idi bre, tesko nama ako nas bilo ko od tih drzava bude branio. Neka oni nas ostave da mi resimo ovu borbu.

Mirko

pre 7 godina

Zapadne zemlje iz NATO nanele su u bombardovanju Srbije stetu reda 100 milijardi dolara.
Sad imamo njihove donacije, koje gledam iskljucivo za vracanje nenesene stete.
Za sad su donirali 5 milijardi.

Rusija nije bombardovala nasu zemlju, direktnu ekonomsku stetu nikad nije nanela. Tako da i ako ulozi 2 milijarde u nasu zemlju vise je nego u poredjenju zapadnih invensticija.

Pozdrav

Boško

pre 7 godina

Ako je američki,njemački, engleski uticaj onda je to uredu još ako donosi zlo I krvoproliće ondaje to super I demokratski.Na ruske pare se gadite a na američke ne koje donose samo zlo.

Duda

pre 7 godina

Mnogi su u istoriji , kao neki na istoku,umisljali da mogu da pokore ceo svet,ali su svi do jednog neslavno zavrsili .
Sve je relativno u prostoru i vremenu.

obi van

pre 7 godina

80tih nije bilo veceg prozapadnjaka od mene i moga drustva. Danas vas svi mi preziremo. A da malo potrazite uzroke negdje drugdje ne samo u Putinu...

Robot

pre 7 godina

Dobro i? Dzabe ste trosili pare na studiju, ovo je ocigledno svima. Naravno da sto je Rusija jaca, jacaju i njene ekonomske i politicke veze sa drugim zemljama. A liberalno demokratski model je ukopao sam sebe jer je nista drugo do sarena laza ciji je cilj da odrzi svetski kapitalisticki poredak i americki imperijalizam. Doduse alternativa koju nude Rusi je isto mlaka.

Marko

pre 7 godina

Americku administraciju hvata kolektivna sizofrenija.
Vide Rusa iza svakog coska.
Verujem da je Frojd ziv danas imao bi sta da kaze na sve to.
Lavrov je samo spomeno kljuc problema a Frojd bi to objasnio u detalje.

Zoran

pre 7 godina

"potkopava borbu protiv korupcije" -сад ће Путин да буде крив и за мито и корупцију у Србији и Бугарској :-)
Колико је Запад ниско пао. А били су светионик демократије и људских права.

nasa samoobmana

pre 7 godina

@obi van,
a da mi malo potrazimo uzroke nasih problema u nama samima?
Kada kazes nije bilo veceg prozapadnjaka od tebe. Ali prozapadnjaka pod tvojim uslovima. Ne vidim da su ti zapadne ideje bliske. Zato ih sada prezires. Vecini ovde je bila pred ocima slika blagostanja ali da se mi sami ne promenimo....

ilija

pre 7 godina

Onda ceo svet može postati Rusija, svi smo mi možemo biti Rusi a da to i ne primetimo. Eto ulaže se novac, prodaje se nafta, prave se nuklerane elektrane, organizuju zajednička istraživanja i to baš u zemljama bivšeg istočnog bloka, kao da je geopolitika i ta geografija, reke, planine, mora, rasursi, transport, nekakva čudna tajnovita sila u evropi, sa nepredvidivim zakonima. Na nju je samo SAD izgleda imuna, jer sa nikim ništa nikada nije morala da deli, ili da se otima, samo su morali da ih isćuškaju dovoljno daleko od sebe. Pa gde ćemo sada, na Mars možda, jel to dovoljno daleko da se SAD osete bezbedno? Ruska pasta za zube, pa zejtin, pa nafta, pa nuklerke, sve su to velike i opasne moći sa skrivenim tajnama u budućem vremenu. Počinjem da mislim da je čovek kao biće i napredovao, pravo je čudo da se ovakvi kakvi jesu mlate samo u Siriji i tako što se bezbedno jedni od drugih sile nad trećim.

ronin

pre 7 godina

cccccc, vidis ti kakvi su ti rusi!!! samo bi da sire svoj uticaj i da koriste korumpirane politicare za svoje interese - tako nesto amerikancima nikad ne bi palo na pamet.
samo mi nije jasno kako ih provalise - svaka cast. hahaha

Nikodije IV

pre 7 godina

Istrazivaci, da li ste mozda istrazivali dejstvovanje SAD u zadnjih stotinak godina? Ako jeste, onda ste sigurno otkrili da su SAD master manipulacije, zlupotrebe i nasilja na 'demokratski' nacin.

saca

pre 7 godina

Nisu slatki ni jedni ni drugi. Sta da radimo, na nezgodnom smo mestu i nikada nas nece pustiti na miru. Ako treba neko da me stiti, ja bi izabrao onog koji je blizi.

nebitno

pre 7 godina

Ako pobedi ona Klinton bice propast u svetu i bar jos 10 rasturenih drzava ..Ameri zele da vladaju apsolutno celim svetom po svaku cenu ..medjutim Putin ne zeli da gleda vise kako Ameri jasu ceo svet i svakog ko mu se ne podcini i neki sukob je tu neminovan ..Amerika je ekonomski jaca ,ima duplo vise stanovnika,mnogo vazalnih drzava ali opet nema to nesto i u nekom ratu ja bi se pre na Ruse kladio

Neko iz Banata

pre 7 godina

Cinjenica je da svi svi slovenski narodi osecaju medjusobnu bliskost,a ovi koji to nisu kulturoloski se ne razlikuju puno tj vekovima zive zajedno(Grci,Madjari,Rumuni,pa cak i Austrijanci),a da nije manipulacije od starijih imerijalista od amera davno bi jedina super sila u svetu bila konfederacija svih navedenih.Varsavski pakt je bio sansa za to,ali pogresna ideologija koja je to omogucila.Rasizam je nesto sto nam je strano i tesko se prima,dok nacionalizam duboko ukorenjen(pre svega religijom i korupcijom -zavadi pa vladaj).Copor vukova gde neki hoce da budu alfe,a nemaju nacin da to ostvare tj. nikako da skontaju gde im je mesto u hijerarhiji.(Poljaci i Hrvati)

bora

pre 7 godina

@zoran
Nikada oni nisu bili svetionik!
Demokratija je obična šarena laža i zabava za sirotinju.Nje u rudimentarnom obliku i smislu nema nigde!
A što se tiče "ljudskih prava",ja sam ih (59 mi je) živeći ovde imao nekada više nego što će ih ikada ijedan Amerikanac imati!!?
-Besplatno školovanje
-Besplatno lečenje
-Posao po završetku školovanja
-Stan od firme
-Apsolutnu sigurnost na ulici...
To su ljudska prava!! Sve ostalo je manipulacija i zamlaćivanje!!

Dobronamernik

pre 7 godina

Definitvno Amerikanci misle da u Srbiji živi tupav narod kada ovo javno objavljuju.
(vlad, 13. oktobar 2016 23:44)

Ma ne, u Srbiji živi jako oštrouman narod. Ovo što nam se događa od 1989. je sve čista slučajnost.

Срба

pre 7 godina

Пре бих рекао да народима тих земаља долази из задњице у главу, ко их мамуза деценијама под окриљем демократије.

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

Americka propaganda je obecanje ludom radovanje ili beskamatni krediti,u vreme kad su minus kamate .I kad bi bili voljni pomoci nemaju ni sami jer su siromasniji od crkvenog misa i kvartalno idu 40 milijardi dolara u deficit .

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

I jos da napomenem,kad se ukinuo Warsavski pakt,Rusi su se nadali da ce nestati i NATO ali ne on im je dosao do praga,zato je glupo uopste ovde nesto komentarisati .Rusi okrecu plocu i sad svira druga muzika .

Vladimir

pre 7 godina

Jedno drugo istrazivanje kaze da Amerika pojacava sferu uticaja u istocnoj Evropi obecavajuci narodu zivot kakav bljesti sa televizije, istovremeno instalirajuci svoje rakete i vojne baze u tim zemljama. Takodje se naglasava da ona, pod laznim plastom demokratije, postavlja sebe za mentora ovih drzava, vodi njihovu spoljnu i unutrasnju politiku i tako pravi sebi stit, koji bi prvi stradao u eventualnom sukobu RUS-SAD.

laki78

pre 7 godina

I?U cemu je tu problem?Jel jedino SAD imaju monopol na sirenje svog uticaja po svetu?Rusiji je istocna Evropa komsiluk i normalno da kao velika sila zele da uticu na te male zemlje.Amerika je sa druge strane prosirila uticaj na ceo svet i tom prilikom podelila zemlje u tri kategorije.Samo vaznije zapadne zemlje su imale odredjene koristi a mi bogme spadamo u tu trecu kategoriju protektorata kome je namenjena totalna beda.

Otvorite oči!

pre 7 godina

(Mirko, 13. oktobar 2016 19:33)

Rusija je GLAVNI RAZBIJAC Jugoslavije, uz pomoc pojedinih domacih pomagaca, kojima je Rusija vaznija od Srbije. Tako da im se racun za svu stetu, ukljucujuci izginule, osakacene, raseljene, emigrirale, ... moze ispostaviti. Da je sa njima dobro, ne bi gomila zemalja pobegla od njih glavom bez obzira. Doduse, mozemo i dalje da tvrdimo da nas "uciteljica mrzi" a nikako da se zapitamo zasto NIKO nece sa nama.
(Milena, 13. oktobar 2016 23:19)

Volim ove komentare jer pokazuju dozu ograničenosti. Nije zapadni Balkan jedino okruženje. Ako Hrvati, Albanci i Bošnjaci neće sa nama treba se pitati kako to da Mađari, Bugari i Rumuni (Vlasi) hoće. Jer kao što rekoh nisu nam komšije samo gore pomenuti.

aooo

pre 7 godina

Kako želi da živi prosečan Srbin ? Kao prosečan Rus ili kao prosečan Amerikanac ?
(Hugo Soss, 13. oktobar 2016 20:46)

Nisam rusofil ali ovakvi komentari kao tvoj su cisti spin I glupost.Prosecan Srbin u Srbiji nikada nece ziveti ni kao prosecan Rus a kamoli Amer ma sta uradili i bilo kojoj strani se priklonili.I jednima I drugima je u interesu je da budemo beda da bi nas lakse drzali u saci.A sto se tice ove analize cista je glupost,politicki I ekonomski uticaj Rusije na Srbiju je 10 puta manji od zapadnog.Ekonomska steta koju je Srbija dozivela Dinkicevom liberalizacijom trzista u korist EU kompanija sahranila je proizvodnju Srbije i mnogo je veca nego steta od bombardovanja.Nisu nama krivi ni Rusi ni Ameri (oni gledaju svoje intetese)vec mi sami zato sto vise od cetvrt veka biramo ljude koji umesto da stite interese Srbije stite interese Rusa I zapada.

nele

pre 7 godina

"Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a"
pitanje za bracu rusofile:
a koliki je kod nas? ima li 1 posto? ili je rec u promilima mozda..
toliko o tome..
(moon-em, 13. oktobar 2016 18:20)
Iako pitanje nije upuceno meni (nisam Rusofil,ali svejedno ne volim lazi i obmane), ne mogu tacno odgovoriti s obzirom da nemam tacan podatak. Mogu da pretpostavim da je preko 10%. Ne znam odakle ti takva ideja da je 1% ili manje. Ili ne znas kako se racuna BDP, ili si zaboravio na NIS i SrbijaGas. Inace, da je srece pa da ni Rusija niti ijedna druga strana zemlja nemaju preko 1% ucesca u nasem BDP. To je samo pokazatelj koliki deo privrede se nalazi u rukama stranih investitora.

Logika je čudo

pre 7 godina

Kako želi da živi prosečan Srbin ? Kao prosečan Rus ili kao prosečan Amerikanac ?
(Hugo Soss, 13. oktobar 2016 20:46)

Ja bih kao prosečan Norvežanin, ako može. Živi bolje i od Rusa i od Amera, i ne gura nos tamo gde mu nije mesto. Može i kao prosečan Šveđanin, Belgijanac, Luksemburžanin, Danac ...
Kao prosečan Amerikanac ili prosečan Rus, ne bih, hvala.

Djurra

pre 7 godina

Zanimljivo je to sto Rusija kao drzava vodi neku politiku koja nema cilj.Zivot u Rusiji zbog te politike ne ide ka boljem, nego ka gorem.Sovjetski savez je imao takodje neku politiku zahvaljujuci kojoj je narod Sovjetskog saveza ziveo tesko i sve teze, dok kao drzava i ekonomija nisu pukli skroz.Naravno politicka elita i u Sovjetskom savezu kao i sada u Rusiji zivi, nikad bolje.Za sve ostale Zapadne zemlje,proizvod njihove politike je sve bolji i bolji zivot njihovih naroda.Cak i ostale drzave koje nisu Zapad imaju korist kada kopiraju takav nacin zivota.Naravno i u Rusiji se kopira zapadni nacin zivota.Oni od svog nacina nisu sacuvali nista autenticno, tako da njihova politika deluje kao licno dokazivanje kompleksiranih pojedinaca.Naravno u takvim drustvima gde ljudi postuju autoritet, ne postoji, a i zabranjeno je drugacije razmisljanje.Na sta ce to da izadje, to cemo da vidimo.

pitanje

pre 7 godina

Kome da se okrene narod bez posla, prava i buducnosti? Hoce li se zapad setiti demokratije i ljudskih prava, ili ce ih prokockati zarad interesa?

Саша

pre 7 godina

Немојте бити у заблуди неће нама помоћи ни једни ни други. Сви они имају свој интерес на нашу штету. Док ми сами себи не помогнемо и не станемо на своје ноге, бићемо само "монета за поткусуривање". Нисмо ми ни САД држава ни Руска губернија, ово овде је Србија и то је људи моји, једина држава коју имамо! Све друге приче су или из интереса или из глупости!
Живи били и памет у главу!
Ко је има...

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

"U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost", kaže se u izveštaju koje rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije.

U Srbiji se partijaštvo toliko raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje i njen opstanak...

Mufljuz

pre 7 godina

"ugovor o gradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj u vrednosti od 12,2 milijarde evra, dodeljen Rusiji u mutnim okolnostima"
... a da je gradnja dodeljena Americi onda bi bile BISTRE okolnosti?

Streptomicin

pre 7 godina

@Povidon
pre nego sto se frljas laznim brojevima, mozda ne bi bilo lose da se informises sta su to robne liste, barter aranzmani I kliring, ili pitaj tatu. Do 1990 Cela SFRJ je zivela iskljucivo I najvise od izvoza nekvalitetne socijalisticke robe,kao sto su bile Borovo cipele, za izuzetno kvalitetne sirovine,pogotovo proizvode organske hemije I petrohemije. Do skoro su Hrvatska I Srbija popunjavali svoje rezervne delove u vazduhoplovstvu I raketnim jedinicama iz klirinskog duga koji je ostao iz vremena SSSR. Mozda bi trebao da citas malo vise a ne samo da gledas Farmu I velikog Brata.