"Rešenje je hitan sastanak Vučića i Mustafe"

Šef Saveta za inkluzivnu upravu Aleks Roinshvili Grigorev kaže da je najbolji način za prevazilaženje problema Beograda i Prištine sastanak dvojice premijera.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

22:14

Default images
Getty Images

"Ovo nije prvi put da se prekida dijalog, ovakve situacije smo imali nekoliko puta i zatim se dijalog zaustavi i nema nikakvog napretka", rekao je Grigorev novinarima na Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je ocenio da je odgovor na aktuelne probleme u odnosima Beograda i Prištine, nastale zbog kombinata Trepča i telekomunikacija, "hitan dijalog dvojice premijera".

"Ovo nije tehničko pitanje, nije pitanja zakona, nije pitanje para već je pitanje politike i političke volje i želje da nastavimo nešto ali takođe i pitanje gde idemo, da li u normalizaciju odnosa ili ka nečemu drugom", rekao je Grigorev.

On je rekao da je početak procesa normalizacije odnosa, u 2013. godini započeo potpisivanjem "za ovo podneblje revolucionarnog (Briselskog) sporazuma" premijera Srbije i Kosova.

"Sporazum je bio revolucionar za ovo podneblje i zaista je poboljšao bezbednosnu situaciju i stabilnost u regionu i sada ponovo to treba da uradimo jer imamo problem koji treba da se rešavamo", rekao je Grigorev.

On je bio moderator na panelu posvećenom dijalogu Beograda i Prištine, koji je organizovan u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Na skupu nisu došli, iako su bili najavljeni predstavnici Vlade Kosova, a zbog čeka je Grigorev izrazio žaljenje uz objašnjenje da se problemi trebaju rešavati kroz razgovor.

Direktor Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je takođe bio najavljen, nije došao na panel diskusiju.

Uz predstavnika Evropske komisije Pjera Mirela na panelu su učestvovali šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: