Drecun: Brisel će pre ili kasnije morati da reaguje

Brisel će pre ili kasnije morati da reaguje na jednostranu odluku kosovske skupštine da prisvoji Rudarsko metalurški kombinat "Trepča".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2016.

08:31

Drecun: Brisel će pre ili kasnije morati da reaguje

To je izjavio predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i dodao da se reakcija očekuje samim tim što je Vlada Srbije poslala zvanično pismo evropskoj zajednici povodom toga.

On je, gostujući na RTS-u kazao da je vlada u tom pismu detaljno objasnila zašto ne može da se prihvati takvo ponašanje Prištine i koje sve štetne posledice nosi takva odluka, da je Vlada Srbije ne prihvata, a preduzete su i snažne diplomatske aktivnosti.

"Srbija nema veliki manevarski prostor, ali ima mogućnosti da se neke nepovoljne stvari zaustave i isprave i da se krene u proces dogovaranja. Problem Trepče je od izuzetnog značaja za opstanak srpskog naroda i ne može da se reši bez Beograda i srpskog naroda. Priština je nasiljem većine pokušala da nametne volju koju srpski narod ne prihvata", rekao je Drecun.

On je dadao da je nedopustivo da se nadglasavaju predstavnici srpske zajednice na Kosovu i da moraju da se uvažavaju njihovi stavovi.

"Napuštanje predstavnika Srba kosovske skupštine i vlade može snažno da utiče na stabilnost Kosova i metohije, zbog čega bi i predstavnici međunarodne zajednice trebalo da se umešaju", ocenio je Drecun.

Prema njegovim rečima, takvim potezima Priština pokušava da nametne presedan i da svu imovinu Srbije koja se nalazi na Kosovu, proglasi imovinom ;samoproklamovane države Kosovo.

"Oni nemaju ni jedan dokaz da su vlasnici imovine Srbije i pokušavaju da čitav proces izokrenu, ali verujem da će zbog bezbednosti i stabilnosti čitavog regiona pitanje imovine dioći na dnevni red u Briselu i koliki rizik nosi ponašanje Prištine", rekao je Drecun.

On je dodao, i da je premijer Srbije Aleksandar Vučić veoma ozbiljno shvatio sve bezbednosne rizike takve odluke prištinskih vlasti, zbog čega je juče obavio konsultacije sa ministrima policije i vojske Srbije, Nebojšom Stefanovićem i Zoranom Djorđevićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: