Ako se Metju i Nikol sudare, Floridu čeka katastrofa

Obalu američke države Floride mogla bi da udare dva uragana, Metju, koji je opustošio Haiti, i Nikol, tropska oluja prerasla u uragan prve kategorije.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 07.10.2016.

08:55

Ako se Metju i Nikol sudare, Floridu čeka katastrofa
Tanjug/AP

Kako javljaju američki mediji, prognoze su da će Metju nakratko udariti u Floridu, ali to nije najgore što može da se dogodi.

Posle formiranja uragana Nikol na Atlantskom okeanu, postoji mogućnost približavanja dve vazdušne mase i takozvanog Fudživarinog efekta.

Prema prvim prognozama, Metju je trebalo da se, po udaru u Floridu, okrene prema Atlantiku, ali ukoliko dođe do kontakta dva uragana, situacija će biti drugačija. Fudživarin efekat znači da dva centra uragana kruže jedan oko drugog i smanjuju udaljenost između područja niskog vazdušnog pristiska.

Ako se to dogodi u ovom slučaju, to bi značilo da će se Metju okrenuti nazad prema Floridi i ponovo udariti u obalu.

Uragan Metju je na Haitiju odneo živote 339 ljudi, a američki predsednik Barak Obama je proglasio vanredno stanje u tri američke države, pored Floride, uzbuna je proglašena u Džordžiji i Južnoj Karolini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: