Izbeglice traže odštetu od Makedonije zbog proterivanja

Osam izbeglica koje su podnele zahtev za azil, pokrenulo je postupak protiv Makedonije zahtevajući odštetu zbog proterivanja u Grčku.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

23:49

Izbeglice traže odštetu od Makedonije zbog proterivanja
Foto: Gettyimages

Grupa ProAzil (ProAsyl) saopštila je da je izbeglicama pružila pravnu pomoć da podnesu tužbu Sudu Saveta Evrope za ljudska prava.

Predstavnik te grupe sa sedištem u Frankfurtu, Karl Kop, izjavio je danas da su to izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana.

"Oni su svesni da verovatno neće pobediti na sudu, ali ako bude doneta povoljna presuda, to bi moglo da pomogne ostalim izbeglicama", rekao je Kop za agenciju AP.

Stotine izbeglica i migranata su 14. marta provalile preko grčko-makedonske granice kod mesta Idomeni, ali su silom vraćene u Grčku.

Više od 54.000 izbeglica i migranata zarobljeno je u Grčkoj otkako su balkanske i evropske zemlje zatvorile svoje granice za njihov masovni ulazak.

U kampu kod prelaza Idomeni, koji je u početku bio mesto za neformalni prolazak migranata na putu ka Zapadnoj Evropi, bilo je više od 8.000 ljudi, a u jednom trenutku i više od 10.000.

Grčke vlasti su krajem maja iselile izbeglice iz tog kampa u obližnje prihvatne centre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: