Petak, 22.07.2016.

14:05

Nikolić: Zakopavaju jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je ukidanje presude Alojziju Stepincu pritisak na papu, kao i da on lično priprema dokaze o hrvatskom kardinalu.

Izvor: B92, Večernje novosti

Nikolić: Zakopavaju jame u koje su ustaše zakopavale Srbe
Foto: Tanjug

Nikolić je na sajtu Predsedništva objavio da će materijal predočiti delegaciji SPC, a zatim i komisiji u Vatikanu.

"Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacistickog dela čovečanstva", kaže Nikolić.

Nikolić je rekao i da je dobio uveravanja od pape Franje da neće biti žurbe sa odlukom o kanonizaciji Stepnica, zato što bi on bi bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale.

Predsednik Nikolić podseća da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u "današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države".

"Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore", zaključuje predsednik Srbije.

Zagrebački Županijski sud je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Stepinac, koji je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i važan faktor tenzije u odnosima Srbije i Hrvatske, osuđen je 1946. godine na 16 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: