Četvrt veka: Bez kazni za zločin nad Srbima u Podrinju

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je sramno što niko nije pravosnažno osuđen za zločine nad oko 3.500 Srba u Podrinju.

Izvor: B92

Nedelja, 10.07.2016.

14:28

Četvrt veka: Bez kazni za zločin nad Srbima u Podrinju

Linta je to izjavio povodom 24 godine od stradanja tamošnjih Srba, a žrtve zločine bili su pretežno žene, deca i starci.

"Skoro svi napadi i zločini nad meštanima i paljenja srpskih sela vršeni su na najveće pravoslavne praznike, kao što su napad na srebrenička sela Zalazje i Sase i bratunačka sela Biljača i Zagon na Petrovdan, pokolj u Kravici na Božić, stradanje sela Loznica na Vidovdan i mnogi drugi. Glavni cilj napada jedinica Nasera Orića je bio da se u regiji Birač i srednjem Podrinju zatre svaki trag postojanju srpskog naroda iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika", naveo je Linta u saopštenju.

On je ocenio da je i pored nesporih činjenica, Haški tribunal oslobodio ratnog komandanta Armije BiH Srebrenice Nasera Orića i da je time, po ko zna koji put, potvrdio da je politički sud u funkciji umanjivanja i omalovažavanja srpskih i uvećavanja i veličanja žrtava drugih naroda.

"Bošnjačka vlast u Sarajevu od završetka rata vodi politiku zataškavanja, prikrivanja i nekažnjavanja zločina nad Srbima, ne samo u srednjem Podrinju već širom BiH, i taj način duboko vređaju porodice žrtava i uništavaju bilo kakvu mogućnost uspostave međusobnog poverenja i pomirenja između naroda u BiH... Posebno zabrinjava politika dvostrukih standarda dela međunarodne zajednice čiji je cilj da se Srbi proglase genocidnim narodom a Bošnjaci isključivim žrtvama", dodaje se u saopštenju.

Linta je dodao da, ako međunarodna zajednica iskreno želi trajni mir, stabilnost i pomirenje među narodima na Zapadnom Balkanu, onda treba da vodi politku odavanja počasti svim žrtvama i kažnjavanja svih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Na području Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Vlasenice, Osmaka i šireg područja srednjeg Podrinja i Birča, u toku rata u BiH muslimanske snage pod komandom ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića ubile su oko 3.500 Srba, uglavnom na hrišćanske praznike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: