Šta region misli o hrvatskoj "blokadi" za Srbiju?

Važno je da sve zemlje regiona budu članice EU, a Srbija i Hrvatska trebalo bi da rešavaju otvorena bilateralna pitanja dijalogom, u duhu evropskih integracija.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

18:32

Šta region misli o hrvatskoj
Thinkstock

To ocenjuju za Tanjug ministri spoljnih poslova država u regionu.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je Tanjugu, na marginama ministarskog sastanka zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Pravecu, u Nugarskoj, da očekuje da se zemlje u regionu podržavaju.

"Iskreno se nadam da će Srbija i Hrvatska, Beograd i Zagreb, naši susedi i prijatelji i zemlje sa kojima smo u intenzivnim odnosima i imamo zajedničke ciljeve, pronaći dogovor oko svih problema", rekao je Crnadak, upitan kakav je stav te zemlje prema blokadi otvaranja poglavlja 23.

On je dodao i da se nada da Srbija i Hrvatska neće postavljati prepreke jedna drugoj, već da će, naprotiv, pružati podršku.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki rekao je da je za tu zemlju važno da sve države regiona, ne samo Makedonija, budu članice EU.

"Bilo koji korak napred, otvaranje poglavlja, za nas je dobra vest, jer je članstvo zemalja u regionu u EU dobro za stabilnost čitave regije", rekao je Poposki Tanjugu .

Ministar spoljnih poslova Bugarske Daniel Mitov rekao je da ne želi da komentariše bilateralne odnose Srbije i Hrvatske, ali da bi, u duhu evropskih integracija, za sve strane bilo delotvorno kad bi se otvorena pitanja rešila tokom pregovora.

Mitov je, na pitanje Tanjuga kakav je stav Bugarske prema hrvatskoj blokadi Poglavlja 23, indirektno odgovorio istakavši da ne želi "da komentariše bilateralne odnose dve zemlje", ali da misli da bi, u duhu evropskih integracija, za sve strane bilo delotvorno kad bi se otvorena pitanja rešila tokom pregovora.

"Za sve bi bilo dobro da se napravi takav okvir saradnje koji će stabilizovati bilateralne odnose u budućnosti i zauvek. To je duh EU, koja briše i podiže granice i rešava probleme", rekao je Mitov.

On je naveo da su dobri međudržavni odnosi suštinski važni na evropskom putu svake zemlje i da zato sada obe strane, i Srbija i Hrvatska, moraju da urade sve što mogu da postignu dogovor.

"Siguran sam da naši hrvatski i srpski prijatelji imaju želju da to urade", naveo je Mitov.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocenjuje da je za rešavanje pitanja blokade otvaranja Poglavlja 23 potreban razgovor Beograda i Zagreba na najvišem nivou.

Svilanović je u izjavi za Tanjug ocenio da je Srbija uradila ogroman posao na evropskom putu i da je ispunila definisane uslove Evropske komisije i 27 država članica.

Sada je neohodno da Srbija pokaže spremnost za rešavanje eventualnih problema, kao što je to, kako kaže, učinjeno u dijalogu sa Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: