Četvrtak, 28.04.2016.

10:29

Vaščikovski: Nećemo Poljsku izvlačiti iz EU

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbacio je nagađanja da bi nove konzervativne vlasti Poljske mogle da raspišu referendum o izlasku Poljske iz EU.

Izvor: Beta

Vaščikovski: Nećemo Poljsku izvlačiti iz EU
Foto: Getty Images

"Nema kod nas nikakve antievropske retorike. Ne želimo da izvedemo Poljsku iz EU, to su neke čudne optužbe opozicije. Članica smo EU dostojna poverenja, diskutujemo, razgovaramo, učestvujemo na svim sastancima, učestvujemo u donošenju odluka o Turskoj, o drugim pitanjima", ;rekao je Vaščikovski privatnoj poljskoj televiziji TVN24.

Poljski ministar na direktno pitanje da li vlada evroskeptične konzervativne stranke Pravoi Pravda namerava da raspiše referendum o ostanku ili izlasku iz EU odgovorio je da takvi planovi apsolutno ne postoje.

Neočekivano, međutim, sa idejom o referendumu o EU počinje da koketira poljska opozicija, pošto, kako je kazao lider liberalne Građanske platforme, šef Odbora za spoljnu politiku Sejma poljskog parlamenta, Gžegož Shetina, upravo referendum može da bude oružje protiv evroskeptične politike novih poljskih vlasti."Ukoliko Pravo i Pravda nastavi svoju antievropsku politiku pozvaćemo na referendum. Da

Poljaci mogu da potvrde da žele da budu deo Unije," kazao je Shetina za nedeljnik Tigodnjik povšehni.

Kasnije je u razgovoru za Radio ZET objasnio da bi referendum bio najefikasniji odgovor celog naroda na antievropsku politiku vladajućih konzervativaca koja tera Poljsku iz EU.

"Ukoliko Pravo i Pravda nastavi antievropsku politiku i nastavi da izvodi Poljsku iz EU ;Poljaci moraju da odgovore: ne slažemo se. Referendum je najbolji opšti odgovor", rekao je ;Shetina.

Vlada premijerke Beate Šidlo i vladajući konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog

u sporu su ne samo sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom povodom pretnji za pravnu ;državu i demokratiju koju predstavljaju njihove reforme Ustavnog suda, javnog TV i radio servisa i nacionlne novinske agencije PAP, politizacija i čistke u državnoj upravi, već i ;sa Savetom Evrope.

Danas već drugi put posetu Poljskoj počinju eksperti Venecijanske komisije, koji su nakon

prve posete preporučili mere da se obnovi funkcionisanje Ustavnog suda koji su paralisale

reforme vlasti a danas su u Varšavi zbog izmenjenog Zakona o policiji u strahu da suviše zadire u prava i slobode građana.

Evropska komisija pokrenula je zimus prvi put u istoriji protiv jedne članice ;procenu sistemskih pretnji po pravnu državu u Poljskoj otkako su na izborima u oktobru preuzeli vlast konzervativci Kačinjskog i pored svog premijera i svog predsednika države imaju i komotnu većinu u oba doma parlamenta, te mogu da sprovedu i sporovode po hitnom postupku i kontroverzne ili čak i neustavne ;reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

22 h

Podeli: