Kandićeva: Presuda Šešelju teško može da se održi

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je oslobađajuća presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom iznenađujuća.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

12:03

Kandićeva: Presuda Šešelju teško može da se održi
Tanjug

Ona je istakla i da takva presuda teško može da se održi u žalbenom postupku.

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrđenim činjenicama... Presuda teško da može da se održi ,jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogim zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj", rekla je Nataša Kandić agenciji Beta.

Ona je rekla da se očekivalo da Šešelj bude oslobođen po osnovu optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudija Žan Klod Antoneti predlagao još 2011. godine, zarad celishodnosti daljeg vođenja postupka.

"Neka obrazloženja (oslobađajuće presude) protiveče zdravom razumu, poput onog da je govor Šešelja u Skupštini Srbije da neće ubijati Hrvate već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide šta će, samo političko mišljenje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Šešelju posledica je i "blagonaklonog odnosa sudije Antonetija".

Haški tribunal oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Veće predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci, da Šešelj "nije kriv" ni po jednoj tački optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: