Haos u MKD: Letele kamenice, povređeni policajci

Trojica policajaca povređena su u Skoplju sprečavajući grupu meštana makedonske nacionalnosti da priđu mestu gde simapatizeri albanske stranke DUI protestuju.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.03.2016.

23:09

Haos u MKD: Letele kamenice, povređeni policajci
Screenshot

Mediji prenose da je došlo do sukoba i da su letele kamenice.

Protest najuticajnije partije Albanaca, Demokratske unije za integracije je organizovan zbog početka gradnje velikog krsta u naselju Butel. Simpatizeri stranke od četvrtka kampuju na mestu gde je postavljen kamen temeljac za krst visok 55 metara.

Trojica policajaca su povređena kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i kada su na njih bacali tvrde predmete, saopštio je MUP. Dodaje se da su dvojica povređenih policajaca prebačena u Urgentni centar Skoplje.

Situacija u Butelu je trenutno mirna, uz pojačano prisustvo polcije, javio je izveštač Televizije Telma sa lica mesta. Naveo je da se na ulicama i dalje ima nekoliko desetina uglavnom mlađih ljudi, ali da je teren blokoran i da je prisutan kordon policije.

Sitaucija u Butelu je postala napeta kada se na oko 500 metara od kružnog toka na kojem kampuju pristalice DUI počela da se okuplja grupa Makedonaca na kontraprotest.

Jedan od makedonskoh demonstranata je za medije rekao da građani traže da policija reaguje jer su oskrnavljeni temelji gde je Opština Butel planirala da podigne krst.

Tenzije rastu, a Albanci poručuju da proteste neće prekinuti sve dok odluka o gradnji krsta ne bude poništena.

Na mestu gde je planirano da bude podignut krst visok 55 metara u pomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore.

Kako je izjavio gradonačelnik opštine Čair Izet Medžiti, oni se neće pomeriti odatle dok ne bude promenjena odluka opštine Butel o postavljanju krsta, prenosi TV Telma.

Prema njegovim rečima, ta odluka je provokacija za sve Albance.

On je dodao da na ulici ne treba da budu postavljeni ni krstovi ni minareti, prenosi tv Telma.

U opštini Čair je, inače, na jednom kružnom toku 16. februara postavljen crni dvoglavi orao, albanski nacionalni simbol, navode mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: