Slovenija ima kandidata za generalnog sekretara UN

Slovenački stalni predstavnik u UN Stane Logar predao je predsedniku GS UN i predsedavajućem SB zvaničnu kandidaturu Danila Turka za generalnog sekretara UN.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

07:36

Slovenija ima kandidata za generalnog sekretara UN
screenshot

Slovenija je na taj način prvi put u istoriji zvanično stupila u utakmicu za vodeći položaj u Svetskoj organizaciji, objavljeno je sinoć u Ljubljani.

Zvanične kandidature su pre uložili i Makedonija, Hrvatska i Crna Gora, koje su predložile Srgjana Kerima, Vesnu Pusić i Igora Lukšića.

Zvaničnici UN izvestiće o slovenačkoj kandidaturi članice UN. Kandidature neće biti ograničene samo na istočnoevropski region, koji do sada nije imao generalnog sekretara, jer je nameru o kandidaturi izrazio i Portugal.

U svetskoj javnosti nagađa se da najviše šansi da postane generalna sekretarka UN ima direktorka Unesko i bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske Irina Bokova i njena zemljakinja evropska komesarka Kristalina Georgijeva.

Bugarska će morati da se opredeli za jednu od njih dve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: