Pentagon: Šta Rusi rade na dnu mora?

Ruske podmornice veoma su aktivne u blizini kablova na dnu mora od kojih zavisi internet-veza za gotovo ceo svet, zbog čega su SAD veoma zabrinute.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2015.

14:38

Default images
Submarine Cable Map

Kako piše “Njujork tajms”, vojni i obaveštajni zvaničnici SAD zabrninuti su da bi Rusi mogli da, u situaciji tenzije ili konflikta, planiraju da napadnu te kablove, od kojih zavise komunikacije zapadnih vlada, ekonomija i građana.

Međutim, kako list navodi, i dalje nema nikakvih dokaza o sečenju kablova, ali su zvaničnici SAD svejedno zabrinuti zbog povećane aktivnosti ruske vojske, kako po dnu mora, tako i po čitavom svetu.

U Pentagonu i obaveštajnim agencijama podaci o rastućim pomorskim aktivnostima su strogo poverljivi i o njima se javno ne diskutuje.

“Svakodnevno brinem zbog toga šta bi Rusi mogli da rade”, navodi komadant flote podmornica u Pacifiku, Frederik Dž. Rog.

U isto vreme portparol mornarice u Vašingtonu komadant Vilijam Marks kaže da bi “bio veoma zabrinut da čuje da neka zemlja petlja sa komunikacionim kablovima”.

“Međutim, zbog poverljive prirode operacija u kojima učestvuju podmornice, ne možemo ništa više o tome da diskutujemo”, kaže Marks.

Međutim, privatno su mnogo direktniji, navodi “Njujork tajms”, pa tako ističu da od Severnog mora do Severnoistočne Azije, a čak i u vodama blizu obala SAD, beleže znatno povećanu rusku aktivnost duž poznatih ruta kablova.

Tako je, kako se navodi, prošlog meseca ruski obaveštajni brod Jantar išao duž istočne obale SAD na putu do Kube – gde se u blizini američke baze Gvantanamo nalazi jedan od kablova

“Ovaj nivo aktivnosti se može uporediti sa onim koji smo videli za vreme Hladnog rata”, ističe jedan od evropskih diplomata.

List navodi da se te ruske operacije poklapaju sa onim na Krimu, istočnoj Ukrajini i u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: