"Svim diplomatskim sredstvima protiv KiM u Unesko"

Srbija će pokušati svim diplomatskim sredstvima da zaustavi prijem Kosova u Unesko, a u toj borbi sledeće nedelja će biće ključna.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

16:07

Default images

Da li će od sledeće godine Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica, Bogoridica Ljeviška biti deo kosovske kulturne baštine?

Srbija veruje da nema ni moralnog ni pravnog opravdanja da Kosovo postane članica organizacije Unesko.

“Težište aktivnosti naše diplomatije, koja je i sada veoma aktivna, biće u periodu od 12. oktobra kada ce ova tačka verovatno biti stavljena na dnevni red i 21. oktobra kada da se o tome izjašnjavati Izvršni savet. U tom periodu pokušaćemo da ubedimo države članice da ni na koji način ne bi trebali da daju preporuku da generalna skupština o Kosovu raspravlja u novembru”, rekao je za B92 Darko Tanasković ambasador Srbije pri Unesku.

Predsednik skupštinskog odobra za Kosovo Milovan Drecun kaže da Priština ima podršku moćnih država koje lobiraju da postane članica Uneska.

“Videćemo kakav će biti konačan ishod. Ne možemo tačno da procenimo, ali u te tri etape, mislim da ćemo najjaču poziciju imati u trećoj završnoj etapi, kada se članice Uneska budu izjašnjavale, u ove prve dve faze moguće je da moguće da se progura priča o članstvu Kosova u Unesku”, naveo je Drecun.

Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je da bi zvanični Beograd trebalo da napravi svoj predlog obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, koji bi definisao odnose do najsitnijih detalja, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama.

"To bi trebalo da bude naš korak napred, naša ponuda, jer ako čekamo papir iz Brisela, ili Berlina, Prištine, Vašingtona, loše ćemo proći", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije povodom pisanja pojedinih medija da većina tačaka u poglavlju 35 nije statusno neutralna.

On je istakao da vlast mora da prestane sa "šupljim i turbopatriotskim izjavama" i da ozbiljno shvati otvaranje poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Stefanović je kazao da se oduvek znalo da će poglavlje 35 biti prvo otvoreno, samo da se nije znao tačan sadržaj i da bi sada Vlada trebalo da iskoristi "istorijski najbolje odnose sa evropskim zemljama".

U Parizu je počelo zasedanje Izvršnog saveta Uneska, na čijem se dnevnom redu nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Zahtev je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. Konačnu odluka je na generalnoj skupštini koja je zakazana za novembar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: