Opozicija bacila suzavac u kosovskoj skupštini

Poslanici Skupštine Kosova napustili su salu, nakon prihvatanja nacrta o četiri zakonska predloga, zbog toga što je u sali bačen suzavac.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

12:11

Default images
screenshot

Pošto je u sali bačen suzavac, poslanici su krenuli da napuštaju salu, a miris suzavca se osetio i do novinarske sobe na spratu.

To se desilo pošto je sednica nakratko nastavljena, posle prekida koji je izazvala opozicija.

Predsednik poslaničke grupe DLK premijera Ise Mustafe Ismet Bećiri rekao je da su opozicioni poslanici bacili suzavac i istakao da to nije demokratija.

“Suzavac i meci, to su nekada srpska vojska i policija koristili protiv Albanaca“, rekao je Bećiri.

Opozicija je od početka radnog dana pokušavala da spreči nastavak sednice. Prvo su izašli ispred stola predsedavajućeg i tako sprečili govornike da izađu za govornicu.

Kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji pokušao da se obrati novinarima, poslanici opozicije su glasno zviždali u pištaljke i tako sprečili davanje izjave.

Posle toga je određena pauza, nakon koje je sednica nastavljena uz glasno zviždanje u pištaljke opozicije.

To je bio treći pokušaj da bude održana sednica parlamenta Kosova.

Mediji: Kurti aktivirao suzavac

Suzavac u sali Skupštine Kosova je za vreme sednice aktivirao bivši lider pokreta Samoopredeljenje i poslanik u Skupštini Kosova Aljbin Kurti, javljaju elektronski mediji u Prištini na osnovu snimka prištinske agencije Kosovapres, čiji je kamerman snimio Kurtija u trenutku aktiviranja suzavca.

Iz pokreta Samoopredeljenje je na Fejsbuku objavljeno da im je suzavac ostao iz vremena kada su se održavali protesti sa zahtevima za smenu bivšeg ministra Aleksandra Jablanovića.

"Suzavac koji je aktiviran u Skupštini Kosova su naši aktivisti uzeli tokom protesta u januaru protiv Jablanovića. To je bilo jedno od stotinak takvih sredstava koje nije eksplodiralo. Aktvisti pokreta su je pronašli na ulici, danas je korišćena od aktivista", kaže se u tekstu Samoopredeljenja.

Predstavnici opozicije su u pokušaju da onemoguće normalan završetak sednice Skupštine Kosova pred njen kraj u sali aktivirali suzavac od kojega su se dve poslanice Fljora Brovina i Blerta Kadriu onesvestile i prebačene su u Urgentni centar Kosova.

Takvo ponašanje opozicionih stranaka oštro je osudila predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao i partije vladajuće koalicije.

Ambasada SAD osudila nasilje u parlamentu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini osudila je opozicionu blokadu parlamenta i nasilje, objavila je prištinska Koha.net.

"Užasno ponašanje odredjenih poslanika opozicije koje je dovelo do neophodnog pružanja lekarske pomoći ostalim poslanicima, kao i medjunarodnim posmatračima uključujući i osoblje ambasade SAD, izvrglo je podsmehu jednu od najznačajnijih demokratskih institucija Kosova", kaže se u saopštenju Ambasde SAD na Kosovu.

Današnje nasilje, kaže se u saopštenju, zajedno sa onim u protekle tri nedelje, sprečile su Skupštinu u obavljanju njenih zadataka za poboljšanje života gradjana Kosova.

To, ukazuje se, nije demokratija.

"Ovo predstavlja ometanje demokratskog procesa. Kao što smo i u prošlosti radili, SAD poziva opoziciju da odustane od upotrebe nasilja kao političke taktike i da se na konstruktivan način angažuje u važnom poslu koji obavlja Skupština na unapredjenju interesa kosovskog naroda", poručuju iz Ambasade SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: