"Situacija u Elbasanu mirna, ne treba da brinete"

Situacija u Elbasanu je mirna, naši ne treba da brinu, poručio je Pavlo Jakoja Brajović iz Udruženja Srba i Crnogoraca "Morača - Rozafa".

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:09

Default images
Foto: StarSport

Dan pred utakmicu visokog rizika između ekipa Albanije i Srbije stvari se komplikuju. Albanac koji tvrdi da je upravljao dronom na utakmici u Beogradu uhapšen je u Tirani sa pištoljem i municijom. Glavni grad Albanije i Elbasan polako postaju zatvoreni gradovi.

Ismail Morina uhapšen je zajedno sa trojicom prijatelja na jednoj pumpi.

U kolima je pronađen srpski pištolj "zastava" sa municijom, ali i 30 karata za utakmicu sa Srbijom.

Morina kaže da oružje ima zbog samoodbrane i pretnji zbog incidenta sa dronom u Beogradu.

Ovaj slučaj samo je jedan od primera toga koliko su uzavrele strasti pred sutrašnju utakmicu. Tirana i Elbasan su hermetički zatvoreni gradovi, a pojedini putni pravci su blokirani.

Situacija se kontroliše sa zemlje i iz vazduha, a na terasama zgrada oko stadiona će moći da budu samo oni koji u njima žive.

"Policija je preduzela sve mere kako bi obezbedila sigurnost pre, tokom i posle utakmice Albanija - Srbije... Spremni smo da reagujemo u svakom trenutku. O bezbednosti srpske ekspedicije brinuće specijalci iz jedinica RENE i ASP. Angažovano je više od 2.300 policajaca i na raspolaganju su im sva sredstva kojima država raspolaže", rekao je albanski ministar policije Simiri Tahiri.

Predstavnici srpskih udruženja u Albaniji kažu da im je žao što se utakmica ne igra u Skadru, jer bi tada naši fudbaleri imali veću podršku, a spremni su da za kartu daju i 1.000 evra, ali ih više nema ni po toj ceni.

"U Albaniji je atmosfera solidna. Naši igrači ne treba da se boje i da brinu. To što se desilo jednom, ne može da se desi i durgi put. To je bila ljudska greška. Šteta je što se utakmica ne igra u Skadru pošto bi polovina Skadra, kao što znate, bi navijala za Srbiju", poručio je Pavlo Jakoja Brajović iz Udruženja Srba i Crnogoraca "Morača - Rozafa".

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku kažu da je ova utakmica test za bezbednosnu saradnju, jer bez obzira na sve što se dešava u Albaniji, njihova policija, da bi dobro odradila svoj posao, mora da sarađuje sa srpskim bezbednosnim službama.

"Utakmica je veliki test i za političare i za medije. Za sada su poruke političara dobre, bitno je da ostanu pozitivne i tokom i posle utakmice. Mediji i u Srbiji i u Albaniji koliko vidim previše pažnje posvećuju samo bezbednosnom aspektu, a nedovoljno dobrim stvarima koje se dešavaju neposredno pre i tokom utakmice kao što je put 70 studenata iz Srbije u Tiranu", kaže Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Prethodna utakmica Srbija - Albanija igrana je pre godinu dana. Zbog incidenta sa dronom kažnjena je reprezentacija Srbije oduzimanjem bodova.

Janjić: I u Albaniji "balkanski sindrom"

Kako je za B92 rekao Dragan Janjić iz Foruma za etničke odnose, u Elbasanu ne treba očekivati incidente.

"Nikada ne možete isključiti da postoje zainteresovane grupe da prave incidente, jer uvek postoje ljudi koji su motivisani na tako nešto, bilo politički, bilo na druge načine. Ipak, ako i do toga dođe, teško da bi mogla da se dogodi nova Srebrenica i da se nešto dogodi premijeru Vučiću ako bude tamo", rekao je Janjić.

Janjić je istakao da i Albanci imaju "balkanski sindrom" i da kada žele da se pokažu da su "mnogo, mnogo dobri", oni to i urade.

"Oni mnogo gube ako bi se bilo šta tamo desilo. Za razliku od njih, Srbija može samo da dobije. Što se navijača tiče, treba očekivati izlive preteranog patriotizma i neke patrole, ali ne i veće incidente", rekao je Janjić.

On je dodao da je hapšenje čoveka koji je na utakmici u Beogradu pustio dron dobra stvar za Beograd.

"To je politički dobro. Istraga će pokazati šta sve sve dešavalo i to je dobra vest za Beograd jer otpadaju spekulacije o odgovornosti i priče o tome da su neke službe imale udela u tome", rekao je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: