Srpski tenkisti prvi u prvoj trci igara u Rusiji

Prve Međunarodne armijske igre otvorene su u Rusiji, a čast da učestvuju u prvoj trci prve etape pripala je i srpskim tenkistima koji su u toj trci bili prvi.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

20:19

Default images

Tokom dvonedeljnih armijskih igara vojske raznih rodova iz 17 zemalja takmičiće se u 14 kategorija. Članice NATO i zemlje zapadne Evrope prošle godine otkazale su učešće, a ove godine su ga odbile.

Od atničkih legionara do morednih ruskih padobranaca, tenkova koji plešu u ritmu valcera Čajkovskog, ruskih vitezova i vatrimeta u sred belog dana.

Tako su svečano otvorene međunarodne armijske igre koje Rusija organizuje prvi put, ali već ima ambiciju da se one pretvore u vojnu olimpijadu

„Ljudi sa oružjem u rukama i na moćnoj vojnoj tehnici susreću se ovde, na gostoprimljivoj ruskoj zemlji, kao prijatelji i na kraju duela oni će sa osmehom rukovati i radovati se za uspehe suparnika. Uveren sam da je to najbolji način da se ojača poverenje između oržanih snaga naših zemalja“, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Gosti su iz svih krajeva sveta – ali među njima nema nijedne NATO članice, niti zapadnih zemalja. Međunarodnošću takmičenja, kako je rečeno uoči otvranja, Rusija želi da pokaže da ipak nije sama.

Na međunarodnim armijskim igrama učestvuje 57 ekipa iz 17 zemalja koje se takimiče se u 14 kategorija. Najvećni broj ekipa učestvuje u tenkovskom bijatlonu. Tu je i ekipa iz Srbije koja ima tri tima.

Ove prve godine takmičenja Vojska Srbije učestvuje samo u tenkovskom bijatlonu. Tri tima i jedan rezervni izabrani su na takmičenju jedinica i pojedinaca i formiran je najbolji tim .

“Ocenjuje se ishod vatre, gađa se iz topa, mitraljza i protiv-avionskog mitraleza, a mogu se dobiti kazneni poeni”, navodi vođa srpske reprezentacije, pukovnik Željko Kuzmanović.
Staza je duga 21 kilometar i ima 36 prepreka koje je naš prvi tim uspešno prešao i stigao u prvoj grupi prvi.

“Nezahvalno je govoriti o rezultatima i davati prognozu. Svi su dobro prirpemljeni, ali mislim da do polufinala možemo, a za kasnije ćemo videti”, dodaje Željko Kuzmanović.

Na ostalih deset poligona raspoređenih od Kaspijskog mora do Vladivostoka takmičiće se brodovi, mornari, topdžije, protivvazdušna odbrana, inžinjerci, izviđači i vojni kuvari.

Pored Rusije najveći broj takmičara ima Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: