"BiH nova arena za sukob Rusije i Zapada"

Bosna i Hercegovina je postala nova arena sukoba Rusije i Zapada, piše moskovski dnevnik Komersant.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

14:41

Default images
Foto: Thinkstock

Kako navodi ovaj ruski list, BiH je to postala pošto je Moskva podržala održavanje referenduma u Republici Srpskoj, a na Zapadu smatraju da je to korak ka otcepljenju RS, kako se ne bi dozvolila integracija BiH u EU i NATO.

Dnevnik piše da je Moskva krajem prošle nedelje ocenila kao opravdanu odluku parlamenta RS o poverenju pravosudnom sistemu u zemlji, čime je, kako ocenjuje, "jednoznačno podržala odluku predsednika RS Milorada Dodika koji je inicirao referendum o faktičkom izlasku iz pravnog sistema Bosne".

Komersant navodi da je "Moskva krenula u odbranu bosanskih Srba", jer je najpre ambasador Rusije u Sarajevu Pjotr Ivancov izjavio da niko nema pravo da ignoriše odluku parlamenta RS, a da je posle njega u zaštitu istupilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pitanje referenduma u RS je drugo ozbiljno razmimoilaženje Rusije i Zapada, kada je reč o BiH. Početkom jula, Rusija je uložila veto na britanski predlog rezolucije o Srebrnici u Savetu bezbednosti UN, a posle toga ruski ambasador nije otišao na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrnici.

"Ta razmimoilaženja su posledica dubokih neslaganja Rusije i Zapada kada je reč o Bosni. U Briselu i Vašingtonu podržavaju njenu integraciju u EU i NATO, zbog čega se trude da povećaju njenu funkcionalnost", piše list.

"Moskva evroatlantske perspektive Bosne ne podržava i zato se zalaže za čvrsto ispunjavanje Dejtonskog sporazuma", dodaje Komersant.

Dnevnik dodaje da, uzimajući to u obzir, analitičari ocenjuju da je logična podrška Moskve Dodiku.

Komersant, međutim, ocenjuje da je računanje Moskve na Dodika "itekako pod znakom pitanja".

"Dodik je već desetak puta pretio da će sprovesti referendum, uključujuči o izlasku iz Bosne, ali su sve te pretnje neostvarene. Kao drugo, Dodik ne može da se ponaša bez gledanja na 'starijeg brata' - Beograd. A premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se zalaže za integraciju sa EU, posavetovao mu je da još jednom dobro porazmisli o odluci o održavanju referenduma", piše Komersant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: