Slučaj "urna": Crkva želi da proširi uticaj

Inicijativom da se urna Nikole Tesle preseli iz Muzeja znači da crkva želi da poveća svoj uticaj na društvo i da nauku stavi pod svoje okrilje.

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2015.

16:43

Default images

To je u Kažiprstu na TV B92 rekla profesorka beogradskog univerziteta Vesna Miletić, članica pokreta “Spasimo nauku”.

“Inicijativa SPC prošle godine nije dobila epilog, a deluje da je sada odmrznuta. Ne znamo ishod, a čini se da je ovo ispipavanje terena koliko se dalje može ići i deluje da se javnost priprema na odluku o preseljenju urne”, kaže Miletićeva.

SPC je objavila fotografiju za koju je navela da predstavlja dokaz da se u Muzeju Nikole Tesle održavaju satanistički obredi.

Ipak, pokazalo se da je fotografija deo umetničkog performansa.

“Postoji atmosfera da je normalno da se sa neistomišljenicima obračunava na sve načine, da se ljudi koji ne misle isto, u ovom kontekstu, označavaju neprihvaljivim za društvo. Tu se stvara želja za osudom, a čak i za fizičkim napadom”, navodi Miletićeva.

Prema njenim rečima, crkva želi da proširi svoj uticaj na društvo.

“Inicijativa ide iz SPC i deluje da su gradske vlasti podržale inciijativu i da će se sve učiniti da se ona ostvari. Stavljanje Tesle pod okrilje SPC je nešto što se uklapa u viziju koju crkva ima o svojoj ulozi u društvu. Crkva želi da dominira u društvu, a svoj uticaj želi da proširi i da nauku stavi pod svoje okrilje”, zaključuje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: