"Izlazimo iz EU ako ne bude reformi"

Britanski premijer će upozoriti evropske lidere da će Britanija na referendumu glasati za izlazak iz EU ako ne bude reformi, kaže ministar spoljnih poslova.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

16:05

Default images
Foto: Thinkstock

Osim toga, Filip Hamond je za BBC rekao da je Kameron uveren da će obezbediti "značajne" promene uoči referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU.

Kameron je krenuo na turneju po evropskim zemljama na kojoj traži podršku za promene koje želi. Danas boravi u Holandiji, posle čega ide u Francusku, Poljsku i Nemačku.

Britanski premijer zasad nije izložio detalje promena koje traži, ali se očekuje da će među njima biti oštriji propisi za sprečavanje dolaska migranata koji bi mogli tražiti novčanu ili socijalnu pomoć. On takođe želi garancije kojim bi se zaštitio londonski Siti u slučaju veće integracije Evrozone i izuzeće Velike Britanije u slučaju "čvršće Unije", navodi BBC.

Kameron je u Hagu uoči razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom rekao da želi da se usredsredi na rast, radna mesta i "program naklonjen preduzetništvu", kao i na planove za reformu EU.

Hamond je rekao da je britanska vlada dobila pravne savete o tome koje su promene potrebne u sporazumu o EU kako bi se omogućile Kameronove reforme, čemu su se dosad opirali evropski lideri.

"Imamo jasan set zahteva. Premijer je veoma jasan u odnosima s kolegama iz EU - ako ne budemo imali rezultate u tim velikim oblastima za koje je zabrinut britanski narod, nećemo moći da pobedimo na referendumu", rekao je Hamond.

On je dodao da London očekuje od partnera u EU da sarađuju u donošenju paketa koji će omogućiti Britancima da odluče da je najbolje za njih da ostanu u EU.

Na pitanje da li to znači da će vlada preporučiti Britancima da glasaju za ostanak u EU i bez značajnih reformi, Hamond je rekao da u tom slučaju ništa ne isključuje.

Referendum o izlasku iz EU Velika Britanija bi trebalo da održi do kraja 2017, a vlada želi da pitanje bude: "Da li Velika Britanija treba da ostane članica Evropske unije?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: