"Prelivanje sukoba nije realno"

Poslanik Pokreta za demokratsko delovanje Riza Haljimi kaže da ne postoji opasnost od prelivanja sukoba iz Makedonije u opštinu Preševo, u centralnoj Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

15:42

Default images
Foto: Tanjug

"Mogućnost da pojedinac ili manje grupe izazovu incidente uvek postoji, ali niko ozbiljan ne može da tvrdi da postoji mogućnost da to bude većih razmera, ili da se ponove događaji koje smo imali 2000/2001.godine. Takva opasnost u ovom trenutku nije realna jer nema takve atmosfere", izjavio je Haljimi, poslanik u Skupštini Srbije iz Preševa.

Od novembra 2000. do maja 2001.godine na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa odvijali su se sukobi takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) sa srpskim združenim snagama bezbednosti. Sukob je okončan uz posredstvo međunarodne zajednice.

Haljimi je za Agenciju Beta izjavio da je povodom događaja u Kumanovu i tamošnjeg sukoba pripadnika oružane grupe sa makedonskom policijom, "preuveličana i neosnovano predramatizovana opasnost da će se taj događaj preliti na područje Preševa, Bujanovca i Medveđe".

"Neprimereno je davati izjave da bi se nešto tako dramatično (kao sukob u Kumanovu) moglo i ovde odvijati, iako smo u neposrednom susedstvu. Uvek postoji mogućnost da neka pojedinačna grupa počini incident, ali atmosfera u društvu je potpuno drugačija nego 2000.godine", kazao je Haljimi.

Haljimi, koji je lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja u skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa ukupno ima najveći broj odbornika u odnosu na druge albanske partije, rekao je da je "ubeđen da realno niko nije zainteresovan da na tom području bude velike destabilizacije, kao i da ne postoji podloga za teže oružane incidente".

Haljimi je rekao i da "niko još tačno ne može da kaže šta se u stvari dogodilo u Kumanovu i da svi treba prvo da sačekaju rezultate istrage iz Makedonije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: