EK: Preuranjeno o Kumanovu

Evropska komisija smatra da je preuranjeno donositi zaključke o tome ko je sve odgovoran za sukobe policije i terorista u Kumanovu.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2015.

16:25

Default images
foto: Beta/AP

Navedeno je da je potrebno najpre sprovesti istragu i rasvetliti događaje.

"Vi već izvlačite zaključke. Još nismo u toj fazi. Događaje treba reasvetiliti i utvrditi ko je odgovoran za ovo. Ja bih vas još jednom pozvala da pogledate šta je komesar rekao i šta smo mi rekli kako biste u potpunosti shvatili našu reakciju," rekla je ona odgovarajući na konstataciju makedonskog novinara da je većina članova terorističke grupe koja je napala Kumanovo došla sa Kosova i da se otuda čini da Euleks ne radi dobro svoj posao na KiM, te na pitanje da li se EU oseća odgovornom što je toliko terorista došlo sa teritorije koju EU treba da štiti i reguliše.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je više puta ponovio da je potrebno sprovesti istragu kako bi se razjasnili događaji od vikenda, navela je ona.

Na pitanje novinara MIA da li joj se čini da je licemerno što je samo dve sekunde saopštenja Komisije posvećeno žaljenju zbog žrtava dok je veći deo saopštenja odnosi na to da to ne treba da odvrati Makedoniju od rešavanja političke krize, ona je podsetila da je Komisija u jučerašnjem saopštenju izrazila žaljenje zbog gubitka života.

Evropska komisija duboko žali zbog života koji su izgubljeni u operaciji u Kumanovu i izražava nadu da će poslednji događaji navesti lidere u Makedoniji na saradnju i ozbiljan dijalog o svim problemima sa kojima je zemlja suočena, Kocijančić je saopštila juče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: