U slučaju ombudsman i o samoubistvu

Javna polemika funkcionera SNS-a i zaštitnika građana Saše Jankovića ne jenjava, a u javnosti je otvoren slučaj samoubistva s kojim se povezuje i sam Janković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

20:10

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Policija će konsultovati Tužilaštvu u slučaju iz 1993. godine kada se u stanu porodice Janković desilo samoubistvo.

"Postoji nekoliko interesantnih pitanja. Naravno, da li je to oružje bilo registrovano, da li je bilo registrovano na njegovo ime, da li je uopšte imao dozvolu za to oružje. Prošlo je mnogo godina od tada, moramo da vidimo šta je uopšte pravno moguće nakon sveg tog vremena. Svakako da je to jedno od pitanja. za koje ću konsultovati tužilaštvo i o kojima ćemo razgovarati", kaže Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

Na drugoj strani, zaštitnik građana Saša Janković objašnjava da nikada u svom posedu nije imao nelegalno oružje i da je čudno zašto se sada pominje taj slučaj.

"Desila se jedna tragična situacija, jedan od mojih najboljih prijatelja je izvršio samoubistvo u stanu mog oca, gde sam ja živeo tada. Nažalost, to je tragedija za sve nas bila i u toj tragediji nema mesta, nema govora o nelegalnom oružju. Jednostavno, život je takav kakav jeste", navodi Janković.

O slučaju ombudsman oglasio se i predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Kaže da će konačnu reč o radu svih pa i ombudsmana dati građani.

"Ko ga napada? Mi nemamo problem sa tim da čovek izlazi sa drugačijim političkim stavovima. Mi to poštujemo, svako u našoj zemlji ima demokratsko pravo da izražava drugačije političko mišljenje. Niti ga smenjujemo, niti ga ko dira. Neka čovek radi svoj posao kako misli da je najbolje, a građani su ti koji će o svakom od nas da sude", rekao je Vučić.

Saša Janković navodi i da su njegove kritike rada pojedinih ministara njegov posao i da u tome nema ničeg ličnog.

"Čini se da ovo jeste slabost u ovom momentu naše demokratije - neshvatanje odnosa kontrole vlasti i to onda znači da ovo što sada radimo nije uzalud bačeno vreme. Da mi kao demokratija onda sazrimo i u tom smislu da svaka vlast shvati da nije neograničena, da iznad nje postoje neka pravila, da postoji institucija koja radi svoj posao", dodaje Janković.

Prema podacima zaštitnika građana, prošle godine su se pritužbama na njegovu adresu obratile 23.000 građana. Samo za prva tri meseca, u odnosu na isti period prošle godine, taj broj povećan je za 66 odsto što, kako kaže, pokazuje da raste poverenje građana u njegov rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: