Iz Ukrajine hoće oko 1.000 Čeha

Češka će nastaviti evakuaciju svoje manjine iz Ukrajine, za šta se prijavilo oko 1.000 državljana Ukrajine češke nacionalnosti, a ove godine primiće ih 250.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

19:18

Default images

"Skoncentrisali smo se na potomke Čeha koji žive na istoku Ukrajine, u oblastima koje najviše ugrožava nestabilnost. Kandidati moraju da podnesu dokaze da imaju češke korene kako bi bili uključeni u taj program", rekao je premijer Bohuslav Sobotka.

On je u prihvatnom centru češkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u mestu Červena nad Vltavom, posetio prvih 85 evakuisanih ukrajinskih Čeha koji su se u postojbinu vratili pre mesec dana.

O njima će se pola godine starati češka država, plaćati im smeštaj i hranu, a dobili su i finansijsku pomoć u vrednosti 1.850 evra za odrasle i 740 evra za svako dete.

Ukrajinski Česi u prihvatnom centru pohađaju kurseve češkog jezika, a, kome je potrebno, i kurseve za prekvalifikaciju, dok država nastoji da im pomogne da nađu posao.

Česi su, kao ekonomski emigranti, počeli da se doseljavaju u oblasti današnje Ukrajine u vreme vladavinom carske Rusije nad njom, u drugoj polovini 19. veka.

U to vreme je u seoske oblasti Ukrajine, u Volinju i oko Zzitomira, emigriralo oko 16.000 Cceha.

Psle Drugog svetskog rata, Ccesi iz Ukrajine koji su se borili protiv Hitlerovih nacista, ostali su u Čehoslovačkoj, a 1947. godine, na osnovu međudržavnih sporazuma sa Sovjetskim Savezom, u Čehoslovačku se doselilo 40.000 takozavnih volinjskih Čeha.

Za evakuaciji su se sada prijavili i Česi iz oblasti u Ukrajini koje nisu ugrožene sukobima, pravdajući to strahom od porasta nacionalizma i u zapadnim i centralnim delovima Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: