Noćas ginuli civili, jutros mirno

Dva civila su poginula na istoku Ukrajine ubrzo pošto je sinoć u ponoc stupio na snagu dogovor o prekidu vatre, ali od tada novi sukobi nisu zabeleženi.

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2015.

09:39

Default images
foto: Beta/AP

Ukrajinske vlasti su saopštile da su posle raketiranja Popasne borbe duž cele linije fronta praktično prestale, i da je zabeleženo samo nekoliko izolovanih sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

"Ubrzo posle ponoći rakete su pogodile centar mesta Popasna. Tada je stradalo dva civila", rekao je guverner regiona Lugansk Genadij Moskal.

Vojni izvori su jutros potvrdili da se prekid vatre poštuje u Marijupolju i gradu Debaljcevu, gde su se juče vodile žestoke borbe.

Do sukoba je juče ponovo došlo i u centru Donjecka, gde je stradalo troje ljudi.

Dogovor o prestanku vatre u Minsku su posle 16 sati pregovora u četvrtak postigli nemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski, ruski i francuski predsednici Petro Porošenko, Vladimir Putin i Fransoa Oland.

Prema dogovoru, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedeljak, i trajalo bi dve nedelje.

Sporazumom je predviđena i revizija ukrajinskog Ustava kojom bi se tim područjima s većinskim ruskim stanovništvom dala veća autonomija, kao i to da ukrajinsku granicu kontroliše Kijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: