"Kontrola čuva vlast od same sebe"

Ombudsman Saša Janković izjavio je da nijednog trenutka nije tvrdio da je VBA prekršila zakone, ali da je dobio takvo saznanje i da je dužan da to proveri.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.01.2015.

14:26

Default images
Beta/AP

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog kojeg se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo".

"Nije sporno da se tokom Parade ponosa dogodio incident u kome su učestvovali pripadnici Vojske, a kasnije se saznalo i pripadnici Vojnobezbednosne agencije. Ovo nije mesto da polemišem s bilo kim o tome šta je predmet kontrole i šta mogu da tražim, a šta ne. To je izričito propisano zakonima i Ustavom“, izjavio je Janković.

"Kad su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da rade iz loših namera", pomenuo je Janković. On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

"Jedino to će učvrstiti vladavinu prava i pokazati da u Srbiji postoji kontrola vlasti, koja, između ostalog, čuva i svaku vlast od same sebe", rekao je Janković.

Ombudsman je naveo da već sedam godina obavlja kontrolu službi bezbednosti i da do sada nije bilo nikakvih problema, te da je pitanje da li su svi do sada kršili zakon ili "VBA i ministar odbrane u ovom trenutku nisu spremni da se povinuju zakonu".

Takođe, Tužilaštvo će utvrditi da li ima elemenata krivičnog dela, dodao je Janković i ponovio upitao zašto VBA i Ministarstvo obrane odbijaju da on proveri sumnju.
Sednica je bila otvorena za javnost, a do samog njenog početka se nije znalo da li će joj prisustvovati i Saša Janković.

Tokom sednice govorilo se i o Jankovićevoj plati, a Tanjug prenosi da je Janković rekao da je njegova plata utvrđena Zakonom o zaštitniku građana, da je identična kao plata predsednika Ustavnog suda, da iznosi 340.000 dinara i da je koeficijent te plate odredio skupštinski Administrativni odbor.

"Zakon o zaštiniku građana usvojen je 2005. godine, a ja sam za zaštitnika izabran 2007. U Zakonu piše da je plata zaštitnika ista kao i predsednika Ustavnog suda, a mojih zamenika, kojih je četiri, kao sudija tog suda", rekao je Janković na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Janković je podvukao da su njegovi mesečni prihodi javno dostupni i da nema dodatne prihode.

"Nemam ni komisiju, članstvo u nekom upravnom odboru...Kada je usvojen Zakon o ograničenju zarade u javnom sektoru, uputio sam amandmane koji su odbijeni vašim glasovima, a glasili su da je potrebno ograničenje ukupnih prihoda, a ne samo zarada onih koji su zaposleni u javnom sektoru", rekao je on.

Janković je naveo da su ti amandmani, koje je uputio, a koji su odbijeni, govorili da nema izuzetka i da se ograničenje odnosi i na zaštitnika, guvernera, direktora Civilnog vazduhoplovstva, koji su bili izuzeti predloženim zakonom.

"Moj stav je bio da je plata predsednika Ustavnog suda i sudija prevelika, da je najgore što može da se uradi za transparentnost rada ove vlade da se mala plata nadomesti nekim upravnim odborima i bez izuzetka sam naveo i sebe", precizirao je zaštitnik građana.

Gašić: Ombudsman može da kontroliše naš rad

Beta/AP
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da ni Ministarstvo odbrane ni VBA neće uskratiti pravo ombudsmanu da kontroliše njihov rad, ali je ponovio da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

VBA ne prisluškuje nikoga, izjavio je Gašić, zahvalivši ombudsmanu što je to i sam potvrdio i time skinuo "ljagu s oficira", a Jankovića je pozvao da dođe u kontrolu vojnih službi bezbednosti.

"Naša vrata su vam uvek otvorena", poručio je Gašić Jankoviću na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti na kojoj se govori o incidentu za vreme Parade ponosa u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić.

Ministar je naveo da do sada zaštaitnik građana nijednom nije došao u kontrolu, a da je bilo samo pojedinačnih pritužbi protiv pripadnika Vojske.

On je dodao je da je ombudsman zatražio da dođe u kontrolu dva dana pre Parade ponosa, ali da ju je otkazao nakon incidenta.

Nabavka uređaja za priskuškivanje koštala je milion i 106.000 evra, bio je Gašićev odgovor na pitanje, uz opasku da ta oprema nije korišćena te da se nalazi u magacinu Vojske Srbije.

Na pitanje poslanice SNS Ivane Stoljković koga sve štite Kobre, ministar je naveo bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i članove njegove porodice. Do decembra prošle godine štitili su i bivšu ministarku pravde Snežanu Malović i ministra odbrane Dragana Šutanovca, dodao je Gašić.

Ministar je na početku obraćanja članovima Odbora rekao da je u ovom trenutku od svih štićenih osoba najviše ugrožena bezbednost premijera Srbije Aleksandra Vučića, te dodao da je u interesu, kako je rekao, državne i nacionalne bezbednosti da "povedemo računa da život tog čoveka nijednog trenutka ne bude ugrožen".

Stepen ugroženosti premijera, prema njegovim rečima, procenile su sve službe bezbednosti zadužene za njegovu bezbednost, a obraćajući se članovima Odbora ministar je naveo i da je lično zadužen za bezbednost premijera te da se to radi u skladu sa zakonom.

Šutanovac: Ko je pustio snimke u javnost?

Foto: Beta
Poslanik DS Dragan Šutanovac izjavio je da je očekivao da sednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti bude zatvorena za javnost, jer bi se tada moglo govoriti otvorenije i konkretnije, dodavši da je već naneta šteta sistemu bezbednosti i VBA.

"Pitanje je suštinsko, da li vam je bilo omogućeno da radite svoj posao u skladu sa zakonom ili ne, kako je moguće da javnost dobija uvid u određene stvari u koje očigleno onaj koji želi da uđe u 'zmajevo gnezdo', a to je politička vrhuška , to ne može", rekao je Šutanovac zaštitniku građana Saši Jankoviću.

On je upitao i kako je moguće da se službeni snimci nađu u medijima.

"Kako je moguće da se prebijanje brata premijera vidi na način na koji se vidi, ko je za to odgovoran?", upitao je Šutanovac, dodao da je siguran da to nisu ni zaštitnik građana, niti bilo koji poslanik ili neko iz opozicije, te zapitao ko je dozvolio da se taj materijal preda medijima.

"Ako budete pratili trag, videćete da je to politička odluka", sam je odgovorio.

Ministar odbrane Bratislav Gašić regovao je rekavši da je Ministarstvo predalo Tužilaštvu snimke kamera sa obližnjih banaka uz odgovarajući "papir" i poručio bivšem ministru odbrane da treba da se izvini časnim oficirima.

Šutanovac je zatim rekao da se već dve i po godine u "nekim štampanim medijima, koji imaju naziv službeni glasnik" najavljuju hapšenja i afere, iako na kraju te afere nemaju ni sudski ni policijski epilog i naveo najnoviji primer.

"Reč je o grubom kršenju prava, prikazan je snimak kako funkcioner SNS uzima milion i 650.000 dinara mita, bez obzira što je to funkcioner SNS, pitam Jankovića da li je to po zakonu dostupna stvar koja treba da se nađe u medijima i da li se tako zloupotrebljavaju mediji da se skrene tema. Na delu je zloupotreba službi", smatra Šutanovac.

Kao potvrđu toga on je naveo i slučaj kada je ministar pravde Nikola Selaković na konferenciji za novinare u skupštini pokazivao fotografije pronađenih prislušnih uređaja u jednom beogradskom hotelu.

"Pitanje je ko vrši zloupotrebu, a siguran sam da nisu agencije", dodao je Šutanovac.

On je naveo i da se predsednik Republike Tomislav Nikolić žalio da ga prisluškuju, podsetivši da je to bilo u vreme vlasti SNS.

"Ako predsednik Republike izražava sumnju, zašto mu ne bih poverovao? On je jedini neposredno izabran funkcioner u državi, a ako imate koliziju sa njim, to mu hrabro kažite, a ne da ovde mašete prstom", rekao je Šutanovac ministru.

Ministar Gašić je naveo da postoje osnovane sumnje da su i Nikolić i premijer Aleksandar Vučić bili prisluškivani, primetivši da poslanička grupa DS to inače naziva opštom pojavom, "da sve prisluškujemo i da nikog ne pitamo".

Zaključci iza zatvorenih vrata

Sednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, na kojoj se raspravljalo o zakonitosti rada VBA, završena je večeras posle skoro šest sati rasprave, a o zaključcima će članovi tog skupštinskog tela odlučiti iza zatvorenih vrata.

Iako je sednica u potpunosti bila otvorena za medije, što najčešće nije slučaj, predsednik Odbora Momir Stojanović odlučio je da o zaključcima višesatnog razgovora sa Zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i ministrom odbrane Bratislavom Gašićem sa članovima Odbora razgovara bez prisustva javnosti.

Prema ranijim najavama predsednik Odbora Momir Stojanović će se obratiti novinarima kako bi te zaključke i saopštio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: